реклама

реклама

Десь аж на окраїні села Хацьки Степанківської ОТГ Черкаського району серед високої трави і широкого неба знаходимо ледь помітні колії до садиби господаря Анатолія Рудя. У нього фактично немає паркану, бо ставити загороду просто не потрібно. Тут майже немає сусідів, зате є велике господарство, яке постійно потребує робочих рук. Тому господар і не на місці – його трактор лиш їде до нас від покосу. Саме цей великий клапоть землі, де пасеться худоба господаря та інших селян, і є важливим джерелом їх прибутків, благополуччя і... клопоту.

IMG_20180606_165706

Щоб підтримувати одне одного та працювати більш злагоджено, селяни навіть об’єдналися в кооператив, але питання розвитку їхнього господарства постійно було в підвішеному стані, бо щороку селянам доводилося переукладати договори на землю і чітко не можна було сказати, скільки земель вони отримують на наступний рік. Відповідно складно було прогнозувати і збільшення господарства. А для утримання однієї корови сьогодні необхідно мати під випас або покіс принаймні 1 га землі.

– У кооперативі маємо корів, биків, кіз. Трохи більше 50 осіб входить в кооператив. А корів зараз 46, 4 коня, півсотні кіз. Землею до сьогодні користувалися, беручи в оренду на рік і щороку продовжуючи договір. Це не убезпечувало від втрат. Он 17 гектарів і в іншому кутку 29 гектарів було віддано АТОвцям. Там були найкращі сінокоси, а ще невідомо, що вони там робитимуть, – каже селянин.

IMG_20180606_155431

Господар вважає, що впевненість у завтрашньому дні стимулюватиме до тваринництва все більше людей. Як закріпити цю землю за селянами, щоб їм щороку не доводилося переоформляти договори?

Синхронно з усією Україною в Черкасах 6 червня Головне управління Держгеокадастру в області передало землі державної власності сільськогосподарського призначення в комунальну власність таким 12-м об’єднаним територіальним громадам: Білозірській і Степанківській Черкаського району, Ліплявській Канівського району, Бузівській Жашківського району,  Моринській і Стеблівській Корсунь-Шевченківського району, Михайлівській Кам’янського району, Мокрокалигірській Катеринопільського району, Буцькій Маньківського району, Тальнівській, Жашківській ОТГ і Ротмистрівській Смілянського району – всього 1457 ділянок загальною площею 15 тисяч 167 гектарів.

IMG_20180606_140540

Найбільше землі перейшло в розпорядження Стеблівської ОТГ – понад 3 тисячі гектарів. Двом із зазначених ОТГ – Ротмистрівській і Жашківській – передано позачергово, з випередженням графіка, оскільки відповідні роботи вже виконано.

У квітні Держгеокадастр області вже передав у комунальну власність Кам’янській ОТГ 92 земельні ділянки загальною площею майже 1177 гектарів і Єрківській ОТГ – 40 ділянок загальною площею понад 633 гектари земель сільськогосподарського призначення державної власності.

За словами голів ОТГ, цього дня у громадах з нетерпінням чекали уже давно.

- У нас багато АТОвців, що хочуть отримати землю, особливо ті з них, що займаються тваринництвом. Є вчителі, лікарі, що також чекають на землю, - констатує голова Степанківської ОТГ Ігор Чекаленко.

– Сподіваюся, що органи місцевого самоврядування зможуть розпорядитися цією землею на користь громад: проводити аукціони та передати певну ділянку в оренду чи використати її під громадське пасовище, сіножаті або передати у власність громадянам. Ми й надалі готові до співпраці з ОТГ, – зазначив заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Дмитро Мироненко.

Решті 12-тьом громадам (у Черкаській області всього 26 ОТГ) буде передано земельні ділянки до кінця року...

Голова Білозірської ОТГ Володимир Міцук каже, ще з 2015 року громада мріяла про передачу землі ОТГ. Мовляв, отримавши землю в користування, люди змогли б на ній самі працювати і заробляти. Керівник ОТГ каже, що уже сьогодні у громади є інвестор, готовий встановити на великій земельній ділянці комплекс сонячних батарей (спершу на 16 гектарів, а тоді на 12 гектарів). Є задуми передати інвесторам землю для вирощування ягід.

– Тепер наш земельний відділ проінвентаризує те, що нам передали. Виявимо, де і під чим землі знаходяться. Бо багато переданих нам земель перебуває в оренді. Багато зараз в оренді фермерських господарств, які її не використовують. Дехто сплачує мінімум коштів. І ми тепер зможемо  запрошувати інспекторів по землі, які допомагатимуть нам виявляти неплатників податків, адже податки формують наш бюджет. Щодо АТОвців, то маємо землю, де на сьогодні учасники бойових дій отримали по 12 соток під садівництво, – розповідає Володимир Міцук.

Володимир Міцук показує чорні ряди на карті - там стоятимуть сонячні батареї

Володимир Міцук показує чорні ряди на карті - там стоятимуть сонячні батареї

Виконавчий директор сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Новатор-2018» Юрій Стоянов, що створене в Білозірській ОТГ, пригадує боротьбу за землі для випасання худоби та заготівлі трави.

— Тепер будемо подавати заяви на оформлення документації, щоб на постійній основі користуватися землею, а не боятися щороку її втратити, – каже Юрій Стоянов. – Це великий плюс, бо не було жодного року, коли б ми припинили випасати худобу чи заготовляти сіно на певних територіях, які, проте, весь час ризикували втратити, бо ті земельні ділянки віддавали іншим в оренду. Ми ж, а це 60 членів кооперативу, постійно їх відстоювали. Також кооператив, маючи 167 гектарів, отримав ще 14-ть гектарів цьогоріч. Зайнялися і посадкою овочів, зокрема, картоплі. Продукцією потім наш кооператив забезпечує безкоштовно заклади соціальної сфери, а це школи і садочки.

IMG_20180606_152857

Уже сьогодні у кооператива є багато планів розвитку молочного виробництва, зокрема – виготовлення сирів.

– Коли оформимо документи, договір оренди, знатимемо вже, що то наша земля, ми її використовуємо, платимо орендну плату. А так тимчасова угода не давала впевненості в завтрашньому дні, бо була загроза втрати, – зазначає Стоянов. – До слова, хочемо членів кооперативу, які вступатимуть до нас, працевлаштовувати. Щоб все було офіційно і люди платили податки з доходів, що мають.

У селі розповідають, що були моменти, коли в землю вносили добрива, а тоді, приїхавши, бачили, що земля вже розорана і передана Держгеокадастром якимсь київським людям. Нині ж такого вже не буде.

IMG_20180606_141042 Довідково:

Передача земель сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) відбувається відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 січня 2018 р. № 60-р «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад».

Процес передачі землі об’єднаним територіальним громадам складається з чотирьох етапів. Спочатку громада направляє клопотання до обласного управління Держгеокадастру. Потім відбувається інвентаризація земель у межах ОТГ, які до цього не були передані в користування. Далі здійснюється реєстрація в кадастрі ділянок, які були проінвентаризовані, після чого відбувається передача землі в комунальну власність за наказом начальника обласного управління Держгеокадастру.

Право власності на земельні ділянки ОТГ набудуть із часу державної реєстрації цього права відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Матеріал було підготовлено за сприяння Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування (створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону).

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Артем 08.06.2018 11:43
Цитую Чечетов:
Как котят!

всмислі?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Чечетов 07.06.2018 21:21
Как котят!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100