У старому приміщенні Степанецької сільської ради, яке нині не використовується за призначенням, небайдужі місцеві мешканці облаштували локацію для плетіння маскувальних сіток і збору продукції.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк


Алла Василівна разом з Ольгою Володимирівною саме плетуть сітку, кожну – під конкретне замовлення. Від цього і залежить колір готового виробу. Ольга Володимирівна розповідає, що нині на пенсії, тож має змогу прийти волонтерити в будь-який час. Алла Василівна ще працює в місцевому будинку культури, тож долучитися може не завжди

– Є сітки формату 6 на 10, є 6 на 3. Якщо хлопцям треба закрити машину – закриваємо машину, треба «бус» – закриваємо «бус». Нам завчасно повідомляють, який буде розмір майбутнього виробу, потім замовляємо каркаси, тканину. Натягуємо на каркас основу і в’яжемо. Необхідні матеріали закуповує нам громада, – каже Алла Василівна.

IMG_20240305_122016

Волонтерить вся громада

Поруч із волонтерським центром розгорнули пункт збору гуманітарної допомоги, її звозять в Степанці з ближніх сіл. Згодом 8 тонн продуктів передадуть Комиш-Зорянській громаді на Запоріжжі, яка зараз частково окупована.

Фото: rada.info

Фото: rada.info


Зустрічаємося з головою Степанецької ТГ Олександром Яременком. Він підкреслює, що сьогодні допомога як захисникам, так і іншим громадам в них на першому місці. Так, якщо брати мобілізованих з громади до війська, то це сотні осіб.

IMG_20240305_114228

– Я особисто започаткував у громаді акцію «Одноденний заробіток для Збройних Сил України». З квітня-травня 2022 року ми зібрали понад 3 мільйона гривень. І щомісяця продовжуємо збирати всі: від прибиральниці до голови. У банкоматі зняв зарплату, бухгалтерія нараховує, кому скільки потрібно здати. На ці кошти купуємо хлопцям усе необхідне. Про те, куди яка сума пішла, звітуємо нашим працівникам, – каже голова тергромади.

З бюджету громади цьогоріч вже виділили 6 мільйонів гривень на підтримку ЗСУ. Проводять тендерні закупівлі РЕБів, запчастин до транспортних засобів, дронів. Громада проводить і благодійні концерти на підтримку ЗСУ -  усього торік їх було 27, зібрали 500 000 гривень.

Фото: rada.info

Фото: rada.info


Тут виходить газета «Вісник Степанецької громади», де розміщують і повідомлення про надані відповідним підрозділам автомобілі або іншу допомогу, а від них – подяки. Зараз мешканців громади закликають долучитися до благодійної акції «Млинці подяки», ініційованої ТОВ «Київський БКК» разом із БО Всеукраїнський рух «Взаємодія». Усі охочі зможуть власноруч випекти млинці та через благодійну організацію передати їх військовим, або надати продукти для випікання смаколиків. Готові млинці передають днями бійцям на Масний тиждень, як прояв подяки і підтримки.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк


Бюджет

Створена у квітні 2017 року, Степанецька об'єднана територіальна громада включала в себе 17 населених пунктів. У 2022 році до її складу увійшла сусідня Таганчанська громада, яка на той час включала в себе чотири населених пункти. Отже, тепер Степанецька ТГ нараховує 21 населений пункт. На сьогодні тут проживають шість з половиною тисяч осіб. Є великі села – Степанці, Мартинівка, Таганча, й ті, де чисельність населення близько 100 осіб. Між іншим, у центральному селі – Степанцях -  є банкомат, що побачиш не в кожному селі.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк

 

Якщо скласти всі бюджети сільських рад до створення громади, то на 2017 рік загалом виходить 9 мільйонів гривень. Після об'єднання бюджет зріс в десять разів.

Якщо визначати Топ-10 з найбільшими надходженнями до загального фонду (без трансфертів) місцевих бюджетів громад Черкащини, за результатами виконання бюджету за 2023 рік в  розрахунку на 1 жителя Степанецька громада входить до першої трійки (28 031 грн), її випереджають лише дві громади області – це Корсунь-Шевченківська ТГ (29 458 грн.) та Бабанська ТГ (29 438 грн.)

«У Степанецькій громаді люди мають жити як мінімум як в Дубаях)) Цікаво, як насправді там живеться?» – знаходимо днями допис у «Фейсбуці» користувачки Діни Жук-Вербова. Власне, така думка приходить через великий бюджет, але він наповнюється чи не одним-єдиним підприємством: МХП. Окрім того, через великий бюджет громада серед небагатьох в області, що віддають частину своїх надходжень державі (реверсна дотація). Можливо, якби кошти не віддавали, то і жили б «як в Дубаях», але такі закони.

– Запланований на 2024 рік бюджет громади – 200 мільйонів гривень. Минулого року реверс склав 44 мільйони. З одного боку, кошти – це добре, з іншого – це, наприклад, певні екологічні наслідки. Хоча фабрика дотримується всіх європейських стандартів, будь-яке виробництво впливає на навколишнє середовище. А машини їздять і псують дороги. Усе, що ми не встигаємо або не можемо охопити своїм бюджетом, вдалося б здійснити за рахунок реверсу, але треба і давати в бюджет держави, – зазначив Олександр Яременко.

Фото: МХП

Фото: МХП

«Миронівська птахофабрика» компанії МХП  зареєстроване на території громади.  Крім податків та відрахувань компанія інвестує в різноманітні соціальні проекти.

Корпоративну соціальну відповідальність в Степанецькій ОТГ «Миронівська птахофабрика» реалізовує спільно зі своїм стратегічним партнером – Благодійним фондом «МХП – Громаді».

– У 2023 році завдяки цьому партнерству, в громаді втілено в життя кілька ініціатив у межах грантового конкурсу «Час діяти, Канівщино!» А саме: відкрито сучасні хаби у селах Мартинівка та Малий Ржавець. Нині це осередки для активних людей, для продукування нових ідей та проєктів, що об’єднують небайдужих місцевих мешканців, у тому числі вимушено переміщених осіб, – каже виданню директорка ПрАТ «Миронівська птахофабрика» Ольга Форостяна. – Обидві локації діють на базі місцевих бібліотек та були створені завдяки співфінансуванню громади та МХП.

Проєкт жителів Степанецької ОТГ став одним із переможців конкурсу бізнес-ідей «Роби своє». Завдяки цьому в громаді створили простір з надання послуг психологічного та реабілітаційного спектрів під назвою «Академія свідомого щастя «7 Я» (про ініціативу розповімо далі – ред.)

До слова, у 2022 році завдяки грантовим коштам МХП у селі Беркозівка реалізовано проєкт «Будинок для ВПО». Старий закинутий будинок перетворили на житло для переселенців. У домі облаштували все необхідне для життя, а його першими мешканцями стала родина вимушено переміщених осіб із Дніпра.

Фото: rada.info

Фото: rada.info


Раніше в громаді також залучали кошти інвестора для проектів, пов’язаних не лише з освітою, спортом тощо, а й з екологією. 2021 року розпочато розчистку русла річки Росава, яка протікає через більшість населених пунктів громади, має тут протяжність близько семи кілометрів та відіграє важливу роль у екосистемі району.

– Загальний кошторис проекту становить 19 млн. 700 тис. грн. З них в цьому році на реалізацію проекту планується видатків у розмірі 3 мл. 200 тис. грн. За кошти місцевого бюджету придбано земснаряд вартістю 2,7 млн.грн., та понад 500 тис. грн. додав благодійний фонд «МХП - громаді». Проведення робіт сприятиме покращенню пропускної здатності водойми, підтриманню сприятливого гідрологічного режиму та покращенню санітарного стану річки,  - пише у себе в «Фейсбуці» голова Черкаської РВА Валерія Бандурко.

Степанецька громада має два комунальні підприємства: «Благоустрій» та «СТЕП-АГРОБУД».

Голова громади розповів, що у минулому році надходило багато звернень від людей, щодо стану доріг. Деякі вулиці можна було назвати «непрохідними». Проте на базі комунального підприємства «Благоустрій» громада має свою техніку, потрібну для проведення робіт...

– Через тендер самі закуповуємо щебінь певної фракції, маємо грейдер, каток. У 2023 році встигли виконати роботи на запланованих ділянках доріг, цьогоріч плануємо зробити не менше, – наголошує Олександр Яременко.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк


Комунальне підприємство «СТЕП-АГРОБУД» займається пасажирськими перевезеннями всередині громади, а саме сполученням з містом Каневом – колишнім районним центром. Це маршрути: Канів-Горобіївка, Канів-Дарівка, Канів-Новоукраїнка, Канів-Мельники.

У підприємства «СТЕП-АГРОБУД» також є будівельна бригада, яка займається поточними ремонтами об’єктів у населених пунктах. Таким чином вдається залишати податки в громаді й зберегти робочі місця.

Соціальна сфера: реформа шкільного харчування вже відбулася

Наприкінці 2022 року на території Степанецького ліцею відкрито укриття на 170 осіб.

– Власне, сховище збудували на базі старого стрілкового тиру. Інвестиції з боку МХП склали близько 3 млн грн, – каже Ольга Форостяна.

Це майже повна сума, яка покрила роботи з облаштування укриття. Дещо більше ста тисяч надала громада з бюджету.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк


– Є два запасні виходи, санвузол. Вже півтора року ми тут. Батьки просять зробити опалення. Плануємо це до нового навчального року, провести від котельні. Чекаємо літа і будемо впроваджувати проект, – показує укриття ліцею директор Станіслав Яременко.

Він додав, що вимкнення світла не завадить навчальному процесу, адже раніше ліцей мав генератор на 10 кіловат, зараз – 75 кіловат.

Фото: МХП

Фото: МХП


Станіслав Яременко розповів, що в закладі освіти навчаються 280 дітей. Школярі регулярно долучаються до акцій з підтримки ЗСУ. Нещодавно збирали віск, щоб створити окопні свічки для захисників, передавали свої малюнки.

Вчителька початкових класів Лариса Фрунт сама їздить в громаду з Канева. Готується зустрічати першокласників у вересні. Поки що ж вона працює на заміні в іншому першому класі та спостерігає завершення ремонту у власному…

Зараз у кабінеті, де вони навчатимуться, залишилося вирівняти підлогу та накрити її лінолеумом.

– Орієнтовно, в перший клас у 2024 році підуть 20 дітей, – поділилася освітянка.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк


Директор закладу показує відремонтований харчоблок. Тут все нове і вже відповідає тим вимогам, які обговорювали днями на регіональному форумі в Черкасах.

– Пані Олена Зеленська є ініціаторка реформи шкільного харчування. І днями на форумі в Черкасах обговорювали необхідність реформи харчування для дітей задля їхнього здоров’я. У нас вже це працює, облаштували все як слід і нині маємо якісний продукт. Адже ми зрозуміли, що для забезпечення дітей якісною їжею  слід насамперед вкластися у якісну кухню, – каже директор школи.

За повноцінний обід школярі платять 50 гривень. Якщо діти не представляють родини, які мають пільги, 70% вартості харчування компенсує громада, 20% додають батьки.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк


На виконання доручення сільського голови протягом червня-липня поточного року було розроблено проектну документацію щодо реконструкції частини приміщень Мартинівського ліцею під розміщення санвузлів та реконструкції підсобних приміщень харчоблоку.

Мартинівський ліцей займає друге місце по наповнюваності класів у Степанецькій громаді.

– З початку повномасштабного вторгнення наші діти змушені були вчитися дистанційно, і так півтора роки, але врешті переробили тир під укриття, – каже директор ліцею Олександр Костенко. – Воно розраховане на всіх вчителів і учнів. Є місце для медичної сестри, є карантинна зона. Загалом укриття поділено на зони для школярів і дошкілля. Є доступ до інтернету, є вентиляція.

Цьогоріч громада виділила на освіту 80 мільйонів гривень.

– Минулоріч ми зробили всі ремонти в харчоблоках закладів освіти за кошти свого бюджету, завезли обладнання. Зараз проводиться навчання кухарів. Йдемо трохи попереду, це стосується й укриттів, – каже голова громади.

Станом на перше січня 2024 року на 100% облаштовано захисні споруди в навчальних закладах громади. Загальна сума – 12 мільйонів 476 тисяч 769 гривень (з них кошти місцевого бюджету 9 мільйонів 519 тисяч 70 гривень та кошти БФ МХП-Громаді 2 мільона 957 тисяч 699 гривень).

«Краще сьогодні вкладатися в спорт для дітей, ніж потім – в медицину»

Окрім навчання, особливу увагу в громаді приділяють дозвіллю дітей та молоді. Діють різноманітні спортивні гуртки, запевняє керівник громади.

– Краще сьогодні вкладатися в спорт для дітей, ніж потім – в медицину. Головне – забрати дітей з вулиці. Футбол, баскетбол, волейбол, греко-римська боротьба, шашки: усе, що забажають, – перелічує Олександр Яременко.

Тут знову згадують за інвестора, який теж вкладає в галузь.

– Серед напрямів, який традиційно підтримує «Миронівська птахофабрика» разом із фондом – розвиток спорту. Минулого року на реалізацію програми Степанецької ОТГ «Спорт для всіх» виділено 1 млн грн. Кошти пішли на підтримку місцевого спортивного клубу «Росава», – каже директорка ПрАТ «Миронівська птахофабрика» Ольга Форостяна.

IMG_20240305_113836

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк

 

У Степанецький ліцей возять учнів з п'яти населених пунктів. Автобусів вистачає, каже директор. Мають один автобус, розрахований на дітей з інвалідністю.

– Ми забезпечили всі наші заклади освіти новими шкільними автобусами. У минулому році придбали автобус за допомогою державної субвенції 70/30, раніше було 50/50. Він у нас стоїть, чекає нового навчального року, – повідомив Олександр Яременко.

Тоді ж з'явиться ще один маршрут, за яким будуть довозити дітей. Йдеться про близько 10 дітей ВПО, які переїдуть в будинок сімейного типу. Зараз там проводять ремонтні роботи.

Фото надані громадою

Фото надані громадою


зображення_viber_2024-03-06_12-03-56-474  

Станом на 2023 рік, у закладах освіти Степанецької громади освітні послуги отримують 34 дитини з числа внутрішньо переміщених осіб.

З початку повномасштабного вторгнення рф Степанецька ТГ була на першому місці серед громад Черкащини з розміщення переселенців. Їх прийняли в себе дві з половиною тисячі. Сьогодні лишилося близько 500 осіб.

Через війну  із Запоріжжя в Степанці приїхала сім'я Панютіних. Жінка – психолог, чоловік – реабілітолог. У селі вони реалізували бізнес-проект «Академія свідомого щастя «7Я» з двома просторами: для психологічних консультацій та для фізичної реабілітації.

Також у Степанцях працює центр надання соціальних послуг, де цілодобово здійснюють догляд за громадянами похилого віку та людьми, які потрапили в складні життєві обставини.

Функціонують три амбулаторії, де проведені ремонтні роботи. Сімейні лікарі сюди їздять з сусідньої Канівської громади. На завершальному етапі перебуває проект, який передбачає облаштування квартир для сімейних лікарів. Їх шукають…

– Лікарі потрібні в Степанці, Таганчу, Мартинівку, – каже голова громади.

У кожному населеному пункті наводять лад працівники благоустрою. По всій громаді відбувається централізований, безкоштовний збір сміття. Зараз додатково закуповують баки для роздільного сміттєзбирання.

Перед війною громаді вдалося втілити проект «Степанецька варта», який досі діє.

Якщо її члени виявляють правопорушення, Степанецька варта викликає або поліцейського офіцера громади, або відповідні служби. Та враховуючи протяжність громади, її голова клопоче про виділення ще однієї посади для другого офіцера громади -  чинний Віталій Степанець, працює без відпустки.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк


Завдяки варті неодноразово вдавалося попередити крадіжки, виявити водіїв у нетверезому стані тощо. Діяльність її висвітлюють у місцевій пресі.

Усього на території Степанецької ОТГ встановлено 16 відеокамер відеоспостереження.

Фото: Прочерк

Фото: Прочерк


У межах реалізації Програми «Безпечна громада» було додатково встановлено 6 камер в селах Беркозівка, Малий Ржавець та Степанці, які включено в систему відеонагляду, що працює на території Степанецької громади.

Про те, як живуть громади Черкащини у час війни і з якими викликами зіштовхуються, показуємо у серії матеріалів проекту «Дія громад». Нині готується матеріал про Ротмістрівську ТГ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #3 Оля 16.03.2024 11:03
Розсмішило про ремонт доріг. По вул Плисюка восени робили дорогу 500 метрів і ні сантиметра більше! До кінця села не доробили. На зеленій зоні перед хатами залишили щебінь. І ніхто його не прибрав.
Мало того цією дорогою стали їздити рябовські автомобілі вантажні. А в них є своя дорога а їздять нашою бо їхньою вони заражають курей і вони дохнуть то краще хай люди трапляється і їх курі.

Але ж ще одне не у всіх є курі , хто працює на рябі забороняють курей тримати і любу живність і ніхто нічого тілько рекламу красиву зробити можуть .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Азян 16.03.2024 00:26
Банкомат це круто :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Александр 15.03.2024 20:56
Я особисто започаткував у громаді акцію «Одноденний заробіток для Збройних Сил України». З квітня-травня 2022 року ми зібрали понад 3 мільйона гривень. І щомісяця продовжуємо збирати всі: від прибиральниці до голови. У банкоматі зняв зарплату, бухгалтерія нараховує, кому скільки потрібно зайти

И куда смотрит прокуратура?! Открыто заявляет о поборах!
Что б вы понимали это доброаольно принудительно! Принуждают сдавать каждый месяц это ненормально.
Есть воен сбор остальное сам человек решит а они принудительно..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100