реклама

реклама

Хоч на дворі ще холодно, проте політичну Черкащину все більше розігрівають дискусії навколо визначення округів. Інтернетом гуляє інформація про список від влади, який складається з шести кандидатів. Мовляв, саме стільки округів повинно бути в Черкаській області на цих виборах. Офіційно виборчі округи поділять лише в середині травня. Закон про вибори народних депутатів покладає на Центрвиборчком обов’язок сформувати їх за півроку до дня голосування. Проте Комітет виборців України вже зараз ініціював дискусію навколо цього питання. Бо чим раніше, тим краще. У КВУ вважають, що визначення меж округів не має стати технологією виборчих маніпуляцій і… пропонують свій варіант поділу області на шість округів.
Максим Михлик: Процес формування округів публічний в усьому світі (Фото: PROXIMAІнформ)

Максим Михлик: Процес формування округів публічний в усьому світі (Фото: PROXIMAІнформ)


Хоча, нагадаємо, що у 2002 році, коли востаннє вибори до Верховної Ради проходили за змішаною системою (яку пропонує і нинішній законопроект), у нашій області було 7 округів.

Дехто вже побачив певну змову між владою та КВУ. Останніх деякі депутати від опозиції навіть назвали «адвокатами влади». Влада ж, нібито, хоче забрати в Черкащини один округ, та й представники Комітету виборців пропонують те саме.

То на скільки ж округів треба ділити Черкащину, та що це дасть черкащанам? Про це в інтерв’ю з головою Черкаської обласної організації КВУ Максимом Михликом.

– Для чого приділяти таку увагу визначенню меж округів? Не простіше поділити область так, як це було 10 років тому і все?

– Деякі політики вже давно працюють в округах області. Але які конкретно це будуть округи? Виявилося, що цього ніхто не знає. Навіть влада, яка надуває щоки і каже, що знає все. Так, виходить, що підгодовування округу може нічого не дати, якщо той округ розділять на шматки, «роздерибанять» і все. Ми вирішили згідно закону логіки розробити схему. Поясню, ЦВК формує округи за наступними чинниками: вони повинні бути в межах однієї області і розбіжності допускаються не більше 12% — це майже 20 тисяч від середньої кількості виборців по Україні. Виходячи з даних реєстру виборців, середня кількість виборців у окрузі — 163 тисячі. Тобто мінімальна кількість виборців у окрузі становитиме 143 тисячі, а максимальна — 183. Отут і починаються дискусії скільки повинно бути округів. Ми взяли кількість виборців на Черкащині, поділили і вийшло, що у нас може бути і шість округів (середня кількість виборців 176 тисяч) і 7 округів (середня кількість виборців 151 тисяч). З одного боку більше округів краще для виборців. Бо вони матимуть більше представництво у Верховній Раді. Я згоден, що більше депутатів – це більше можливостей, наприклад, спрямувати інвестиційні проекти на Черкащину. А менше округів – це погано. Дехто каже, що це робиться для того, щоб передати округи на Схід, бо там легше обирати кого треба. Але це не так! Демографічна ситуація на Сході ще гірша, ніж у нас. Там кількість виборців ще більше зменшується, тож там математично неможливо зробити більшу кількість округів. Усі забувають про інше: у нас є закордонний округ, який налічує трохи більше 438 тисяч виборців. До цього українці за кордоном не обирали мажоритарників. Але зараз за законодавством вони мають на це право, хоч звучить по-ідіотськи: чому українець в Монреалі повинен обирати собі мажоритарника, який захищатиме територіальні інтереси, наприклад, на Київщині? Потенційно є можливість зменшити кількість округів в Черкаській і Львівській областях. Також доведеться ЦВК брати ще десь один округ, оскільки для закордонних громадян треба три. Закордонні округи очевидно будуть сформовані у Києві при міністерстві закордонних справ. Ось з чого ми виходили, розробляючи попередній проект утворення виборчих округів. Я теж хотів би, щоб Черкащину у Верховній Раді представляли семеро депутатів, а не шестеро, проте логіка показує інше, тож не варто ламати списи.
 

– Що плануєте робити далі?


– Відомо, що зараз йде підкилимна боротьба. Говорять про «список Тулуба». Але у мене до нього неоднозначне ставлення. Округи пов’язані з кандидатами, а вони можуть ще змінитися. Округи – от що зараз варто узгодити! У ЦВК кажуть що до нарізки не приступали. Але там визнають, що будуть радитися з адміністраціями, що будуть певні інтереси під того чи іншого кандидата, проте сказали, що відверту дурню підтримувати не будуть. Наприклад, ходять чутки про можливе приєднання Драбівського і Чорнобаївського районів до Соснівського району міста Черкаси. Так, Черкаси мають завелику для одного округу кількість виборців, тож місто у будь-якому разі розділять і розділять непропорційно. Але саме варіант створення анклаву на лівому березі я і вважаю дурнею. Бо це нелогічно. Уявіть, як голові дільничної виборчої комісії доведеться їхати з Драбова через Золотоніський округ і через дамбу аж у Черкаси. Якщо при формуванні округів не переможе здоровий глузд, то у травні буде перший гучний скандал. І це створить негативний фон для всієї виборчої кампанії. Чи потрібно це владі? От, щоб вивести цей процес обговорення з кабінетів на огляд громадськості, ми й ініціювали наш проект.

Колаж з «України Молодої» (umoloda.kiev.ua)

Колаж з «України Молодої» (umoloda.kiev.ua)



 – Що це дасть все-таки громадянину, виборцю?

– Прозоре формування округів необхідне. Так само можна запитувати, а що нам дала демократія? Процес формування округів публічний в усьому світі. З іншого боку, є певна категорія людей, для яких це дуже важливо. Це ті, хто будуть задіяні у виборчому процесі: члени дільничних виборчих комісій, сільські голови тощо. Формуючи проект округів, ми керувалися логістикою. Погляньте на умовний Тальнівський округ. Якщо його центром зробити місто Жашків, де за прогнозами йтиме кандидаті від влади Нечипоренко, то уявіть як важко буде людям після ночі підрахунку голосів їхати, наприклад, з Катеринополя в Жашків і це все по сільським дорогам. Тальне все-таки зручніше. У пропонованій нами схемі немає жодної дороги до центру округу, яка б пересікала інший округ. Якщо їхати з Чигирина, то просто в Черкаси. З Городища – у Смілу і так далі.

«У ЦВК визнають, що під час нарізки округів будуть радитися з адміністраціями, що будуть певні інтереси під того чи іншого кандидата, проте сказали, що відверту дурню підтримувати не будуть», – Максим Михлик

«У ЦВК визнають, що під час нарізки округів будуть радитися з адміністраціями, що будуть певні інтереси під того чи іншого кандидата, проте сказали, що відверту дурню підтримувати не будуть», – Максим Михлик

– Усе-таки лунають звинувачення в тому, що КВУ підпрацьовує технологами в деяких кандидатів…

– Після того, як ми оголосили, що робимо, представники партій і кандидатів вирішили використати нас у своїх інтересах. Мовляв, давайте Канів сюди додамо, а Корсунь – туди… так, не виключено, що до нас, як до фахівців, можуть звертатися різні політики за допомогою. Але якщо хтось з нас когось і консультує, то або в рамках загальних просвітницьких програм КВУ, або як експерт з виборів. Бо ми, насамперед, дбаємо за імідж нашої організації. І за 18 років діяльності КВУ ми не вперше стикаємося з подібними звинуваченнями, але кожного разу це виявлялось, як мінімум, перебільшенням. Крім того, консультуємо ми лише з точки зору закону.

– Як долучатимете до обговорення вашого проекту громадськість?

– Те, що ми оприлюднили, – це не істина в останній інстанції. Хочемо послухати інших. Тож, вже наприкінці цього тижня плануємо провести захід за участю представників влади й опозиції.

реклама

Коментарі  

 
+8 #7 О.Чуприна 10.02.2012 15:30
Декілька разів прочитав цей матеріал,але так і не зрозумів:"Потрібно боятися можливого травневого скандалу чи бажати його як дуже корисного для виборців?" Доїхати голові дільничної комісїї з Драбова до Черкас чи з Катеринополя до Жашковва проблема не велика.Голови комісії скандалити не будуть.Хто ж може скандалити? Певно ті можаритарні кандидати,які тривалий час матеріально заохочують виборців певних територій.Нехай скандалять хоч і повбивають один одного.Що стосується звинувачень КВУ у співпраці з окремими кандидатами,вва жаю що це самопіар самого КВУ.Нехай співпрацюють,не відомо кому від цього користь. Якщо в ході виборчої компанії наші виборці зрозуміють,що "Україна для чесних людей",а не для "жуліків" то перемога здорового глузду гарантована. ЕДНАЙМОСЯ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 Знающий 10.02.2012 14:08
Цитую Andriy:
Нда, а з сіл Корсунь-Шевченківського району везти бюллетені в Золотоношу дуже зручно.
Конечно удобно! По дороге и сфальсифицируют ! Вы же не думаете,что данные выборы будут честными! Регионы будут идти на всё,чтобы удержать абсолютную власть в стране и чтобы получить конституционное большинство в ВРУ для полной манипуляции страной! Голоса "натянут" с помощью админресурса и фальсификаций (уже ведь начали подкупать,тот же Губский уже по округам ездит и т.д.)! Ведь всем понятно, что при нынешней обстановке в стране (ущемление прав людей,пресс определенных персон которые "сопротивляются" власти, наглая и тотальная цензура прессы, политические преследования,д авление кучей налогов,отбор прибыльного бизнеса) за ПР из адекватных людей, которые осознают всё, что происходит в Украине, мало кто проголосует! Поэтому делёжка округов по выгодному для власти сценарию - это одно из приоритетных заданий! Так что готовимся ....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 Гість 09.02.2012 00:54
З 1998 року Чигиринський район був у складі Смілянського округу а тепер з якоїсь радості його пропонують змінити на Городищенський або Шполянський?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Andriy 08.02.2012 18:59
Губський фінансує. Хіба не видно по нарізці?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #3 Де правда? 08.02.2012 15:16
Щоб не було звинувачень в політичній заангажованност і оприлюдніть список експертів КВУ де працювали в партіях та куди йдуть фахівцями працювати на вибори.? Хто Вас фінансує? Всі експерти знайомі до крику, не раз перетиналися в партійних осередках. І звагалі, як вступити до Вашої ГО?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Andriy 08.02.2012 14:33
Нда, а з сіл Корсунь-Шевченківського району везти бюллетені в Золотоношу дуже зручно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Олег 08.02.2012 12:22
Я здається уважно читав, але так і не зрозумів. КВУ ніби з одного боку каже саме, що для Черкащини вигідно мати 7 а не 6 мажоритарників в ВР (інвестиційні проекти для нас і т.д.) але одночасно і не дає чіткої відповіді де цей 7-й депутат буде обиратися. В тексті ніби згадують про закордонний округ.
Тобто виходить ми такі добрі даруємо комусь свій один округ? А чому ми? Якби КВУ запропонували на 1-го депутата зменшити кількісний склад ВР - я двома руками за :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100