Справжній ажіотаж серед відвідувачів чорнобаївського ринку нещодавно викликала поява так званого «конемобіля». Господарем диво-конструкції виявився житель Сазонівки, що на Полтавщині, Анатолій Яцько.


Його зовсім не хвилюють ні погляди перехожих, ні сигнали автомобілістів, а, навпаки, навіть тішать та піддають йому охоти до нових незвичайних «винаходів». Він безпечно почуває себе в кузові «Запорожця», який розташований… на возі і опалюється буржуйкою, тож йому не страшна ні завірюха, ні ціни на пальне.

– Добратися від Сазонівки до Красенівки на ринок в непогоду по дорозі, де немає твердого покриття, ніяким транспортом, крім трактора, неможливо, а я своїм можу спокійно їхати, – хвалиться Анатолій. –  А щоб доїхати до Чорнобая, треба спалити пального на цілу сотню гривень. А мій транспорт дешевий, і має, як автомобіль, три швидкості – може рухатися кроком, риссю та галопом. Головне, щоб конячина була навчена, а моя Мавка мене розуміє. Я за півтори години в Чорнобай дістаюся.

 

Удома в Анатолія Івановича є ще два «Запорожці». В одному від дощу ховається домашня птиця – кури, гуси, качки-шипуни, а в другому «Запорожці» він інколи їздить. Але частіше користується послугами Мавки.

На подвір’ї в Анатолія Яцька чутно пісні з радіоприймача, якого підвішено до господарчої будівлі. Окрім птиці, що поважно проходжає по двору, з відкритих дверей сарайчика виглядають вівці та кролі.

– Він у мене сам хазяйнує, – розповідає мати Анатолія Івановича Галина Миколаївна. Вона живе з другим сином окремо. – За всім доглядає – і на городі встигає, і біля скотини та птиці.

Колись у свої молоді літа, повернувшись із строкової служби, Анатолій працював у господарстві механізатором, як його батько. Був на хорошому рахунку. Як і всі юнаки, мріяв зустріти своє кохання і створити сім’ю, та одного разу, повертаючись із побачення, потрапив в аварію. Після довготривалого лікування отримав інвалідність, і ця пригода перекреслила всі надії і сподівання хлопця. У цьому році він відзначатиме свій півстолітній день народження.

– Треба трудитися, і не чекати, що щось впаде з неба, –  переконливо говорить він. – Для цього треба тримати власне господарство, яке не дасть пропасти.


Анатолій має свій млин і весь необхідний реманент для обробітку огороду, від борони та плуга, для садіння і підсипання картоплі, де основним помічником є його конячина Мавка. Та щоб дати всьому лад і раду, бракує тут жіночих. Але чоловік не втрачає надії, що, може, ж таки усміхнеться до нього доля, і колись на його шляху зустрінеться та, що прийме його, таким який він є, – не зовсім диваком, а просто не таким як усі...

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100