реклама

реклама

На закритті театрального сезону зала Черкаського обласного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка була переповненою. У неділю актори зіграли виставу «Хто в домі господар?!» за комедією Олексія Коломійця «Фараони». На вчорашній зустрічі з журналістами в. о. художнього керівника театру Сергій Проскурня підбив підсумки сезону.

Закриття театрального сезону. Фото Дмитра Замкового

Закриття театрального сезону. Фото Дмитра Замкового

– У нас в неділю був «переаншлаг». Вистава вже почалася, а в касі була ще черга за квитками, яких вже не було. 20 хвилин після вистави ми ще тихенько заносили в зал стільці і розсаджували людей, – з посмішкою розповідає Сергій Владиславович.

За його словами, актори вже й забули про такі переповнені зали під час закриттів сезонів.

– Перші хвилини вистави були настільки дивними, що коли відкрилася завіса, і актори побачили навіть «на галерці» глядачів, то забули ритм танцю, – пригадує в. о. художнього керівника театру.

На його переконання, останнім часом у театрі почали порушувати питання цільової аудиторії вистав.

– Наприклад, виставу «Хто в домі господар?!» ми створили для тих, хто хоче побачити себе молодими. А от у чому незмінний успіх вистави «Кайдашева сім’я»? Цей текст геніальний, тому що він про нас! Люди приходять і бачать своє дзеркало на сцені: і ми такі в сімейних стосунках, і це наші маленькі сімейні злочини, – каже Сергій Проскурня.

Загалом минулий сезон він називає «неймовірним», адже в театрі відбулася 21 прем’єра: 8 прем’єрних вистав та 13 тематичних вечорів.

– Ми брали участь у фестивалях у Македонії, Німеччині. У нас були гастролі в Полтаві, Кіровограді. Також виступали на Дні міста Умані… – зазначає Сергій Проскурня.


Крім того, змінився і настрій акторів.

– Я думаю, люди пішли в театр, тому що він почав любити себе. Завдяки журналістам у пресі частіше лунає слово «театр», ми більше говоримо про акторів, – переконаний Сергій Владиславович.

Вплинули на популяризацію театру і соціальні мережі.

– Найбільшими «стахановцями» інтернету є Наталка та Сергій Ридванецькі (художник по костюмах та головний художник театру, – ред.), Надія Корбут, Анна Куриленко (акторки театру, – ред.). І я трохи… Буває і о другій ночі сидимо, – зазначає Сергій Проскурня.

А от нові актори за цей період у театрі так і не з’явилися.

– Ми прослухали за цей сезон одинадцять акторів. Із них трьох я дуже хотів до нас в театр, але одна завагітніла, а в таких умовах ми її запросити не могли – вона одразу пішла б у декрет. Ще двох забрали в Чернівці... Підписали миттєво з ними контракт і надали відомче житло, – констатує Сергій Владиславович.

Щодо наступного сезону, то перше його півріччя розпочнеться разом із ремонтом у театрі.


– Поки в театрі триватиме ремонт, у нас не буде великої сцени. Але ми в малих формах будемо працювати над сучасною драматургією, поєднуючи це з гастролями з нашим великим репертуаром, – запевняє Сергій Проскурня.

Черкаська трупа планує виступити на сценах театрів Львова, Миколаєва, Херсона, Рівного, Луцька, Чернівців.

Крім того, у театру з’явиться власна концепція розвитку. Поки що є лише її проект, який актори театру планують затвердити на зборах 30 липня. Після цього проект концепції розвитку драмтеатру передадуть на розгляд обласної ради.

– Ми сподіваємося, що план до цієї концепції зможе отримати хоча б часткове фінансування, – з оптимізмом каже Сергій Проскурня.

Концепція, зокрема, передбачає запровадження системи обласних турне. Черкаські театрали обиратимуть одну виставу, яку мають побачити у всіх районах області. Першою такою виставою, на думку, Сергія Владиславовича, має стати «Хто в домі господар?!». Другою – «Невідомий Артемовський». Крім того, Сергій Проскурня хоче новий сайт театру та запевняє, що за крайньої необхідності навіть готовий сам за нього заплатити.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100