Єдиний у світі музей однієї книги відсвяткував своє 25-ти річчя. За роки існування музейники зібрали понад 10 тисяч унікальних експонатів, пов’язаних із Тарасом Шевченком. Серед них – тисячі видань «Кобзаря» чи не з усіх куточків планети.

Гурт "Спів Братів", які виконували свої пісні на слова Шевченка, став справжньою окрасою свята

Гурт "Спів Братів", які виконували свої пісні на слова Шевченка, став справжньою окрасою свята


Днями музей зібрав у своїх стінах гостей не лише з України, а й з-за кордону. Квіти, пісні і подарунки, – такий урожай зібрали на свій День народження черкаські музейники.

– Згадується 89-й рік, травень. Така ж гарна пора була. Тоді ЮНЕСКО оголосив рік Шевченка. Багато тоді гостей з’їхалися на Черкащину з усього світу. Я рада, що сьогодні зійшлися найближчі нам люди, – зазначила директор музею «Кобзаря» Ольга Шарапа.

Засновник і незмінний керівник музею - Ольга Шарапа

Засновник і незмінний керівник музею - Ольга Шарапа


Як йдеться на сайті Черкаської облради, на сьогодні музей – це духовний осередок і культурно-мистецький заклад області. Щороку він приймає близько 50 тисяч відвідувачів. У музеї показано історію видання доробку Шевченко, джерела його творчості, найцікавіші видання, простежено еволюцію ілюстрування його творів, а також «Кобзарі» у перекладах мовами народів світу. Тут також представлено зібрання видань у супроводі документів і матеріалів в контексті подій про те чи інше видання.

Але не лише своєю експозицією славиться музей.

За всі часи свого існування у музеї постійно проходить велика кількість культурно-мистецьких заходів. Тут збираються художники й літератори, поети й шевченкознавці, які обговорюють насущні питання пробудження національної свідомості краю.

Музичні вітання

Музичні вітання

 

 


З ювілеєм музейчиків привітала і влада, зокрема, депутати міської та обласної рад, голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко та голова обласної ради Валентина Коваленко.

За словами голови обласної ради Валентини Коваленко, музей «Кобзаря» в останній час став своєрідним «духовним Майданом» черкаської мистецької і духовної еліти. Адже саме тут усі небайдужі мали змогу збиратися й обговорювати гарячі події на Майдані в м. Київ, політичне життя країни, висловлювати найсміливіші точки зору щодо подій в Україні.

Також голова обласної ради відмітила, що музей є відділом комунального закладу «Черкаський обласний краєзнавчий музей» обласної ради, а отже і депутати Черкащини, і вона особисто будуть робити все задля популяризації кращих надбань як класичної, так і сучасної української літератури, допомагатимуть музею й надалі розвиватися.

Знані художники Фізер і Крючков несуть подарунок від спільноти черкаських художників

Знані художники Фізер і Крючков несуть подарунок від спільноти черкаських художників

 

Іще подарунок для музею...

Іще подарунок для музею...


До слова, у рамках підготовки до 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка у 2013 році в обласному бюджеті не було передбачено жодної копійки для поповнення музейного фонду, путівник по музею взагалі був відсутній.

– За ці 25 років ви стільки зробили, скільки ентузіазму було вкладено усім колективом не дивлячись на ці нестатки, що постійно переслідують нашу культуру. І я, як голова обласної ради, весь депутатський корпус не могли залишитися осторонь потреб і проблем тієї великої справи, що здійснює наш музей – поширення шевченкового слова і його заповітів у суспільстві, – наголосила Валентина Коваленко.

Подарунки від колег-музейників

Подарунки від колег-музейників

 

Знаний шевченкознавець Василь Пахаренко

Знаний шевченкознавець Василь Пахаренко

 


Валентина Коваленко зауважила, що не дивлячись на обмеженість обласного кошторису, необхідність економії коштів бюджету надалі влада намагатиметься хоча б мінімально підтримувати розвиток музею. Підтвердженням цього є рішення сесії обласної ради від 17 квітня цього року, яким виділено кошти у сумі 19 тисяч гривень на видання нового путівника музею та комплекту листівок «Мистецька шевченкіана музею «Кобзаря».


реклама

Коментарі  

 
-1 #3 михаил 05.06.2014 15:36
СОВОК!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Тамара 29.05.2014 00:26
Были с семьей на юбилее музея. Все понравилось: отличная концертная программа, приветливые хозяева и море положительных эмоций. Долгих лет вам процветания!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Олександра 27.05.2014 16:58
Вітаю черкаський осередок культури зі святом. Бажаю прожити ще безліч разів по 25. Концертна програма була супер, особливо порадували "Спів братів"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100