реклама
Sucurity Police

реклама

Міжнародний форум, що почав роботу у Львові 12 вересня, традиційно зібрав у місті рекордну кількість вітчизняних та зарубіжних видавництв. Свою книжкову продукцію тут представили 210 видавців, 370 авторів, а серед моря нових прекрасних книжок 316 були номіновані на здобуття премії «найкраща книга Форуму 2014».


Наприкінці першого дня були підведені підсумки поліграфічного змагання. Серед двох десятків найкращих книг опинилася і черкаська від видавництва «Брама Україна» - солідний блакитно-сірий том «Листування Тараса Шевченка» під реакцією академіка С. Єфремова, унікальне репринтне видання, яке в останній раз бачило світ у 1929 році.


 


Біля стенду черкаської «Брами» знаходимо її директора Олександра Третякова, він саме відповідає на запитання симпатичних молодих одеситок, що зацікавилися шевченківським «Кобзариком» - ще одним яскравим брамовським виданням, в якому вірші Кобзаря оформлені яскравими та зворушливими у своїй наївній любові малюнками малих черкасців. Поруч – книга – переможець, виглядає дуже презентабельно: 1056 сторінок тексту з коментарями. 244 сторінки – це листи самого Тараса Григоровича, біля 200 – листи дописувачів до нього, все інше – це коментарі та посилання.


- Науковим консультантом цього видання став заступник директора інститут літератури НАНУ Сергій Гальченко, - розповідає Олександр Третяков. –  Це людина, яка працювала директором інститут Т. Шевченка у Києву, спеціаліст номер один у сучасному Шевченкознавстві, який знає поета до останньої літери його рукописів…


Серйозне видання не могла не оцінити конкурсна комісія. Приємно, що Черкаси так яскраво прозвучали на одній зі сцен Форуму, на якому можна загубитися серед безлічі цікавих заходів, книжкових презентацій та проектів. Один з них  на сцені конференц-залу представила і компанія компанія GFK-Україна, яка на замовлення оператора мобільного зв’язку «Київстар» провела Всеукраїнське «Дослідження читання книжок». Щоби дізнатися, як і що сьогодні читають українці,  дослідники провели 1000 особистих інтерв’ю з жителями Павлограду на Сході Украни і Львова на Заході. Опитували людей у віці від 15 до 59 років і дізналися чимало цікавих речей. Виявляється, висока ціна на нові книжки, інтернет та телебачення, витісняють читання книг, яке колись було найпопулярнішим в країні способом проведення вільного часу. Спілкування в соцмережах та перегляд інтернет-сторінок викликають більшу цікавість ніж вдумливе читання художніх текстів. Тільки 51% дорослих жителів України прочитали хоча б одну книжку на протязі останніх трьох місяців. А купують нові книжки тільки 31% наших співвітчизників. І хоч паперова книга залишається самим масовим способом читання художніх текстів, 22% читачів сьогодні читають книги на моніторі комп’ютеру, 10 % - на планшеті, 8% - на смартфонах і мобільних телефонах, 7% використовують електронну книгу, а 5% взагалі книги прослуховують у вигляді аудіо-файлів. Та хоч час і новітні технологій беруть своє, паперова книга залишається дивом, яке хочеться листати і роздивлятися, а за результатами дослідження, часто саме зовнішній вигляд та поліграфічна якість книги спонукають нас купувати і прочитати черговий бестселер. Що і доказує Форум, де цього року очікується 50 тисяч відвідувачів, з яких рідко хто піде без придбаної книжкової новинки для своєї сімейної бібліотеки.


Олена Буєвич, Львів

реклама

Коментарі  

 
+7 #2 народ 18.09.2014 09:58
Третяков " КОБЗАРИК " ЦЕ НЕ ТВОЯ ЗАСЛУГА!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #1 Пошливы 17.09.2014 21:13
Книг не читают и материалов о них тоже. А вабще ани сслишком дарагие...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100