реклама

реклама

Хто хоче знати, якою буває українська аматорська сцена без шароварщини, – ласкаво просимо в Золотоношу. Яскравим прикладом того, як треба працювати з талановитою молоддю, став започаткований цьогоріч у цьому місті юнацький фестиваль патріотичної пісні «Героям слава!»


Майданчик, на якому відбувалося свято, – в міському парку імені Шевченка. Весь день тут грає музика – спочатку виконують пісні діти, потім – професійні артисти, відтак грає президентський симфонічний оркестр, а надвечір – сольний концерт Оксани Білозір. Навколо майданчика – дитячі атракціони, ятки з готовими продуктами, напої.


Тих, хто не звик до золотоніських реалій, дивує, як це виходить, що в парку продається пиво, але ніде немає п’яних, довкруж чисто. Для дітей – і сувеніри, й атракціони, і просто зручні місця, щоб побігати і розважитися. Біля фігурних чорнобривцевих клумб фотографуються приїжджі.

Фото: zolotonosha.ck.ua

Фото: zolotonosha.ck.ua

– Тут, у Золотоноші, роблять дивовижну, корисну справу, – сказала нам перед своїм виступом Оксана Білозір. – Уся Україна зараз отруєна війною. А отакі свята нас зцілюють...

Старше покоління пам’ятає вислів «патріотична пісня» ще з тих, радянських часів. Було з десяток-другий офіційних композицій, які крутили під час партійних заходів. Але якби в останні радянські десятиріччя хтось сказав, що патріотична пісня може стати джерелом натхнення, оживляти й радувати душу – на вулиці ввічливо покивали б, а на кухні – підняли б на сміх. Минулої суботи на фестиваль «Героям слава!», ініційований міським головою Віталієм Войцехівським, прийшли сотні містян, і кожна пісня, що лунала зі сцени, викликала в них бурі емоцій – від печалі за загиблими до піднесеної гордості за свій народ.

Десятки різних пісень різних авторів, а серед них значна частина – відомої черкаської поетеси Ніни Жук – дивували і глибоким змістом, і мелодійністю. Той, хто буває на заходах за участю самодіяльних колективів, знає, що це зазвичай таке: народні ансамблі з числа пенсіонерок і (рідше) пенсіонерів у народних костюмах, які під гармошку співають старосвітських пісень, і добре ще, коли таких, які не встигли намуляти вухо. Тут же, в Золотоноші, не перестаєш дивуватися, звідки взялося стільки дивовижно талановитої молоді? Звідки стільки різноманітних, здебільшого ще нечуваних пісень, звідки такі поставлені голоси й досконало відпрацьовані хореографічні композиції?

Зірка телешоу «Х-факор» Юлія Антипенко, лауреатка «Слов’янського базару» Анна Твердоступ та репер Crazy Mass, які були учасниками журі, не приховували здивування на своїх обличчях й, облишаючи образ прискіпливих суддів, часто хапалися за камери, щоб зазняти виступ того чи іншого виконавця.

– Це живе, це справжнє! – щиро, як мале дитя дивується Crazy Mass і зізнається, що Золотоноша надихнула його на створення нової патріотичної пісні.

А от інші кияни – народний артист Анатолій Гнатюк, заслужені артисти Ніна Мирвода і Юрій Васильківський – уже нічому не дивуються. Вони – давні друзі Золотоноші, й приїжджають сюди за найменшої нагоди. Кажуть, що по натхнення...

Стали частими гостями Золотоноші й керівники Черкащини – голова ОДА Юрій Ткаченко і голова облради Валентина Коваленко.

 

– Насправді талановитих багато, їх треба знайти, – каже Юрій Ткаченко. – В Золотоноші це зрозуміли й активно над цим працюють. За сприяння міського голови Віталія Войцехівського гуртки, колективи створюють у міських школах, культурних установах. Радує й те, що до роботи з молоддю тут активно долучають переселенців і воїнів, що повертаються із зони АТО.

Юрій Олегович любить нагадувати, що розпочав свою трудову діяльність саме в Золотоноші. Втім, у цьому він – не одинокий. Частими гостями міста стають його уродженці – лікарі, підприємці, керівники, освітяни, яких чимало і скрізь по Україні, й по всьому світу.

– Востаннє на цій сцені я був 35 років тому, коли закінчував золотоніську школу №2, – розповів гість фестивалю, відомий черкаський юрист, громадський діяч і волонтер Валерій Макеєв. – Після того, як я повернувся з полону (в «ЛНР», - ред.), мене часто запрошували в рідну школу, але я, щиро кажучи, побоювався... А коли, написавши книжку про полон, нарешті «мав із чим приїхати», і зважився, то відчув справжнє свято душі.

На фестиваль Валерій Федорович приїхав із гітарою – під цей інструмент він у Золотоноші вперше виконав власну пісню-реквієм «Зелёный берет», присвячену загиблим прикордонникам із Оршанця – генералові Ігорю Момоту, майору Ігорю Петріву та добровольцю Павлу Лазаренку.

 

Інші гості фестивалю – такі як генеральний директор ВАТ «Алвиго» Віктор Полозов – пов’язали свою долю з Золотоношею вже в солідному віці.

Віктор Олександрович, хоч і має підприємства в багатьох країнах світу, і про кожне потрібно дбати, не пропускає у Златокраї жодного заходу. За його словами, тут він відпочиває душею й набирається сил. Від себе, однак, додамо, що від цих відвідин користь отримує не лише підприємець, а й місто, оскільки на всі ці фестивалі й конкурси Полозов приходить не з пустими руками.

Гранд-прі фестивалю отримала володарка дивовижного голосу, який чимсь нагадує голос Раїси Кириченко, Анна-Марія Миронова з Києва (премія 10 тис. грн). Журналіст «Прочерку» буквально не міг відірватися, слухаючи її спів, і згадав, що непогано було б його записати на відео, тільки під кінець. На жаль...

Першу премію вручили Софії Фляк із Золотоноші (премія 5 тис. грн).

Це – справжня майстриня акапельного співу.

Другу премію отримала – Настя Салтинська із Золотоноші (премія 4 тис. грн), а третю премію – україночка із Києва з екзотичним ім’ям Нгозі Інес Оконкво (премія 3 тис. грн).

У Золотоноші сподіваються, що фестиваль «Героям слава!» продовжиться і в наступні роки. А ми переконані, що після вдалого цьогорічного початку кількість учасників і гостей фестивалю стане ще більшою.

Нижче – відео «Комплімент Золотоноші»

реклама

Коментарі  

 
0 #3 О.Б.КУРЕНИЙ 15.11.2015 10:57
Только одна украинка и представлена на фестивале. Та и та - не Ва..ка-неваляшка.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Pretty Maids 15.11.2015 07:45
Рiвень Бiлозiрщини та Iзюмщини.Дуже вражають вишитi панчіхi, вдiтi на колготки.
Потрібно побудувати виробництво Вишитий колготок.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Джон Глэбб 14.11.2015 22:23
И правда, шаровар на фото - ноль. Не соврали. Когда с вышивагщиной начнёте бороться? Сточки зрения художественного вкуса это явление не уступает шароварщине. Впрочем, в "патриотичных" головах всё тот же мёртвый шлак.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100