1 березня нинішнього року на вулиці Черкас вийшли «нові поліцейські». Понад 250 патрульних стали на захист громадського порядку міста. Для тих, хто за місяць так і не зрозумів, хто такі патрульні і де поділись вже звичні ДАІ та ППС, поліцейські пояснюють: патрульні поєднують обов’язки, які раніше виконували ті ж таки державна автомобільна інспекція та патрульно-постова служба. А замість колишнього МРЕУ зараз існує сервісний центр МВС, який з’явився раніше патрульних і підпорядковується Київському управлінню МВС.

Щодо самих поліцейських, то через місяць після початку роботи для черкаських журналістів вони відкрили не тільки двері свого управління, а й навіть «святая святих» - дверцята багажника патрульного «Пріуса».

Шлагбаум, черговий і пильний нагляд

Вхід на територію управління патрульної поліції Черкас загороджує шлагбаум. Ще від чергового, що, як кажуть сленгом, «стоїть на шлагбаумі» чути зауваження одному із водіїв, який паркується поблизу:

- Шановний, ви стали не по правилам. Це місця для інвалідів.

- Зрозумів! - чоловік сумирно перепаковується.

Територію, де «поселились» патрульні, вони успадкували від колишнього управління ДАІ. Це значна за площею територія, де крім управління патрульних також кілька приміщень та великий плацдарм для шикування.

Начальник управління патрульної поліції Черкас Вадим Лисничук, який особисто викликався проводити екскурсію, від свого молодшого колеги на шлагбаумі не відстає. Коли один із відвідувачів закурив цигарку прямо під дверима управління – миттєва реакція:

- Тут не можна курити, громадське місце. У нас там, за рогом будівлі є «курілка»…

Про роботу

Про особливості патрулювання у місті також розповідає керівник. За його словами, Черкаси розбиті на 18 квадратів. Кожен із цих квадратів цілодобово патрулюється одним екіпажем. Працюють у дві зміни: одні – вдень, інші – вночі. До складу екіпажу входить 2-3 людини.

- Хлопці приходять, отримують зброю, отримують розстановку, в якому квадраті вони патрулюють. Екіпажі можуть мінятися квадратами, це на власний розсуд, а також на розсуд командира роти та командира батальйону. Виїжджають 18 автомобілів патрульних. Разом з ними виїжджає командир роти, командир батальйону та представники відділу моніторингу. У сумі складає 21 автомобіль, який патрулює цілодобово, - розповідає Вадим Лисничук.

На болюче питання, яке ставив собі або оточуючим ледь не кожен черкащанин: скільки бензину «викатують» патрульні за одне чергування, Вадим Лисничук відповідає:

- Максимум за чергування йде 20 літрів. Але, буває, що один екіпаж може витратити й 10 літрів. Тому що патрульні не весь час їздять на машині, також є піші патрулі, коли поліцейські залишають автомобіль і йдуть патрулювати, наприклад, парк.

В автопарку патрульних, крім звичних черкаському оку «Пріусів» також є «Дастери». Для останніх «велике плавання» ще попереду. Тут їх бережуть для екіпажів водної поліції, яка незабаром повинна стартувати в Черкасах.

«Дастери» патрулюватимуть берегову зону, вони призначені для пересування в піску, болоті та важкодоступних місцях.

Загалом планується, що в Черкасах буде 42 водних патрульних поліцейських. Але, за словами головного патрульного міста, за необхідності ця кількість може бути збільшена.

Що в багажнику? Заборонені предмети є?

Фішки для позначення ДТП, жилети, бронежилети, дальномір, аптечка – це все вміст багажника патрульного автомобіля. На «провокаційне» питання присутніх: а вогнегасник є?, патрульний дістає його з багажника, а керівник не втрачає можливості пригадати випадок, коли поліцейські самотужки загасили пожежу в житловому будинку, за що отримали відзнаки від ДСНС.

Також у кожному патрульному «Пріусі» є драгер. Не обходяться поліцейські й без інноваційних технологій. Для зручності кожен патруль обладнаний терміналом та планшетом, тому штраф можна оплатити відразу на місці. Планшет виконує кілька функцій: як GPS-навігатор, так і для отримання завдань від чергового.

Коли до чергового надходить виклик, він відразу спрямовує завдання екіпажу. В середньому, для того аби дістатись місця призначення, патрулю потрібно трохи більше 7 хвилин.

Попити кави та перекусити патрульні можуть у будь-який момент. Для цього потрібно надіслати відповідний сигнал черговому. Той відзначає, що патруль у цей період відсутній у своєму квадраті. За одне чергування патруль має загалом 1,5 години на перепочинок.

За місяць роботи 4 патрульних «Пріуса» вже стали учасниками ДТП. У трьох випадках винними були саме патрульні. Вадим Лисничук пояснює, як покарали винних:

- У кожному з цих ДТП автомобілі зазнали незначних пошкоджень і продовжили патрулювання. Також не було і постраждалих. За незначні порушення у нас передбачена догана, за більш серйозні – сувора догана, а за найбільш неприпустимі – звільнення. Якщо патрульний заробив догану, то в цьому місяці премії він не отримає.

Яка зарплата у патрульного?

Офіційна заробітна плата патрульного поліцейського складає 2 400 грн. У командира роти +500 грн. Максимальна премія може сягати 400% від заробітної плати.

За словами очільника патрульної поліції, його заробітна плата також незначно відрізняється від рядових патрульних.

Бойові відзнаки, кримінальна карта і жовта качечка – кабінет шефа

У кабінеті Вадима Лисничука (підопічні без офіціозу називають шефа лише по імені) ще з дверей зустрічає український стяг з підписами. «Це з фронту», - пояснює власник кабінету.

На поличці також бойові трофеї – Вадим Лисничук воював у зоні АТО в складі батальйону особливого призначення «Київ-1». З поміж інших експонатів на поличці майорить і жовта качечка. Також є місце і книгам. А поруч висить шеврон з написом «Служба знешкодження Пуйла».

На стіні висить карта. Там є спеціальні позначки – в якому районі міста трапилась та чи інша подія: ДТП, крадіжка і таке інше.

- Це потрібно для аналізу. Ми досліджуємо, аналізуємо, де найбільше трапляються правопорушення і як можна цьому запобігти, - пояснює Лисничук.

На іншій стіні дошка для занять.

- Це я не спеціально для вас написи зробив, ми дійсно займаємось, - жартує начальник.

Європа для нас замала

Вже після екскурсії кабінетами, під час брифінгу, головний патрульний міста дозволяє собі трішки лірики:

- Головна оцінка нашої роботи, того, для чого це все створено – це довіра громадян. Патрульні поліцейські взяли на себе відповідальність і намагаються щось змінити у нашій країні, наблизитись до Європи. Хоча Європа – це лише перший крок , вона для нас замала. Наші люди заслуговують на більше. Взяти той же Майдан – в жодній іншій країні нема такого народу.

реклама

Коментарі  

 
+3 #5 ІВАН 11.04.2016 14:06
НАВІЩО ЦЕЙ ЦИРК. ВОНИ НЕ ЗНАЮТЬ НАВІТЬ БУКВАРЯ В ШКОЛІ НЕ ЧИТАЛИ, НЕ ТЕ ЩО ПАТРУЛЮВАТИ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Реаліст Комаров 09.04.2016 19:59
Це мабуть чи не єдине місце в Україні, де зарплата рядового працівника лиш незначно відрізняється від зарплати керівника підрозділу. Прямо таки радянські принципи.......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Драгана Тринкович 08.04.2016 18:11
Драгер - брат мой меньший.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Шульц 07.04.2016 22:15
А що по TV показують, що у патрульних Києва і Одеси Drager є тільки у командира роти, чи наші крутіші?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #1 Мрійник 07.04.2016 15:43
Піонерська романтика, яка з часом розвіється, або її розвіють.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100