реклама

реклама

У дні вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. – геноциду українського народу – у столиці презентували фрагменти фільму “Гіркі жнива” (Bitter Harvest, Devil’s Harvest), першої англомовної художньої стрічки, в основу якої лягли трагічні події в Україні початку 20 століття, - пише «Урядовий портал».


Зйомки проходили в Україні влітку 2013 року. Музей в Пирогово став селом на Черкащині, де відбуваються основні події картини. А види Кремля знімали в Лондоні.

«Телекритика» поспілкувалася з продюсером фільму Яном Ігнатовичем і режисером Джорджем Менделюком і дізналася найцікавіші факти про картину.

Перший англомовний повнометражний фільм про Голодомор

"Картина про любов, честь і незламність нації" – описують фільм його творці.

Bitter Harvest («Гіркі жнива») орієнтований передусім на західну аудиторію. У центрі картини – любовна історія Юрія і Наталії на тлі сталінського терору, репресій, голоду і боротьби за виживання.

Крім відновлення історичної правди, фільм має допомогти розумінню і сьогоднішньої України. "Через фільм ми намагалися донести, чому в Україні завжди виступали проти тоталітаризму і чому у нас стільки революцій", – пояснює історичний консультант фільму Людмила Гриневич.

У головних ролях – голлівудські актори «нової генерації»

У ролі Юрія – спадкоємець акторської династії Макс Айронс (син Джеремі Айронса і Мішель Кьюзак). Його кохану Наталю грає Саманта Баркс, зірка останньої екранізації «Знедолених».

Дід Юрія – Баррі Пеппер («Врятувати рядового Раяна», «Зелена миля»), батько – Теренс Стемп («Зоряні війни. Епізод 1», «Особливо небезпечний», «Операція Валькірія»). У ролі червоного командира задіяли Тамера Гассана, що грав у «Грі престолів».

Також у фільмі з'являться і українські актори – Остап Ступка та Олександр Печериця.

Тобто у фільмі американські і британські актори носять вишиванки, співають українські пісні, воюють з НКВД і відстоюють права українців. А українські – грають українських селян і розмовляють англійською. "Якщо актори підібрані правильно, робота режисера – просто відійти і не заважати", – стверджує режисер фільму. І цього разу, з ​​його слів, було саме так.

Бюджет фільму $20 млн – власні заощадження Яна Ігнатовича

Для Яна Ігнатовича – це перший досвід продюсування кіно. Якщо прокат фільму буде вдалим, він не виключає, що звернеться до втілення на екрані й інших українських історій.  Фото: Макс Лисовой

Для Яна Ігнатовича – це перший досвід продюсування кіно. Якщо прокат фільму буде вдалим, він не виключає, що звернеться до втілення на екрані й інших українських історій. Фото: Макс Лисовой

Бюджет фільму забезпечила одна людина – Ян Ігнатович, продюсер картини. Він займається бізнесом у сфері інвестицій та медичних технологій і вклав свої особисті фінанси.

Для Ігнатовича це перший кінопроект і його згода продюсувати зумовлена темою: "Про Голодомор досі знімали лише документальні фільми, які дивиться дуже невелика аудиторія. Художній фільм, який звертається до емоцій, може говорити з великою кількістю людей. На жаль, англомовний світ про Голодомор не знає. І головний мотив для мене був – розповісти світові про ці події і про те, що Україна продовжує боротися досі".

Для творців фільму – це дуже особиста історія

Режисер Джордж (Юрій) Менделюк передав у фільмі історію своєї родини.  Фото: Максим Лісовий

Режисер Джордж (Юрій) Менделюк передав у фільмі історію своєї родини. Фото: Максим Лісовий

Історія героїв добре пізнавана і для продюсера, і для режисера, і для сценариста – нащадків українських емігрантів.

Прообраз головної героїні фільму – матір режисера. Рятуючись від голоду, вона дійшла з Харкова до Львова в пошуках хліба і свободи. "Вона розповідала, як люди стояли ночами в чергах за хлібом і, щоб не впасти від знесилля, спиралися на тих, що столи попереду. А її шкільна подруга померла від голоду просто під час уроків, сидячи за партою", – розповідає Джордж Менделюк.

Образ матері режисера став вирішальним і при виборі актриси на головну роль: "Пісню «Місяць на небі», що лунає у фільмі, мені співала мама, коли я був маленьким, а Саманта Баркс співає також".

Джерелом натхнення для режисера був і фільм «Доктор Живаго» Девіда Ліна. "Через нього я обрав Макса Айронса, в якому побачив поєднання чуттєвості з силою характеру воїна".

У фільмі лунає музика групи «Даха Браха»

Головну тему в саундтреку до фільму написав британський композитор Бенджамін Воллфіш. "Його сім'я вижила після Голокосту, так що він може відчути тематику фільму – його досвід співмірний українському", – кажуть творці фільму.

Лугнають у фільмі і українські фольклорні пісні у виконанні акторів, а також використовуються композиції українського гурту «Даха Браха».

Головний меседж фільму – надія

Занадто багато страждань і поразок – саме такі претензії часто висувають до українських фільмів на національну тематику. У «Гірких жнивах» страждання будуть, але головний меседж фільму – надія. Герої – не жертви обставин, вони з ними борються. Наприклад, у фільмі показані «жіночі бунти», в яких жінки ризикували життям, щоб нагодувати своїх дітей. Селяни чинять опір загонам продрозкладки. І, незважаючи на жахливі події, це історія про те, що любов перемагає жорстокість світу. "Ми звикли розповідати про козаків, але важливо пам'ятати і про роль жінки в українській історії", – підкреслює Джордж Менделюк, зазначаючи, що героїня Наталя – втілення боротьби жінок за рівноправність – дуже зрозуміла цінність для західного світу.

Робота над проектом тривала майже 5 років

Сценарій, автор якого Річард Бачинський-Гувер, а співавтор Джордж Менделюк, переписували 12 разів.

Монтували фільм під час Євромайдану, і тому тематику стрічки тоді не розголошували.

Фільм вже показали на кількох кінофестивалях, у широкий прокат він вийде одночасно в США, Канаді, Великій Британії, Австралії, Німеччині, Україні та інших країнах 24 лютого 2017 року.

В Україні фільм продублюють, тоді як в інших країнах він йтиме англійською мовою з національними субтитрами. Прокатом і дубляжем в Україні займеться компанія B&H.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Андреевич 10.12.2016 00:13
Хочется верить, что фильм достойный...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100