Сьогодні в Черкасах на Соборній площі встановили 100-кілограмову писанку черкаської майстрині Ольги Мартинової.

Над диво-яйцем черкащанка працювала три тижні:

– Тиждень розписувала в один бік, тиждень – в інший бік, а потім ще тиждень – на позитив, – посміхнулася пані Ольга.


Писанкарка зізналася, що раніше не мала справу ні з чим подібним. Найбільше, що розписувала – це страусині та керамічні яйця.

– Я ніколи не працювала з пластиком, акриловими фарбами. Я писанкарка, звикла яйце писати, а не такі речі, але, слава Богу, все вийшло.

Перш, ніж стати до роботи, майстриня намалювала 10 писанок і роздала їх за простибіг учасникам великоднього майстер-класу. І тоді, за її словами, справа пішла.

Як розповіла писанкарка, найскладніше в роботі було поділити яйце, розміром три на чотири метри, на правильні лінії.

– Я звикла яйце швидко в руках ділити, а тут потрібно було таку масу розмежувати на правильні частини. Тому мені допомагав син (за фахом – архітектор), та його товариш.


Складнощів додавала ще й низька температура повітря в цеху та фарби на хімічній основі. Тому працювала майстриня в зимових чоботях та респіраторі.

Конструкцію-кріплення почали виготовляти ще в середині лютого працівники заводу «Темп». Яйце вирішили встановити на спеціальну вісь, що нагадує глобус. Вартість такої підставки обійшлася бюджету міста в 9564 гривні.

– Я радий, що у нас все вийшло, до того ж, в п’ятницю 13-того, ще й Страсну п’ятницю! – не приховував радості голова правління ПАТ «Темп» Олександр Згіблов.


Прийшов подивитися на встановлення велетенського великоднього символу і директор Черкаського драматичного театру Володимир Осипов. Як повідомлялося раніше, диво-писанку повинні були встановити спершу на Театральній площі, але згодом вирішили перенести на Соборну.

– Нам здавалося, що на Театральній площі писанка сприймалася б більш камерно, але те, що Соборну площу починають культивувати з точки зору духовності, культури є, мабуть, символічним і правильним, – сказав пан Володимир.


Головний спеціаліст управління культури Черкаської міської міської ради Людмила Чорномор вважає, що розміщення писанки саме на Соборній площі є доцільним, оскільки раніше на цьому місці стояла соборна церква.


Нагадаємо, що завтра, 14 квітня, о 12.00 писанку офіційно відкриють та освятять.

Разом із писанкою черкащанам презентують кращі результати майстер-класів із писанкарства, які проходили в Черкасах.

Радуватиме черкащан гігантський великодній символ до 9 травня. Потім яйце заберуть до київського музею під відкритим небом, що в селі Пирогове, а 24 серпня писанка буде окрасою черкаської делегації в столиці під час святкувань Дня незалежності.

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 karmen 16.04.2012 09:10
Думалось ЯК ГАРНО,але коли такі чуда створили у всіх обласних центрах,стало зрозуміло - штамповка.Команда з гори :zzz :zzz :zzz План по яйцях виконано!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100