реклама

реклама

21 січня 2020 року у Черкаському художньому музеї презентували виставку Галини Литвиненко «Барви душі».

DSC_0025

 

Черкаський обласний художній музей зберігає, досліджує та популяризує як твори образотворчого,  так і декоративно-ужиткового мистецтва,  зокрема української вишивки, що має давні традиції. Окрім робіт знаних митців в музеї експонуються роботи майстрів-аматорів, до яких впевнено можна віднести і Галину Литвиненко. Вишиті роботи майстрині дбайливо збережені та надані для виставки «Барви Душі» Оксаною Литвиненко, онукою майстрині.

DSC_0029

Невичерпна любов, щирість та доброта мисткині, її внутрішній спокій і невмируща надія на краще відобразились у вишиваних роботах майстрині.

Рядок за рядком і на полотні з'являлися барвисті квіткові  натюрморти або цікаві та багатоманітні  сюжетні роботи майстрині.

Поряд із вишитими картинами в залі Черкаського художнього музею представлені і рушники Галини Литвиненко. Саме вони  прикрашали оселю майстрині та створювали  домашній затишок.

DSC_0001

Біографічна довідка

30 липня 1924 року на невеличкому хуторі в Західній Україні в родині млинаря народилася Галина Литвиненко. Дитинство  майстрині не було безтурботним. Дівчинка рано залишилася без матері та змушена була працювати на рівні з дорослими.

Під час Другої світової війни Галина Литвиненко потрапила до Німеччини на примусові роботи. Та доля посміхнулась дівчині. Родина, в якій вона працювала,  лагідно ставилася до своєї працівниці  та навіть умовляла залишитися  жити з ними.  Після капітуляції Німеччини у травні 1945 року Галина Литвиненко повертається до рідної України.

DSC_0037

Відтоді майстриня оселяється у с. Лихоліти Чорнобаївського району нині Черкаської області. Галина Литвиненко тут вийшла заміж, але, на жаль, не була  щасливою у подружньому  житті. Єдиною втіхою та відрадою для жінки стали четверо її дітей, добре ставлення інших людей та, безперечно, вишивання, котрому вона присвячувала увесь свій вільний час. Галина Литвиненко прожила довге життя. Померла майстриня 1 вересня 2014 року.

Виставка діє до  21 лютого 2020 року, повідомляють у Черкаському обласному художньому музеї.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100