Ще ніколи в житті не почувалася такою приниженою. Мабуть, сьогодні просто почала втрачати віру в свій народ.

Влада вам погана? Зарплати малі? А на себе дивитися пробували? Цьому народу не допоможе ні зміна президента, ні революція гідності (навмисне з маленьких букв, бо узагальнюю). Не святі горщики ліплять... Тут не допоможе ні зміна поліції, ні люстрація суддів. Змінювати треба і найменших клерків, які сидять у державних приміщеннях і почувають себе пупами землі.

Так, є серед них люди, але це така рідкість, що коли до тебе без хабарів і зв’язків поставляться по-людськи, то ти дивуєшся не менше, ніж Христос явився.

Якщо ж ти рядовий громадянин, то картинка буде приблизно така. Ти вагітна, місяці на сьомому потрапляєш в лікарню по «швидкій». Лікарі, які спочатку насварять, що ти приїхала без пелюшки, а аптеки у вихідний день при пологовому не працюють, скажуть тобі, що справа серйозна і треба лишатися в лікарні. Але протягом кількох годин у лікарні тобі ніяку допомогу не надаватимуть, поки тобі не підвезуть ліки.

І коли твої друзі шукають по всьому місту аптеки, де продаються необхідні препарати, все, що тобі може сказати акушерка: «Мені їх під підпис видають і якщо пацієнти потім не повертають, то ми з власної кишені потім їх купуємо». Як думаєте, ставлення змінюється, якщо покласти їй у кишеню купюру? Скажу вам більше, навіть з’являються безплатні ліки, призначені для тих, кого привозять по «швидкій».

І поки ти лежиш в лікарні, пропускаєш своє відвідування в центрі зайнятості. А коли приходиш, то тебе вже зняли з обліку за невідвідування.

Ти змирилася, і тільки у відділі соцзахисту дізнаєшся, що через це передбачені тобі так звані «декретні» будуть у кілька разів менші. І ти намагаєшся поновитися, але тобі тільки розказують, в чому ти винна. І дівчина в реєстратурі при тобі без сорому говорить: «Мені що ще їх у жопу поцілувати?».

І у спеку через усе місто ти маєш їхати і переробляти довідку, яку тільки зранку отримала. І добре, якщо там бракує якогось підпису, а може, бути й більш вагома помилка: там вказано твій повний вік, а не рік народження.

«Ніхто його вираховувать не буде», – каже юрист центру зайнятості.

І ти цілий день возила ту довідку містом, а тоді вже в кінці дня знесилена приходиш до цих людей, а вони тобі кажуть, що треба ще дві довідки, а цю могла й раніше переробити, бо вчора ти її вже привозила і не переробила. І довести, що ти її тільки сьогодні отримала, не можеш: тобі в очі кажуть протилежне.

І ти тільки говориш собі «Спокійно!», бо хвилюватися не можна, бо знову буде замкнене коло, ти можеш знов потрапити в лікарню... І тебе змушують почуватися останнім гімном. І це ж ти не малограмотна якась бабуся (я уявляю, як ставляться до них). І людиною в таких умовах ти себе не почуваєш, бо ставляться до тебе не так, як до людини.

І нормальна в нас держава. Вона передбачила тобі допомогу. Але, щоб отримати цю допомогу, ти маєш пройти сім кіл пекла через тих, хто цю державу представляє... І нормальне керівництво – і в лікарнях, і в тому ж центрі зайнятості, і у відділі соцзахисту. Але ж ти ідеш не до них. І щоб наступного разу отримати ту допомогу, ти кілька разів подумаєш. Бо нормального ставлення хочеться інколи більше, ніж грошей.

Юлія Фомічова, черкаська журналістка

* допис на сторінці в соціальній мережі «Фейсбук»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #19 шекспір 04.08.2015 10:48
Драма ...Драматургія...от чого тільки не ясно, так позиція стосовно журналістки до своїх попередніх роботодавців-платили радше всього зарплату у конверті,дізнав шись , що вагітна, виперли на біржу,щоб не платити "декретні", а в голові нічого не змінилося- через отаких роботодавців і найманих працівників в бюджеті пусто- а бажається, щоб все безкоштовно, та на блюдечку...а може є непереборне бажання повернутись назад до тих роботодавців? тоді і для онуків нічого не зміниться....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #18 Грігорій 04.08.2015 10:09
А нормально планувати народження дитини не маючи роботи і коштів на ліки? Чи досі віруєш у конституційну безкоштовну медицину? Дитина це розкіш......................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #17 бульба 03.08.2015 20:31
Цитую Черкащанин:
Цитую украина:
Полностью поддерживаю, иногда даже не хочется жить в нашей стране :sad:

Не пробуй перекрутить слова дівчини на те, як тобі хотілося б, сєпарок! Вона говорить про бюрократів і про людський фактор, а ти шукаєш у її словах можливість нагадити "странє", яку ти так люто ненавидиш!

ну скажем сепарок це ти, бо ти цілком і повністю запродався за ампеченьку і співаєш оди про національну ідею під чуйним керівництвом хазяїна. гидко що в Україні як завжди повно запроданців які за об'їдки з барського столу і присідадть будуть і скакать і в князі шпигунів призначать і релігію приймуть заокеанську. Так що запроданцю не такий ти собі нік взяв. Відкрий обличчя і назвись своїм ім'ям - запроданець і зрадник.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #16 бульба 03.08.2015 20:19
Ой паночко і бр... Неправду ви кажете. Оці обріхані вами мілкі клєрки послідній хрін без солі доїдають а ви все присідаєте й брудом плюєтесь. Ось чому нема майбутнього у нас бо замість людяності у таких як ви один бруд.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #15 украина 03.08.2015 18:11
Цитую Був там:
Цитую украина:
Полностью поддерживаю, иногда даже не хочется жить в нашей стране :sad:

Так в чём же дело? Безвизовый режим в кармане после майданов. Вперёд - на Запад!!!


Безвизового режима так и не дождались.В каких странах?(итак вся молодежь уезжает со страны и это вы считаете нормально?) Может мы с вами в разных странах живем?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #14 Слідкуйте за думками. 03.08.2015 16:59
Три рази прочитав, так і не зрощумів про що мова....

Вразила фраза : " І тебе змушують почуватися останнім гімном ".

Ніхто не змусе людину так себе почувати, якщо вона внутрішньо ніколи себе так не позицінує, в першу чергу в думках, тим більше на загал ...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #13 UA 03.08.2015 15:59
Черкассы - город бар и рабов. С тех пор как густо заселились ''сельскохозяйств енной мафией''. Подлизать ж.... ближнестоящему начальничку, а потом пнуть ногой смертного ближнего. А потом рассказывать о коррупции и патриотизме :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #12 Був там 03.08.2015 15:12
Цитую Serg:
Все дуже правильно написала Юлія Фомічова, бо наболіло. У багатьох таке буває, але не всі знаходять час і вміння про це написати. Тому що в нас Закони прописані таким чином, що поділяють людей на білих та чорних, або й ще якихось. Закони потрібні бути єдині для всіх. Якби керівники (з Адміністрації Президента. Кабміну...), депутати всіх рівнів (особливо Верховної Ради) обслуговувалися за одним і тим же порядком, можливо в нашій країні швидко би навели лад в лікарнях, в місцях громадського харчування. в санаторіях, будинках інвалідів, та інших. А їм до цього немає діла і ніколи не буде, доки в них будуть різні Феофанії та подібні. Візьміть вже на обласному рівні керівників, де вони лікуються, в яких палатах проходять стаціонарне лікування, безоплатні ліки, чи ні... Та багато чого ще можна написати. ТІЛЬКИ ЗАКОН - ЄДИНИЙ ДЛЯ ВСІХ! І все.

А де ви таке бачили? Ви були хоч в одній такій країні? Не тіште себе ілюзіями.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #11 Був там 03.08.2015 15:09
Цитую украина:
Полностью поддерживаю, иногда даже не хочется жить в нашей стране :sad:

Так в чём же дело? Безвизовый режим в кармане после майданов. Вперёд - на Запад!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #10 Був там 03.08.2015 15:07
Шановна "КОЛЕЖАНКО"!!! Тобі не вгодиш: то кави в Драбові не дають, то народить нормально не можеш!!! І все як у поганої свекрухи. Не пробувала хоч інколи подивитися на власні колеса??? Часом буває корисно. А все інше - правильно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100