Сьогодні психологічне здоров'я громадян викликає неабияке занепокоєння. Стресові ситуації, які вже довготривалий час накопичуються, негативно впливають на самопочуття людей. Люди, навіть, і з типами темпераментів, що характеризуються сильною нервовою системою, не витримують того напруження, що сьогодні існує. Інші, наприклад, меланхоліки, уже давно відчувають потребу у додаткових стимулах для стабілізації нервової системи і психологічної рівноваги.

На сьогоднішній день порушується одна із основних потреб людини, згідно з А. Маслоу, потреба у безпеці, стабільності. Вона, фактично прирівнюється, до таких потреб, як необхідність їсти і пити. Основні фізіологічні потреби, без яких людина жити не може. Людям самим треба вживати заходів, щоб стабілізувати себе у такий складний час і пам'ятати основні рекомендації:

1. Страх – це нормальна реакція організму на загрозу. Коли поряд війна, всі бояться. Інша справа, як поводитися зі своїм страхом. Кожен вибирає свій шлях. Хтось «пропускає» цей страх через себе і внутрішньо заспокоюється, хтось від нього «відмахується», зберігаючи внутрішню напругу. Але, треба зрозуміти, що від постійних думок про війну, там, в зоні АТО, нічого не зміниться, а ваша психіка постраждає досить сильно.

2. Потрібно вирішити для себе, чим ви можете допомогти військовим реально  і зробити це, а не тільки думати і говорити про це постійно. Після того, як ви зробите реальні дії, вам, навіть, психологічно стане легше. Адже, ви щось зробили для того аби війна припинилася.

3. Варто максимально обмежити стресогенні фактори. Відмовитися від частого перегляду телевізійних новин, пошуків у соцмережах та інтернет сторінках «гарячих» подій. Доцільно пам'ятати, що є багато людей, котрі спеціально роблять провокаційні матеріали, картинки розміщуючи їх у інтернеті. Це маніпуляції, розраховані на доведення людей до психічних зривів. Себе треба берегти.

4. Учіться жити в ситуації «тут і тепер». Не задумуйтеся про надто далеке майбутнє й не плачте постійно над минулим. Просто радійте кожній прожитій хвилині й насолоджуйтеся нею зараз.

5. Учіться знаходити позитивні моменти у тій ситуації, що склалася.

6. Намагайтеся переключати увагу на інші види діяльності, не пов'язані із політикою, особливо якщо вони улюблені. Спорт, рукоділля, надвірні роботи.

7. Більше часу бувайте на вулиці. Літня пора року сприяє виробленню позитивних емоцій.

8. Варто уникати розмов на політичні теми, особливо із людьми, як не поділяють вашої точки зору. Це допоможе уникнути стресового конфлікту.

9. Приділяйте більше уваги спілкуванню з рідними, близькими, дітьми.

10. Саме позитивні емоції дають віру, а там де є віра і впевненість – нація – нездоланна.

Інна Лук’янець, кандидат психологічних наук, доцент ЧНУ ім.Б. Хмельницького.

* поради, підготовлені фахівцем на прохання видання «ПРОЧЕРК».

реклама

Коментарі  

 
+4 #10 ТаНуНа 31.07.2014 10:51
Цитую Нестор Іванович:
Особисто у мене нерви краще збереглися б, якби цю пані з її порадами мені меньше нав'язували.

Несторе Івановичу, я за вами буду! У черзі на вихід з розділу "Пряма мова", який пора перейменувати на "Размишлізми приблатньонних" :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #9 Сієста 31.07.2014 09:35
судячи з рівня матеріалу - поради були взяті з реферату якогось першокурсника...

Для "кандидата психологічних наук" та (як я розумію) психолога-практика - слабкувато. Набір штампів. Ні про що, вибачте...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #8 химера 31.07.2014 09:03
ЧНПУ (Черкаське національне проФФесійне училище) підготувало декілька тисяч психологів, але "Прочерк" замовив порад у найіменитішого, з депутатським значком.
Ню-ню.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #7 час діяти 30.07.2014 23:46
Інна вже всі свої питання порішала в міськраді?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #6 Александр 30.07.2014 19:15
Очень полезные советы.Особенно второй. Так и сделал.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #5 Нестор Іванович 30.07.2014 12:45
Особисто у мене нерви краще збереглися б, якби цю пані з її порадами мені меньше нав'язували.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #4 макарена 30.07.2014 00:17
Цитую Шпак:
Дякую за поради!
Все добре, тільки згадуваня "донька екс-губернатора Черкащини Володимира Лук’янця" мені здається зайвим. Всі автори статей на цьому сайті чиїсь діти, але чомусь не підписують "син того-то" або "дочка того-то".

+100000!"Інна Лук"янець, психолог,(через тире Кукуленко, забули тут в прочерку написати)), донька екс-мастера цеху номер 3 черкаського заводу хімічних реактивів...наприклад.. не звучить))))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Бокс 29.07.2014 13:10
ВЕРЫ у людей нет, потому и в грехи тяжкие втягиваются,а вылеть не могут.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+31 #2 Loki 29.07.2014 12:17
Проходят ли курс личного псюхоаналюза местечковые псюхологи, экстрасенсы и прочие вангующие? Отож!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 незнайка 29.07.2014 11:21
ПРОЧЕРК коммерческая контора Откуда деньги на заказные статьи?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100