60041442_1336866939784853_13360762789560320_n В країнах Європи дуже серйозно ставляться до питань безпеки. Кожне повідомлення про замінування або інші загрози розглядаються як терористична атака і на нього відбувається відповідне реагування. Спільно та злагоджено діють не лише відповідні служби, а й адміністрація та обслуговуючий персонал об’єктів, які потрапили у поле зору терористів, важлива відповідальна поведінка громадян.

Сьогодні все більше наших краян подорожують країнами Європи, тому їм також варто бути готовими до правильних дій на випадок повідомлення про терористичну загрозу.

Але чи готові наприклад черкащани ставиться до питань безпеки серйозно. Останні події доводять що не все так просто та однозначно.

Головна проблема будь якого реагування відповідних служб на повідомлення про терористичну загрозу це - евакуація людей. Саме відповідального, свідомого і головне серйозного ставлення до цього важливого елемента забезпечення безпеки, нам, як виявилося, саме й бракує.

Як показали повідомлення про замінування, найскладніше було провести евакуацію людей не з лікарень, де багато пацієнтів потребують постійної апаратної медичної допомоги або спеціального нагляду. Не з житлових будинків, де люди ще не звикли спостерігати у двірне вічко поліцейський жетон та одразу відкривати двері. І навіть не з торговельних центрів, де у бутиках люди не поспішали завершувати приміряння одягу.

Найбільш проблемним місцем для проведення евакуації стали заклади громадського харчування. Чомусь, замовлені піца та пиво серед відвідувачів переважали усі повідомлення про чинні загрози. Намагання адміністрації допомогти із пакуванням замовлення «на винос», не лише не сприймалися, а часом навіть наражалися на агресію.

Хочеться вірити, що з часом свідоме ставлення на загрозливе повідомлення стане частиною виховання та відповідального поводження, а поки що, кілька порад стосовно грамотній поведінці у випадку попередження про небезпеку.

60588639_1348395581965322_3325462159315435520_o

Важлива грамотна поведінка під час екстреної ситуації: спокійно та швидко, організовано та без паніки покинути приміщення, відійти від нього на безпечну відстань, чітко виконувати команди, допомагати тим, хто цього потребує, бути зосередженим та відповідальним.
З приміщення варто виходити без поспіху не допускаючи скупчування на сходах. На цей час варто забути про селфі та відео-стрім. Не варто задавати недоречні питання представникам служб реагування, - уся інформація зазвичай оголошується через гучномовний зв‘язок, або через спеціальних волонтерів.

У випадку виявлення небезпечних або підозрілих предметів треба залишити приміщення та чекати приїзду правоохоронців. Також важливо знати, що знахідку не можна чіпати. Безпосередню роботу зі дослідження або знешкодження підозрілих предметів проводять виключно спеціалісти.

Черкащина, нажаль, як і ряд інших областей опинилася серед потенційних жертв анонімних терористів. Серед об’єктів які десятками «мінуються» вже входять не лише адміністративні об’єкти чи підприємства критичної інфраструктури, до списку «телефонних терористів » потрапили вже й лікувальні заклади, громадські міста і навіть житлові будинки.

На випадок максимально швидкої евакуації із зони надзвичайної події, радимо кожній родині мати напоготові міцний і зручний рюкзак з найнеобхіднішим.

Комплекти речей і продуктів першої необхідності, які необхідно буде зібрати:

1. Копії важливих документів у водонепроникній упаковці. Заздалегідь зробіть копії всіх важливих документів: паспорта, автомобільних прав, документів на нерухомість, автомобіль і інші. Серед документів радимо мати кілька фотографій рідних і близьких.

2. Кредитні картки та готівку. Нехай у вас буде невеликий запас грошей.

3. Дублікати ключів від будинку і машини.

4. Ліхтарик (краще кілька) і запасні батарейки до нього.

5. Блокнот і олівець.

6. Нитки та голки.

7. Аптечка першої допомоги. В описі будь-якого «тривожного рюкзака» велике місце відводиться медикаментам. Майже завжди їх більше, ніж у стандартній автомобільній аптечці. Воно й зрозуміло: мається на увазі, що допомога може бути надана не тільки собі, а й оточуючим. Аптечка повинна містити: бинти , лейкопластир, вата, йод; «Активоване вугілля» (інтоксикація); «Парацетамол» (жарознижувальний); «Пенталгін» (знеболююче); «Супрастин» (алергія); «Імодіум» (діарея); «Фталазол» (шлункова інфекція); «Альбуцид» (очні краплі).

8. Одяг: комплект нижньої білизни, шкарпетки бавовняні і вовняні, запасні штани, сорочка або кофта, плащ-дощовик, в’язана шапочка, рукавички, шарф. Зручне, надійне взуття.

9. Засоби гігієни: зубна щітка і зубна паста, невеликий шматок мила, рушник (є такі в упаковці пресовані), туалетний папір, кілька упаковок одноразових сухих хусток або серветок, кілька носових хусток, вологі серветки. Жінкам – засоби інтимної гігієни.

10. Приналежності для дітей (якщо необхідні).

11. Посуд: казанок, фляга, ложка, кружка металева 0.5 л, розкладний стаканчик.

12. Запас їжі, все, що можна їсти без попередньої обробки і не займає багато місця, довго зберігається, особливо необхідна питна вода: запас питної води на 1-2 дні, висококалорійні солодощі: кілька батончиків, наприклад «Snickers» або «Шок».

13. Сімейні цінності та реліквії.

Костянтин Проценко, речник УДСНС України в Черкаській області

* Допис зі сторінки у «Фейсбук»

реклама

Коментарі  

 
+1 #4 Де ченчик? 29.05.2019 12:33
Чувака, який перший комент пришибєя написав, діарея прижала - чи куди він подівся?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 ЯR 28.05.2019 16:36
Цитую Що це було?:
Дурна звичка у коментунів: аби гавкнути.

Таких дурників у коментарях стає все більше. І не тільки на "Прочерку".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Що це було? 28.05.2019 14:35
[quote name="ченчик"]....від діареї- найкраще Смекта( не реклама).................[/quote
Дурна звичка у коментунів: аби гавкнути щось :-x. Такі в сапери і еменесники не підуть!
Хто в усьому нездара - той намагається хоч у коментах нагадить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #1 ченчик 22.05.2019 20:04
....від діареї- найкраще Смекта( не реклама).................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100