У Черкаському державному технологічному університеті розпочинається чергова вступна кампанія. На жаль, цього року вона супроводжується певними непорозуміннями, пов’язаними зі зміною керівництва вишу.

Керівництво університету робить все можливе для того, щоб зберегти авторитет нашого університету, реагувати на виклики сьогодення. Не бажаючи вступати в полеміку будь із ким, я все-таки вирішив викласти свою позицію щодо порушених у ЗМІ тем.

По-перше, зміни в ЧДТУ ніяк не можна назвати «рейдерським захопленням» – хоча б тому, що таке явище властиве лише бізнесу й передбачає передусім зміну власника суб’єкту господарювання в спосіб отримання силового чи іншого контролю над його керівними органами, об’єктами власності. Тим часом, наш університет був і залишиться державним навчальним закладом.

По-друге, я б не хотів брати приклад з колишнього ректора Тамари Миколаївни Качали й давати оцінку кому б то не було – чи то їй самій (таку оцінку дала комісія Державної інспекції навчальних закладів), чи то її попередникові на посаді ректора Юрію Лезі. Хоча ради правди, говорячи мовою фактів, слід зауважити, що за час керівництва Юрія Леги ні одна комісія Фінінспекції жодних суттєвих порушень, за які він чи його підлеглі були б притягнуті до будь-якого виду юридичної відповідальності, навіть до дріб’язкового штрафу, не виявила. Водночас, за поданням Тамари Качали було проведено ще одну перевірку, яка виявила певні порушення, але кримінальної справи не порушено, наслідки ті ж.

Зацікавлена особа (особи), яка не погоджується з рішенням Міністерства освіти і науки щодо розірвання контракту з Тамарою Миколаївною, може доводити свою позицію в суді, впевнений, що такій позиції буде надано належну правову оцінку.

По-третє, ще раз наголошую на тому, що наразі ні про яке приєднання ЧДТУ до ЧНУ (Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, – ред.) не йдеться. Про це заявили керівники облдержадміністрації, обласної ради, Міністерства освіти і науки України. Треба розуміти, що об’єднання вищих навчальних закладів може відбуватися винятково за погодженням із їхніми трудовими колективами. Волі однієї людини, хоч би це був ректор, очільник області чи міністр, недостатньо для узвалення такого рішення. Більше того, навіть якби трудові колективи висловилися за об’єднання, розпочалася б тривала і копітка процедура створення єдиного вишу. ЧДТУ і ЧНУ мають свою специфіку, особливості й традиції, і не є секретом, що трудовий колектив ЧДТУ, у тому числі і я, не вітає думку про об’єднання вишів. Натомість вказана ідея активно використовується з метою створення штучного супротиву змінам у виші.

По-четверте, мушу прокоментувати інформацію про те, що я «призначив радником свою матір». Дійсно, я планував видати наказ про призначення Тетяни Іванівни Назаренко на посаду радника ректора університету, на громадських засадах, тобто на безоплатній основі. Спонукало мене до вирішення питання про можливість ухвалення такого рішення те, що вона упродовж багатьох років працювала в планово-фінансовому відділі університету, відповідно має достатній досвід роботи, і могла б допомогти розібратися з тими плановими та фінансовими процесами, які відбувалися й відбуваються в ЧДТУ. З’ясувавши обставини, що не дають можливості призначити Тетяну Іванівна на посаду, навіть на громадських засадах, я ухвалив відповідне, законне, рішення.

По-п’яте, не можу обійти закиди у ЗМІ щодо притягнення мене до кримінальної відповідальності. Викладаючи предмет «Фінансова санація та банкрутство підприємств», інші предмети, упродовж понад 10 років, до призначення на посаду в.о. ректора, я працював арбітражним керуючим, маю найвищий клас арбітражного керуючого – п’ятий. Фактичні показники моєї діяльності є досить високими щодо погашення кредиторських вимог, більшість із яких є вимогами державних органів.

В ході своєї професійної діяльності я включений до складу робочої групи Міністерства юстиції України з питань вдосконалення законодавства з банкрутства і покращення позиції нашої держави в рейтингу «Doing Business». У складі цієї робочої групи брав участь у підготовці та погодженні низки законопроектів.

Отримані в ході практичної діяльності знання я маю нагоду передавати студентам, з кількома із випускників я безпосередньо працював як арбітражний керуючий, вказані особи мають певні здобутки.

Сумлінно виконуючи свої службові обов’язки у справі про банкрутство одного із приватних підприємців, я став учасником вчиненої щодо мене провокації – нібито отриманні хабара, здійсненої з метою приховання вчиненого іншим арбітражним керуючим злочину. Справа щодо мене закрита, оскільки прокуратура за три роки не спромоглася довести мою вину, якої я так і не визнав. Незважаючи на фактичну відсутність доказів моєї винуватості (як на мою думку), на жаль, виправдального вироку я так і не отримав. Чому? Мабуть, тому, що такі вироки у справах про отримання хабарів майже не виносяться.

Хочу наголосити: вся ця історія жодним чином не стосувалася мого викладання в університеті!

Зусилля керівництва університету направлені на стабілізацію ситуації в університеті, вирішення проблемних питань, підвищення іміджу вишу. Такі зусилля не в повній мірі сприймаються частиною викладацько-професорського складу, що пов’язано із суб’єктивними причинами, зокрема несамостійністю частини працівників. На підтримку своєї позиції вказаними особами використовуються об’єктивні фактори, пов’язані із отриманням і видачею дипломів та ліцензуванням певних спеціальностей.

Актуальним також є питання із зміною переліку галузей і спеціальностей, які вступають у дію з 1 вересня 2015 року, набором студентів, відповідно навантаженням на професорсько-викладацький склад. Відбуваються зміни й у навчальному плані за багатьма спеціальностями. Це питання потребує детального аналізу з подальшим ухваленням мотивованих та законних рішень.

Міністерство освіти і науки призначило мене виконувачем обов’язків ректора у дуже непростий період. Усі проблемні питання потрібно розв’язувати майже одночасно і шляхи їх розв’язання не є простими.

Майбутнє ЧДТУ я бачу в тому, щоб університет, у сучасних непростих умовах, зайняв свою нішу в підготовці фахівців технічних та інших спеціальностей, заслужене, у деяких напрямках тимчасово втрачене, місце серед технологічних університетів країни. З цією метою щодня проводиться складна та не завжди видима всім робота.

Сергій Назаренко, виконувач обов’язків ректора Черкаського державного технологічного університету

* коментар «Прочерку»

реклама

Коментарі  

 
+3 #7 Гурт 16.07.2015 16:27
"Назаренко: Робимо все, щоб зберегти авторитет ЧДТУ".

От це якраз і насторожує. Бо, зберігаючи "авторитет" ЧДТУ всіх попередніх років, повернетеся до торгівлі дипломами...

Іншими словами, не можна зберегти те, ЧОГО НЕ БУЛО!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #6 Доцент 08.07.2015 17:41
Цей Назаренко казкар тай годі, всі знають навіщо Черевко його туди впихнув.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 Валентина 07.07.2015 19:42
Шановний пане Назаренко! Якщо поламаєте систему "все за бабло" в університеті і хоча б трохи знань від студентів будете вимагати + наведете порядок з викладачами - то тільки тоді Вам "respect".Вас довелось знати як викладача - то більше задавакуватості ніж знань від Вас було!Будемо надіятись - Ви стали серйозніші !!Поживемо- побачимо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #4 Уточнення для № 3 03.07.2015 18:46
Даючи поради, треба знати, вчених ступенів не існує, а є вчені звання і наукові ступені. Решта-правильно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 бажаю підвищення рейтингу 03.07.2015 12:03
Порада виконуючому обов"язки ректора: зверніть увагу на викладацький склад. Обов"язковою умовою роботи виклачем ТАКОГО вишу має бути наявність вченого ступеня. Частина викладачів закінчивши аспірантуру, дисертації не захистили (чому?), інша частина - взагалі просто викладачі. Це надзвичайно болісний, але в умовах реформування вищої школи, неминучий процес.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2   02.07.2015 20:23
Емпірика - "при зміні керівництва (і вишів також), завжди діє переставний закон (закон системи)", а отже результат залишиться незмінним.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Поживем-побачимо 02.07.2015 19:30
Толково як для новачка у ректорському кріслі. Якщо, звичайно, писав сам...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100