NVY9XwqQ5No Нещодавно вдалось побувати закордоном. Українська делегація, а саме 20 осіб, взяла участь у Світовому форумі за Демократію 2016 у Страсбурзі. На форумі були представники більш ніж ста країн світу. Цікаво, що наша українська делегація була однією з найчисельніших.

У Страсбурзі зустрічались з Президентом конгресу Ради Європи, з Прем’єр-міністром Норвегії. Говорили, здебільшого про освіту, про те, що головний акцент потрібно робити на дітях, що освіта безпосередньо впливає на розвиток демократії. Ділились досвідом з іншими делегаціями.

Та найбільше, що наштовхнуло на роздуми – це поїздка у рамках форуму до німецького містечка Каппельродек. Там ми познайомились із керівником міста, посада якого звучить як бургомістр. Нам була важлива ця зустріч у першу чергу з огляду на процес децентралізації, який триває зараз в Україні.

Децентралізація.

Як розповів нам Штефан Хаттенбах – бургомістр містечка Каппельродек, у них реформа децентралізації пройшла вже 40 років тому. Об’єднання пішло їм на користь. Посудіть самі: містечко з населенням 6 тисяч людей має бюджет 15 млн євро. Площа цього містечка така ж сама як площа нашого села Подільське (село Золотоніського району, - ред.) – 1700 га. Наш бюджет 800 тис. грн.(28 тис євро, - ред).

Як сказали німці, децентралізація займе певний час, але дієвий і потрібний процес для європейської країни.

Сміття.

Каппельродек – дуже охайне чисте містечко. У них політика чітка – місто повинно бути привабливим та охайним завжди. Кинулось в очі те, що дуже багато виноградників, створений винний кооператив, вони виготовляють вино. Для цього вигадали навіть легенду про те, що на одній високій горі живе відьма, яка варить вино. Це потрібно для того, аби популяризувати свій продукт, - пояснюють німці.

Ми поцікавились, як у них ситуація зі сміттям. Я спитав, де в них найближче від міста сміттєзвалище. Вони сказали, у них взагалі нема такого поняття як сміттєзвалище. На кожні 15-30 км у Німеччині один сміттєпереробний завод, який переробляє 97% від загальної кількості сміття. До того ж люди дисципліновано викидають різні види сміття окремо. У кожному дворі є 4 сміттєвих баки: для поліетилену, паперу, металу та органіки. Метал вивозиться один раз на два тижні. Одна сім’я витрачає на вивіз сміття 1,5 тис. євро на рік. Середня зарплата одного жителя – 35 – 50 тис. євро на рік.

Влада.

Цікаво було також, наскільки років у них обирається бургомістр, тобто міський голова. Відтак, бургомістр обирається на 8 років. 80% з них – спеціалізовані державні службовці, які пройшли навчання і подали свою кандидатуру. Більшість людей довіряє саме кваліфікованим державним службовцям. Депутатів обирають раз на 5 років. У цьому німецькому містечку 18 депутатів. У нашій сільській раді – 12 депутатів.

Також ми поцікавились, чи можуть депутати оголосити імпічмент бургомістру і зняти мера. Відповідь була негативна. Мера можуть зняти тільки за порушення законів Німеччини. При цьому в історії Німецької держави ще не було жодного випадку, щоб бургомістр попався на хабарі. Корупції у них фактично нема. Бургомістр отримує гарну зарплатню – близько 50 тисяч євро на рік, а тому брати хабарі не має потреби.

В адміністрації містечка працює 20 людей, включаючи бургомістра, його заступників, працівників департаментів і так далі. Також, що цікаво те, що вони залучають в адміністрацію студентів-першокурсників, яким потрібна практика. За практику студент отримує тисячу євро на місяць плюс стипендія. Тобто студенти проходять обов’язкову практику і їм за це платять.

Проблеми.

Не може бути все гладко навіть у такій країні як Німеччина. Основними проблемами німці називають старіння населення та відтік молоді з маленьких містечок до великих міст. Тому вони намагаються приваблювати інвесторів. Найпоширеніший вид діяльності – це виробництво деталей для німецьких автомобілів.

Дехто з нашої делегації запропонували німцям український досвід, а саме створити молодіжну раду, яка буде радити, що б молодь хотіла бачити в їхньому містечку, як роблять у деяких наших містах. Німці зацікавились цією ідеєю і сказали, що подумають.

Щодо ситуації в Україні та останніх подій з деклараціями наших чиновників, то представники Ради Європи та місцевої влади Німеччини та Франції були вражені кількістю грошей, якими володіють наші керівники і депутати. Вони шоковані і не розуміють, як у такій бідній країні, яка постійно просить гроші, можуть жити такі багаті люди.

До речі, знаєте, хто найбагатша людина німецького містечка Каппельродек? Українець, як це не дивно. На найвищій точці міста він звів свій справжнісінький замок. Але він не часто буває у тому містечку, багато подорожує.

Європейцям було цікаво послухати про війну на сході України. Коли українська делегація розповідала, що часто хоронимо молодих хлопців, вони говорили, що в них муркашки по тілу. І сказали, що після зустрічі з нами зрозуміли: те, що в них показують по телебаченню не повністю відповідає дійсності. Адже німецькі ЗМІ транслюють лише те, що в Україні одна корупція і внутрішні конфлікти. Тобто, те, що відбувається на сході України – це громадянська війна.

Ми попросили, щоб все те, що вони почули від нас, розповідали своєму оточенню.

Також, представники європейських делегацій запитували нашу думку з приводу того, як впливатиме перемога Дональда Трампа на виборах у США на долю України. Ми відповіли, що не збудуємо свою державу, якщо будемо постійно озиратись на когось.

Підсумовуючи, хочу сказати: все те, що я побачив у Німечині і Франції – це паралельні світи із українськими реаліями. Курс гривні по відношенню до євро повністю відповідає нашому рівню життя по відношенню до європейського. Як на мене, саме в 28 разів ми живемо гірше, ніж європейці.

Сільський голова села Подільське, активіст Аграрної партії України Артем Кухаренко

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #8 Той-того 23.11.2016 10:24
Європеці в шоці- я сам від нас в шоці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #7 Rattenfänger von Hameln 22.11.2016 20:24
А хотели бы избавить страну от крыс? Тогда ехай к нам, в нидерзаксен!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Солдат 22.11.2016 18:59
Цитую Пошливы:
А есть ли в этом местечке вата и латентные сепаратисты?

там есть латентные гомосеки для таких как ты алень масковский
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 Пошливы 22.11.2016 17:19
А есть ли в этом местечке вата и латентные сепаратисты?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 RATM 22.11.2016 11:38
Цитую АПУ-пу-ру-пу-пу:
Цитую Калаш:
Таким -дорогу! Старих пер.... На пенсію!
Та не вдасться,не підуть самі!

Ти маєш на увазі, що молодого Кухаренка треба поставить замість старого Полозова керувать АПУ в області? ;-) Я - ЗА!!!

Да-да, лучше уже джинсу про этого мальчика читать, чем про Полозова :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #3 Трамппунк для свiдомих 21.11.2016 20:09
Повітря свободи зробило багато не лише для професора Плейшнера,
але для всіх вільнодихаючих Черкащан!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 АПУ-пу-ру-пу-пу 21.11.2016 17:22
Цитую Калаш:
Таким -дорогу! Старих пер.... На пенсію!
Та не вдасться,не підуть самі!

Ти маєш на увазі, що молодого Кухаренка треба поставить замість старого Полозова керувать АПУ в області? ;-) Я - ЗА!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Калаш 20.11.2016 18:21
Таким -дорогу! Старих пер.... На пенсію!
Та не вдасться,не підуть самі!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100