10628438_733490026718751_1652456385040842720_n Літо – час, коли у птахів підростають діти. Пташенята вчаться літати та самостійно добувати корм. Пурхунці або злетки – так називають ще не повністю оперених пташенят. Вони вже покинули рідне гніздо, але ще повністю залежать від батьків. Часто махові та хвостові пір’їни неповністю виросли. Поводяться вони довірливо, не тікають від людей – важко навіть сказати, що це дикий птах. І добрі люди, бажаючи врятувати беззахисне пташеня, забирають його додому.

З цього моменту починається епічна повість про визначення виду птаха, пошук корму, видзвонювання знайомих та незнайомих спеціалістів, години, проведені на спеціальних форумах і т.д. це в кращому випадку, якщо людина відповідальна. Існує інша категорія добродіїв, які, підібравши птаха, одразу шукають – кому б його віддати? Так, щоб і совість була чиста, і без зайвих клопотів.

Отже, ситуація: «Я знайшов пташеня! Що мені робити?»

1. Спробуйте знайти гніздо, з якого воно випало і повернути його туди. Воно має бути поруч, адже пташеня не могло далеко переміститись.

Підказка: На гніздо можуть «навести» решта пташенят своїм пищанням. Проте не стійте довго біля пташеняти, не ловіть його. Ви відлякуєте дорослих птахів.

2. Якщо вам не вдалось віднайти рідний дім пташеняти або він недоступний для вас – просто залишіть злетка, де він був. Повірте, батьки потурбуються про свою малечу. Вони не кидають дітей напризволяще, як тільки ті влітають з батьківського гнізда, а доглядають ще 1-2 тижні опісля. Так, є ризик, що пташеня не виживе (це стосується і всіх решта пташенят). Так, його можуть з’їсти коти/собаки. А ви знали, що рідне гніздо також не захищає кладку/виводок від білок/куниць/дятлів/сойок/сорок і т.д.?

Підказка: Прислухайтеся. Дорослі птахи тримають звуковий контакт з пташенятами. Спробуйте зачаїтися неподалік і ви на власні очі побачите, як дорослі птахи годують пташенят.

3. Якщо пташеня надто мале і ви не наважуєтеся залишити його долю на розсуд природного добору, то все ж подумайте добре, чи ви зможете годувати його необхідну кількість разів потрібним кормом. Не обманюйтесь: більшість пташенят не їстимуть сухий корм, який ви їм запропонуєте.

Перш за все, вони ще НЕ ВМІЮТЬ їсти самостійно.

По-друге: зерноїдні птахи (голуби) приносять пташенятам ферментовану напівперетравлену кормову грудку (так зване «пташине молоко»).

По-третє: Більшість пташенят навіть зерноїдних видів вигодовуються все-ж-таки комахами, адже для росту і розвитку їм потрібен білок (це на замітку ваганам та вегетаріанцям).

По-четверте: годувати пташеня потрібно ДУЖЕ ЧАСТО. Факт для роздумів: пара синиць приносять корм до гнізда з 11-ма пташенятами понад 300 разів на день.

Підказка: Перевірте, чи пташеня вже злеток, чи ще зовсім малюк. Спробуйте покласти його собі на палець. Якщо пташеня вчепилося і впевнено сидить, як на гілці, значить це вже злеток – посадіть його на кущ або дерево. Якщо пташеня не здатне чіплятися добре до пальця, то ймовірно, що воно ще надто мале.

На фото злеток ластівки, знайшли на подвір'ї під гніздечком.

74569444_3212748685464515_3847178399470583808_o

Олександр Костирко, журналіст

*допис з "Фейсбуку"

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Хз 04.12.2023 10:37
:-x рьртрьрьрьньгь
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 ДЖЕКО 29.06.2020 13:31
Дякуєм за корисну, добру інформацію.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100