Титаренко Не раз доводилося бачити, коли черкасці приводили гостей міста до скверу Богдана Хмельницького (там, де ресторан «Чайка») й розповідали, що саме звідси у давнину починалися Черкаси. Тут стояла фортеця, навколо якої й розросталося майбутнє місто над Дніпром…

Й це справді так. Однак, крім гордості за історію, черкасцям найчастіше буває соромно. Адже «місце народження Черкас» не доглянуте, сквер занедбаний. Упродовж кількох років дирекція парків висаджує тут десятки дерев і кущів, але через відсутність поливної системи вони всихають (на знімку). Навіть волонтери-пенсіонери, які торік відрами носили воду й намагалися врятувати кущі висадженої калини, не змогли їх врятувати. На закупівлю саджанців, які гинуть, на вітер викидаються бюджетні кошти й ніхто за це не відповідає.

Із заздрістю щовесни ми дивимося по телебаченню, як у сусідньому Кропивницькому буяють у парку тисячі різнокольорових тюльпанів, влітку – море інших квітів, а у нас, у самому центрі міста, у сквері, де відкривається вид на Дніпро й де часом проводяться шлюбні церемонії (за які дирекція парків бере плату – 500 грн.), не знайти навіть острівка скромних чорнобривців… Що вже казати про троянди, жоржини чи хризантеми. Зате власникам собак роздолля – немає квітників, можна всюди вигулювати своїх улюбленців. Майданчику для вигулу чотирилапих так і не створено.

Цієї осені свята міста не буде. Отже, є всі можливості подбати про парки, сквери, алеї, інші місця відпочинку містян. І, нарешті, забезпечити сквер Богдана Хмельницького стаціонарною поливною системою, зробити його справді зеленою, квітучою, неповторною візитівкою Черкас. Й закликати орендарів, котрі мають землю під оглядовим майданчиком, навести лад на ній. Бо сміття, бур»яни на дніпровських схилах перекреслюють всю красу краєвиду Дніпра і засвідчують, що в Черкасах немає справжнього господаря зеленого господарства. Ще один аргумент щодо цього твердження – совдепівські розламані паркові лави біля меморіальної стели загиблим у Другій світовій війні та сучасним українським героям (на знімку). Поруч – Свято-Троїцька церква, монумент борцям за волю України, новий меморіал, що будується. Невже цього не бачать упродовж років ті, що відповідають за благоустрій міста?!

Чому вистачає коштів на встановлення металевої писанки, на штучну ялинку, на кілометри тротуарної плитки на алеї бульвару Шевченка, через неймовірну загазованість якого, ніхто по ній, по-суті, не гуляє, а на впорядкування зелених зон міста, на нові парки, сквери, на квітники їх немає?

Може, на це дасть відповідь міська влада?

сквер для собак

вид зі скверу

поламані лавки  

Лідія Титаренко, черкаська журналістка

Допис для «Прочерку».

реклама

Коментарі  

 
+7 #9 Бітурієнт 23.09.2020 11:00
А перед магазином Кооператор який файний тротуар?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+25 #8 Мавр 20.09.2020 18:46
Таких бридких парків і скверів немає ніде в Україні!
Повний несмак,повна толерантність до бур'янів,дешева гидка плиточка,незроз умілі альтанки-це лише неповний перелік паркової черкаської культури.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #7 автору респект 18.09.2020 11:11
Доречно згадали Кропивницький .Там (на відміну від Черкас)зберегли занчну частину історичної дореволюційної забудови 19 і 20 століття. Культурний ген там інший. В Черкасах ті ,хто нищив стару архітектуру, мають звання і титули і дивляться на те,що натворили з меморіальних дошок
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #6 Старый Механик 18.09.2020 09:20
Цитую ДТП:
На проїзджій частині вулиць постійні перевищення швидкості і порушення правил дорожнього руху, що стає причиною ДТП, в тому числі і зі смертельними наслідками. Парковка авто - суцільна вакханалія. Контролю ніякого.

Компания Рено Веикюль Индустриэль (а так же компании ДАФ тракс Б.В., МАН, Мерседес, Ивеко тракс С.П.Р.А) относит Украину к "особо тяжелым дорожным условиям" и "особо сложным условиям эксплоатации" (стр. 24 Руководства по эксплоатации Рено Премиум 320-340-385-400 Евро 2). Короче, к 8й зоне, или проще говоря - к странам даже не третьего, а восьмого мира. В компании с нами - Намибия, Занзибар, Чад, Либерия. И с Реновцами тяжело не согласиться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #5 квіти - не плитка 18.09.2020 08:59
мда-а-а, похмурий вигляд у наших Черкас. Біля бутіків, ресторанів, кафе немає квітів, декоративних кущів - влада не запитує їх власників, що у них під носом діється. Навіть у центрі,біля міської ради, ОДА сірість і чахлість. Квіти - не тротуарна плитка, на них не заробиш...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #4 ДТП 17.09.2020 21:44
На проїзджій частині вулиць постійні перевищення швидкості і порушення правил дорожнього руху, що стає причиною ДТП, в тому числі і зі смертельними наслідками. Парковка авто - суцільна вакханалія. Контролю ніякого.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #3 оце так майбутнє! 17.09.2020 21:10
Я в шоці! ЗМІ публікують про випалений як Сахара сквер, де немає ЖОДНОЇ квіточки, про схил Зозулі, зарослий бур"янами, а "команда майбутнього" на чолі з Бондаренком проводить там презентацію "перетворень". Прикрили рекламними щитами, як фіговим листком, засмічені хащі й шпарять про "нове майбутнє". Хай Бондаренко із Карасем самі живуть у такому майбутньому.
Ганьба!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #2 дмитро 17.09.2020 18:28
Правильно написала автор. Якщо господарі міста не можуть зробити привабливим, затишним, квітучим навіть центральний сквер Черкас, його туристичне "серце", то про що інше може йти мова?! За сквер "Юність" спохватилися лиш перед самими виборами. Полтавчани, вінничани пишаються своїми доглянутими містами, а в нас - захаращення, бруд, смітники. Соромно!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #1 Светлана 17.09.2020 12:07
У вихідні, прогулюючись містом, забрели до скверу. Злість, розчарування і ті ж самі думки, що і в автора статті. Взагалі місто виглядає жахливо. Брудне, без квітів і зелені - все пожовкле, з роздовбанними тротуарами, з великою кількістю МАФ - сараїв і переповненних смітників коло них. Бондаренко перетворив обласний центр в захаращенний, безхозний колгосп. Дуже боляче за рідне місто.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100