118604127_1402465379949339_1552740178918376653_n З настанням спекотного літа, ми все частіше спостерігаємо як вода у більшості водоймах стає зеленуватою. Чому ж це відбувається?

 

Природна водойма є біологічно збалансованою екологічною системою, налаштованою на самоочищення і самовідновлення. Цей природний стан біологічного балансу може бути порушений як в результаті природного старіння водоймища, так і в результаті штучного забруднення водойми органічними речовинами і поживними елементами. При розкладанні органічні речовини інтенсивно забирають з води розчинений кисень, при цьому виділяючи у воду продукти розпаду - поживні (біогенні) елементи азоту, фосфору. Надлишок органічних речовин і поживних елементів призводить до порушення біологічної рівноваги і пригнічення біологічного самоочищення водойми. Відбувається «цвітіння» води, або інша назва цього процесу – евтрофікація.

334

«Цвітіння» води – це природне явище, яке проявляється в зміні забарвлення води внаслідок масового розмноження синьо-зелених водоростей – ціанобактерій. Вода з прозорої стає мутнувато-зеленою, а незабаром і зовсім набуває яскраво-зеленого кольору. Вони розвиваються тоді, коли у воді є достатньо фосфору та азотовмісних органічних сполук. Синьо-зелені водорості масово поширюються при температурі від 20 °C, саме тому це явище характерне для спекотного літнього періоду.

До цвітіння води може призводити надходження у водойми мінеральних, особливо азотних і фосфатних добрив, синтетичних мийних засобів, органічних забруднюючих речовин, скид побутових відходів.

Враховуючи вищевикладене, відповідно до ст.ст. 21, 31 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», ст.ст. 20, 21 Закону України «Про відходи», до ст.ст. 6, 33 «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 10 Закону України «Про благоустрій в Україні», вирішення питань щодо організації збирання та видалення відходів відноситься до повноважень райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування. Тому, відповідним органам, необхідно терміново організувати, із залученням у встановленому порядку організацій, підприємств і установ, роботи по ліквідації наслідків заморів водних живих ресурсів, недопущення погіршення даної ситуації та забезпечення екологічної безпеки в районі. Керуючись вимогами Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про місцеві державні адміністрації", Держекоінспекція направила керівні листи райдержадміністраціям та установам щодо організації заходів по недопущенню заморів риби та ліквідації можливих наслідків задухи, що погіршують умови існування водних живих ресурсів.
Олександр Позняков, начальник управління державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області
*допис у "Фейсбуці"

 

реклама

Коментарі  

 
+21 #2 Чудний 27.07.2021 10:39
Позняков: Чому вода зелена?
Познякову
А куди йдуть каналізаційні стоки від собачих хатинок на Дніпрі, ресторанів Бочки, Робінзона і ще цілої купи..???
Перетворили Дніпро у відкритий каналізаційний сток.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Аза Ян 27.07.2021 09:31
Потому что вода не представляет исторической ценности. Раньше она была песочного цвета, сегодня зелёная, завтра перекрасим в голубой, как Дунай будет Днепр выглядеть. Всё в наших руках, в какой пожелаем, в такой и выкрасим.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100