реклама

реклама

Кабінет Міністрів повинен допомогти місцевим владам не лише облаштувати вимушених переселенців, а й забезпечити їх роботою. На цьому наголосив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан в інтерв’ю ZN.ua.

275423187_378640927596241_2895284968259906750_n(2)

sobozhan_1 – Перед муніципалітетами стоять завдання забезпечити життєво необхідними послугами в кілька разів більше людей, ніж проживало там ще місяць тому. Людей, яким потрібно дати житло, тепло, одяг, продукти, медицину, в яких немає роботи, найчастіше — жінок із дітьми. І це попри те, що в рази знизилися надходження до бюджету, мобілізовані працівники всіх сфер, максимально забезпечуються поставки армії, – окреслив Олександр Слобожан основні проблеми, з яким зіткнулися місцеві ради тилових міст.

Він наголосив, що основне стратегічне питання, однак, не в тому, щоб знайти житло переселенцям, а в тому, як вони інтегруються на цій території, чи зможуть стать частиною внутрішнього фронту.

– Люди мають не просто понуро сидіти вдома, проїдаючи свої та державні ресурси, а виходити з депресії, ефективно використовувати свої ресурси та допомагати державі в роботі на економіку, – вважає виконавчий директор АМУ.

На його переконання, центральна влада мусить мати інформацію про те, які кадри й куди приїхали. Де-факто місцева влада це робить сама, що неправильно. Окремо мери не можуть бачити проблему глобально по всій країні, а тим більше формувати рішення. Стратегії кожної громади мають вписуватися в загальнодержавну стратегію.

– Є методика ООН з обліку переселенців, адже щоб державі щось планувати, потрібно мати статистку. І потім у зв'язці з місцевою владою створювати нові точки економічного зростання. Визначити можливості та потреби конкретної території й держави загалом. А ми поки що зупинилися на тому, де і як будемо людей розселяти. Саме розселяти, а треба залучати, створювати їм можливості! – наголошує Олександр Слобожан.

Також він розкритикував урядову політику звільнення від податків усього малого і середнього бізнесу.

– Це тільки мені здається, що ті, хто не платить сьогодні податків, крадуть майбутнє нашої країни, крадуть у воюючої армії та сиріт? У місцевого самоврядування щомісячна потреба тільки за захищеними статтями, передусім із виплати зарплат учителям та іншим бюджетникам, — 32 мільярди гривень. Але після всіх земельних та податкових новацій у місцевої влади на сьогодні залишилося в попередній ставці тільки одне джерело доходу — ПДФО, однак через масові міграції надходження від нього катастрофічно впали... Проте я сподіваюся, що зрештою наші пропозиції врахують і центральна влада продовжить допомагати муніципалітетам і з внутрішньо переміщеними особами, і з виплатою зарплат бюджетникам, і зі створенням умов для економічного розвитку.

Фото, Богдан Андріїв/Facebook, АМУ.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100