Бірючина (Ligustrum) — одна з тих рослин, які часто використовуються ландшафтними дизайнерами для створення живоплоту. Цей чагарник невибагливий і швидко розростається за сприятливих умов. А влітку стіна з темно-зеленого листя стає ще гарнішою за рахунок появи білих суцвіть, що виділяють яскравий аромат.

6789

Кілька причин вибрати бірючину для живоплоту

Основною особливістю лігуструму, завдяки якій кущ такий популярний, є його невибагливість. Рослини не страшні посушливе літо та морозна зима, задимлене та загазоване повітря, пил.

Бірючина має й інші переваги:

  • розгалужується від коріння;
  • щільні та густі гілки формують надійну огорожу;
  • добре переносить обрізку, тому з куща можна створювати садові фігури (топіарії);
  • багато видів та сортів (як вічнозелених, так і листопадних), які відрізняються забарвленням та формою листя;
  • простість посадки та догляду, швидкий набір зеленої маси;
  • може цвісти все літо.

Після цвітіння на лігуструмі з'являються плоди. Це темно-сині або чорні кістянки, у кожній з яких від одного до чотирьох насіння. Є ці ягоди не можна, тому що бірючина отруйна і для людини, і для багатьох тварин.

Сорта бірючини для живоплоту

Усього відомо близько 50 видів бірючини. Деякі з них універсальні для створення живоплоту, інші більше підходять для ландшафтних композицій, що поєднують різні рослини.

Найбільшого поширення набула бірючина звичайна (Ligustrum vulgare). Цей вид відрізняється морозостійкістю та невибагливістю, швидко розростається і може досягати у висоту до п'яти метрів.

В інтернет-магазині florium.ua ви можете замовити саджанці бірючини звичайною таких сортів, як:

  • Lodense — низькорослий чагарник (600-900 сантиметрів заввишки) з тонким подовженим листям, яке восени набуває бронзового відтінку.
  • Atrovirens — розлогий кущ може виростати висотою до трьох п'яти метрів. Дрібні численні квітки білого кольору розпускаються у червні та зберігаються до кінця липня. Восени листя стає червоно-коричневим.
  • Liga — чагарник, здатний за короткий час досягати до трьох метрів заввишки. Росте вертикально, бічні пагони короткі. Шкірясте листя зелене і гладке зверху, світло-зелене і матове знизу.

Фарбова густа огорожа вийде, якщо висадити бірючину овальнолисту (Ligustrum ovalifolium) сорту Aureum. Відмінною рисою цієї рослини є велике (довжиною до 10 сантиметрів) двоколірне листя, світло-зелене з жовтим обідком.

Посадка бірючини

Сприятливими умовами для вирощування лігуструму є затінене місце, родючий нейтральний або слаболужний грунт, пухкий і помірно вологий. У бідний на поживні речовини ґрунт варто додати органічні добрива.

3456

Перед тим як розпочинати посадку, треба перекопати землю і підготувати траншею бажаної довжини. Її глибина повинна становити 50-60 сантиметрів, ширина — близько півметра. На дно шаром в 10-20 см укладається дренажний шар. Потім заливається вода. Коли вона повністю вбереться в ґрунт, у рів додається суміш із піску, дерну та перегною з добривами (суперфосфат). Саджанці розміщуються на відстані не більше 50 см один від одного. Коріння розправляють і засипають землею. Потім рослини потрібно полити та замульчувати.

Підживлення органікою можна проводити навесні. Якщо влітку посуха, рослину потрібно буде кілька разів полити, не забувши потім розпушити ґрунт.

Формування огорожі

Перше легке обрізання можна виконати відразу після посадки бірючини. Садівники стверджують, що чим раніше починати стрижку чагарника, тим густішим і щільнішим він буде.

Коли рослина укоріниться, обрізку можна повторити, прищипуючи гілки для стимуляції зростання бічних пагонів. Коли стебла відростуть на 15 сантиметрів, їх знову підрізають. Таким чином, обрізка виконується кілька разів на рік. Кількість стрижок залежить від умов культивування бірючини.

Обов'язковими вважаються санітарні обрізки, які виконуються двічі на рік: перед зимівлею та після неї.

*Реклама


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100