реклама

реклама

Однією із нових форм економічних відносин у сфері торгівлі товарами та послугами є електронна комерція. Сучасні споживачі активно долучаються до інформаційно – телекомунікаційних технологій та придбавають товари поза торговельним або офісним приміщенням та на відстані.

spozivach

Під час використання вище перерахованих способів електронної комерції виникає багато непорозумінь, оскільки правовідносини між споживачем та продавцем оформлюються неналежним чином.

З метою уникнення проблем та запобігання порушення прав останніх у випадку замовлення товарів та послуг поза торговельним або офісним приміщенням, а також на відстані потрібно, щоб суб’єкт господарювання споживачам надав документ, що засвідчує факт укладання договору, який надалі буде регулювати права та обов’язки між споживачем та продавцем.

Відповідно до законодавства про захист прав споживачів, при реалізації продукції за договором поза торговельним або офісним приміщенням документ повинен містити інформацію: найменування та місцезнаходження продавця та порядок прийняття претензії, найменування продукції та основні характеристики, ціну, включаючи плату за доставку та умови оплати, гарантійні зобов’язання та інші послуги, пов’язані з утриманням чи ремонтом товару, інші умови поставки або виконання договору; мінімальну тривалість договору, період прийняття пропозицій; порядок розірвання договору.

Відсутність оформленого документа призводить до того, що Держпродспоживслужба не в змозі захистити права споживача та вжити відповідних заходів до суб’єкта господарювання, передбачених чинним законодавством. Найбільшою проблемою є те що при зверненні споживачів відсутня інформація про найменування та місцезнаходження продавця, а до повноважень Держпродспоживслужби не належить розшук суб’єктів господарювання.

Тому наполегливо рекомендуємо, щоб не виникало таких проблем при купівлі товару чи замовленні послуги належним чином оформлювати документи, які б засвідчували факт придбання товару чи укладання договору поза торговельним або офісним приміщенням, а також знати якомога більше інформації про суб’єкта господарювання, послугами якого користуються споживачі…

Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області.

м. Черкаси, бульвар Шевченка, 287

тел. 456205, 452679

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100