реклама
Sucurity Police

реклама

 

Після нещодавньої вірусної атаки один із держбанків – ПриватБанк – не тільки не піддався шкідникові під назвою Petya, а й запропонував допомогу своїм клієнтам і державі в цілому. Пропозиція полягала у готовому рішенні корпоративних операційних систем на базі PrivatLinux, що забезпечує захист даних від кібератак. Чим саме готовий поділитися найбільший український банк та що за це попросить, ми запитали власне у керівника Черкаської філії ПриватБанку Віктора Шуршина.

 

НОВІ МОЖЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ВІД КІБЕРЗАГРОЗ

– Як клієнти вашого банку відреагували на вірусну атаку?

– Сказати, що мій мобільний був гарячим та червоним – нічого не сказати. Телефони усіх співробітників просто розривалися. Але згодом все стало на свої місця. Програмне забезпечення та фахівці ПриватБанку продемонстрували свою стійкість і захищеність у боротьбі з вірусом. Особливої уваги з нашого боку потребували бухгалтери: вони найбільше постраждали від атаки, а звіти ж ніхто не скасовував. Але в наших клієнтів не виникло перепон – Приват24 для бізнесу працював стабільно.

– Як Ви кажете, програмне забезпечення ПриватБанку довело свою стійкість. Чи готові Ви поділитися своїм досвідом із іншими державними структурами?

– Ми відкриті до звернень та готові співпрацювати за першої потреби, адже в рамках своєї стратегії «Приват.Share» наш банк готовий поділитися з усіма зацікавленими структурами й колегами-банкірами готовим до впровадження рішенням, що дозволить захистити дані та забезпечити безперебійну роботу органів влади в разі подібних кіберзагроз. Банк готовий надати необхідний програмний продукт, консультації та встановити захищені операційні системи всім державним органам і підприємствам. Крім безкоштовної установки, головною перевагою впровадження для державних органів і підприємств систем на базі PrivatLinux стане можливість віддаленого обслуговування всіх робочих станцій, централізованого обліку і створення єдиного сховища доступних програм.

– Таке корпоративне програмне забезпечення потребуватиме додаткових капіталовкладень?

– Установка нового корпоративного ПЗ на робочу станцію потребує лише додаткового навчання співробітників і адаптації використовуваного софта, а для підтримки державних корпоративних операційних систем буде досить залучення одного фахівця devOps рівня middle на 1 000–2 000 робочих станцій.

 

БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ «ПРИВАТ24 ДЛЯ БІЗНЕСУ»

– Ви згадали про стабільну роботу Приват24 в період вірусної атаки та про переваги цього сервісу для бухгалтерів. Якщо можна, дещо докладніше...

– Приват24 користуються як фізичні особи, так і юридичні – загалом 5,5 мільйонів користувачів. Для юридичних осіб «Приват24 для бізнесу» – це не тільки інструмент для звичних операцій, не тільки цілодобовий доступ до рахунку компанії, детальні виписки за рахунками, виплата зарплат та контроль доходів. Саме Приват24 надає можливість працювати з бухгалтерськими документами, адже є альтернативою відправки бухгалтерських звітів державним службам.

– Тобто, всі звіти, що надаються до державних органів, зокрема Державної фіскальної служби України, можна надіслати користувачам «Приват24 для бізнесу»?

– Так, звіти в фіскальну службу, в тому числі й звіт з єдиного соціального внеску, який раніше подавався до пенсійного фонду та звіти в державну службу статистики. І це надзвичайно просто. Електронний документообіг дозволяє завантажити звітний файл в зручному для бухгалтера форматі і сертифікованими ключами електронного цифрового підпису підписати та відправити звіт у державну службу.

НАВКОЛО ЦИФРОВОГО ПІДПИСУ ТА ЗВІТІВ

– Коли йдеться про електронний цифровий підпис (ЕЦП), виникають додаткові питання, адже не всі його мають. Яка процедура оформлення ЕЦП діє наразі?

– Насправді, для відправки звітів можна використовувати ЕЦП ПриватБанку, що генерується в «Приват24 для бізнесу», який використовуються і для підписання платежів та ЕЦП, що отримані в Центрі сертифікації при податковій. Обидва ЕЦП видаються безкоштовно. Наші співробітники допоможуть отримати ЕЦП та проконсультують клієнтів за потреби.

– На підставі чого ПриватБанк надає послуги з відправки електронної звітності до контрольних органів?

– ПриватБанк зареєстрований в Центральному свідчому органі (Міністерство юстиції України) як суб'єкт, який надає послуги, пов'язані з ЕЦП та знаходиться в списку АЦСК (акредитованих центрів сертифікації ключів), прийнятих податковою та Державною службою статистики України. Бухгалтерські ресурси також підтверджують нашу можливість роботи зі звітністю.

– Запропонований сервіс «Електронні звіти» є безкоштовним для клієнтів ПриватБанку, а чи містить він додаткові переваги?

– Передусім, це скорочення витрат на ведення бухгалтерії. Сервіс «Електронні звіти» дозволяє складати (а також імпортувати вже створені в інших програмах) і відправляти електронні звіти в державні органи з «Приват24 для бізнесу» в будь-який час доби. Реквізити підприємства та звітний період у звітах заповнюються автоматично. Цілодобова служба підтримки допоможе правильно заповнити звіт і за потреби зв’яже клієнта з ІТ-спеціалістом для консультації. Що найбільш оцінять бухгалтери, так це можливість не виходячи з дому відправляти звіти в державні органи, тим самим заощаджуючи свій час на похід у фіскальну службу, пенсійний фонд і службу статистики (доступ до даних можливий з будь-якого комп’ютера). Надсилання самих звітів є безкоштовним, як додатковий сервіс для наших клієнтів.

– Як швидко доходять до відповідних органів такі електронні звіти? Адже, як нам відомо, штрафні санкції подекуди сягають 60 неоподаткованих мінімумів за несвоєчасне подання.

– Звіти надаються в онлайн-режимі. Наприклад, коли клієнт надіслав звіт до податкової, то в режимі онлайн бачить, чи прийнятий звіт державною службою. Знову ж таки, перевагою є цілодобова клієнтська підтримка. Адже вас проконсультують у будь-який момент, незалежно від часу доби!

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Щука 11.07.2017 18:28
Сьогодні банкомати Ощадбанку не працюють. Кажуть вірус петя! Ні вибачень в банку ні пробачень. Хамство зашкалює. Без паспорта гроші не дають, хоч вимагають ввести власний код.
Зато респект Привату! Все працює, виховано, допомагають.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100