Щороку на утримання і ремонт доріг йде більше 8 млрд грн., які розподіляє Укравтодор, очолюваний давнім другом президента Віктора Януковича. Володимир Демішкан очолив Службу автодоріг у травні 2010 року вже втретє. Разом з нинішнім главою Міненергопрому Юрієм Бойко і губернатором Черкаської області Сергієм Тулубом Демішкан в кінці 2008 року заснував громадську організацію «Кедр».

Forbes.ua з'ясував, як нинішній керівник держслужби розподіляє частину коштів, що виділяються в державі на ремонт доріг, на користь компаній, заснованих його родичами і бізнесом-партнерами. Окреме місце в розслідуванні займає будівництво «Уманьавтодором» мостів. Черкаська фірма змінила попереднього підрядника – ПАТ «Мостобуд» вінничанина Володимира Продівуса, яке виконувало ці функції з 2004 року.

За даними Агентства по розвитку інфраструктури фондового ринку, 79,35% акцій нового генерального підрядчика «Уманьавтодору» належить бізнесменові з Черкас Бахтіяру Сапаєву. Бахтіяр Сабірович відоміший в Черкаської області, як Борис Сергійович. Саме так до нього звертаються колеги і журналісти. З 2002 по 2010 рік він очолював державну службу автомобільних доріг в Черкаської області – підрозділ Укравтодора.

Після відходу Сапаєва із Служби його місце зайняв Сергій Лещенко. У офіційних документах «Уманьавтодора» Лещенко до цих пір значиться як його контактне обличчя. Річ у тому, що він 8 років був главою правління цього підприємства і пішов лише в серпні 2010 року, коли настав час змінити Сапаєва на держслужбі.

Можливо, саме цим пояснюються успіхи компанії в тендерах черкаської служби автодоріг. У 2011 році, окрім замовлення на будівництво мостів в Запоріжжі, «Уманьавтодор» виграв на держтендерах 465 млн грн. Підприємство узяло підряди на реконструкцію доріг у Волинській, Київській, Миколаївській, Запорізькій областях. У той же час, частину з них (близько 80 млн грн.) забезпечив черкаський підрозділ Укравтодора, очолюваний Сергієм Лещенко. «Я не бачу в цьому конфлікту інтересів. «Уманьавтодор» – одна з найпотужніших дорожно-будівельних організацій. Вона одній з перших в Україні отримала сертифікат якості  ISO 9001:2000», – пояснив Сапаєв успіхи свого підприємства в розмові з Forbes.ua.

Успіх компанії Сапаєва на запорізькому тендері все одно викликає здивування – в зв'язку з відсутністю в «Уманьавтодору» досвіду робіт по зведенню мостів. «Це дуже потужна дорожно-будівельна компанія, лише одна проблема – вона не побудувала жодного моста», – сказав Forbes.ua колишній начальник запорізького УКСа Іван Сухомлин.

В Укравтодорі на цей факт реагують просто. «Тендер проводила безпосередньо Запорізька служба, у них було своє бачення і своє пояснення вибору генпідрядника», – говорить заступник глави Укравтодору Володимир Галушко. Тим часом, в обгрунтуванні закупівлі, опублікованому у Віснику держзакупівель, нічого не сказано про досвід вибраної компанії в мостобудуванні.

Власник «Уманьавтодору» у відповідь на опити про профільний досвід просто пропонує почекати, щоб відчути різницю між темпами будівництва до і після зміни генпідрядника. В Укравтодорі оголосили, що мости будуть введені в експлуатацію вже до кінця року. «Пора вже закінчувати цей довгобуд», – упевнено заявив прем'єр Микола Азаров, коли на початку серпня відвідав будівельний майданчик в Запоріжжі.

Успіх «Уманьавтодору» можна пояснити й іншим фактом. За даними держреєстру підприємств, Володимир Демішкан має загальний бізнес з Бахтіяром Сапаєвим. Вони обидва володіють крупними долями в статутному фонді ТОВ «Тальнівський щебзавод». Сам Сапаєв на питання про цю ситуацію відреагував спокійно: «Раз у вас є інформація, навіщо ви тоді мене про це запитуєте? Я не буду це коментувати»...

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #5 Оксана Колісник 16.09.2012 19:11
Цитую Тамара:
Окрім того, що автор намагається вилити бруд на голови партії регіонів ніякої цікавої інформації, передвиборчі заказухи. А от до ПР все будувалось чесно і прозора. Навіть курка і та від себе не гребе.
Пані Тамаро, от Ви не про курку, а про себе скажіть: чи багато Ви до себе нагребли? Чи ж наявність одного крадія чи вбивці атоматично означає, що всі інші мають красти і вбивати? І їм це вибачиться, так по-Вашому? І скільки ж ми буде мо жити отою курячою логікою? Що з курми зрештою стається?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 Катя 16.09.2012 16:20
Муж работает в Золотоношском райавтодоре, задолжонность зарплаты 3 месяца
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #3 Тамара 16.09.2012 14:07
Окрім того, що автор намагається вилити бруд на голови партії регіонів ніякої цікавої інформації, передвиборчі заказухи. А от до ПР все будувалось чесно і прозора. Навіть курка і та від себе не гребе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Karton 16.09.2012 09:09
Історія продовжується.
Місто грабується структурами Одарича,область - Тулуба.
І ми цього варті,на жаль.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Оксана Колісник 15.09.2012 17:01
Ох це вже ІSO 9001:2000! Усі намагаються почепити його на прапори. А ті, хто за цими прапорами біжать, не задумуються, що це сертифікат на систему управління якістю. При тому яка буде та якість - питання зовсім інше.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100