реклама

реклама

Петицію про перейменування Руської Поляни, яка має нинішню назву вже принаймні 400 років, зареєстрували чомусь на сайті Черкаської міськради, яка до згаданого села не має жодного стосунку.

1024px-Руська_ПолянаRuska_Poliana

«У зв'язку з повномасштабною війною, після тих звірств, які робили і роблять військові рф, я вважаю, що необхідно перейменувати Руську Поляну, – написав автор петиції. – Прошу підтримати».

Треба зазначити, що назва села з’явилася за сто років до появи російської імперії й походить від слів «Русь», «руський народ» – старовинної самоназви українців. Перша згадка про Руську Поляну зафіксована у 1622 році, за 171 рік до загарбання цього села і всієї Правобережної України російськими імперськими військами.

Станом на зараз петицію підписало всього 5 осіб із 500 необхідних, проте вона вже викликала певний резонанс у ЗМІ та соціальних мережах.

Так, журналістка Оксана Швед зауважила, що назва села – Руська Поляна, а не «російська». «Версій про походження назви декілька, і жодна ж і близько не пов'язана з росією», – пише журналістка.

А відомий культурний і громадський діяч, доброволець сотні Української військової організації Живосил-Василь Лютий заявив, що автор петиції або «не може відрізнити москалів від Русі-українців», або йому «вся традиційна історія стоїть поперек горла». «Те, що деякі слова в нас покрали москалі, не означає, що ми маємо викинути їх із нашої культури», – зазначив Лютий. Він також закликав руськополянців замість висування дивних ідей щодо перейменування села краще вшанувати назвою однієї з вулиць пам’ять вояка УНР Михайла Бесіди-Беседіна, який народився в селі.

Нагадаємо, Руська Поляна – село в Черкаському районі, центр Руськополянської сільської громади, одне із найбільших сіл України.

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 Митниця 02.06.2022 21:08
Краще б автора петиції перейменували. Наприклад, на Неука або на Пізнайка :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100