реклама

реклама

Метою програми є сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб через усунення перешкод у реалізації їхніх прав та забезпечення повного доступу до адміністративних, соціальних, культурних та інших послуг, а також створення умов для розвитку потенціалу та посилення спроможності ВПО у приймаючих територіальних громадах. Про це повідомив Сергій Слинько, керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області.

«Уманська громада за результатами конкурсного відбору отримала можливість спільно з експертами Програми U-LEAD розробити програму інтеграції ВПО на своїй території. Робота над документом передбачає проведення аналізу системних проблем, котрі виникли у зв'язку з масштабним внутрішнім переміщенням внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну», - зазначив Сергій Слинько.

mother-son-preparing-suitcase-their-holiday

За його словами, під час роботи над програмою буде створено систему оцінки потреб переселенців, на якій ґрунтуються бюджетні асигнування та дизайн конкретних проєктів підтримки та допомоги ВПО. Також громада розроблятиме операційний план дій, котрий сформує бачення практичних кроків до досягнення намічених цілей.

Також, як підкреслив Слинько, програма інтеграції ВПО  в громаду є документом середньострокової політики, спрямованої на створення умов, за яких ВПО не потребуватимуть жодної спеціальної допомоги та захисту у зв’язку з їх переміщенням і зможуть в повному обсязі користуватися своїми конституційними правами без будь-якої дискримінації за ознакою внутрішнього переміщення.

Як повідомила секретар Уманської міської ради Катерина Терещенко, на території громади багато ВПО – офіційно зареєстровано понад 8,8 тисяч, це на думку Катерини, пов’язано з географічним положенням, адже Уманська громада знаходиться на роздоріжжі 6 доріг:

«Люди їхали з небезпечних та прифронтових територій, тікали від війни та зупинялися у нас. Наші гуманітарні штаби продовжують роботу, хоч допомоги порівняно з початком війни стало значно менше, працюють лише великі благодійні фонди. Наразі є і інша проблема - дуже гостро стоїть питання з житлом, якого не вистачає», - зазначила Терещенко. 

Секретар міської ради повідомила, що Уманська громада вирішила взяти участь у конкурсі з розробки програми інтеграції ВПО, щоб крім розробки спільно з експертами зазначеного документу ще й дізнатися, як забезпечити житлом переселенців, чи буде ще додаткові можливості для ВПО від держави, а також почути про досвід колег з інших регіонів та можливо запозичити їх ідеї.

Марина Гавриленкова,

експертка із висвітлення Східного регіонального хабу Програми "U-LEAD з Європою"

(Донецька, Луганська, Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська області).

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100