Національний банк України, продовжуючи серію «Стародавні міста України», уводить в обіг 10 жовтня пам’ятну монету, номіналом 5 гривень «500 років м. Чигирину».

Монета присвячена старовинному місту, що виникло на початку XVI ст., а вже в 1592 році отримало Магдебурзьке право. Чигирин був столицею Гетьманщини, центром Чигиринського полку, першою гетьманською резиденцією. Багата історія цього міста завжди привертала до себе увагу істориків, письменників, поетів і художників, які залишили описи своїх подорожей, поетичні та художні твори.

Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», маса – 16,54 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30 000 штук. Гурт монети – рифлений.

На аверсі монети розміщено: вгорі малий Державний Герб України, під яким на дзеркальному тлі напис – НАЦІОНАЛЬНИЙ/БАНК/УКРАЇНИ, праворуч  на тлі фрагмента плану Чигиринської фортеці зображено мур бастіону Дорошенка, ліворуч – стилізований рослинний орнамент та написи: 5 ГРИВЕНЬ, рік карбування монети 2012 та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено краєвид міста, угорі – герб Чигирина, під яким напис – 500 років/ ЧИГИРИН.

Художники: аверс – Святослав Іваненко; реверс: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптори: Святослав Іваненко, Володимир Атаманчук.

Пам’ятна монета є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів, повідомляють у прес-службі Управління Нацбанку в Черкаській області.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100