У Чигирині обирають школу на базі якої буде єдиний в громаді ліцей. 

Про те, щоб не реформувати ліцей №2 у гімназію, просять батьки учнів, які відвідують цей освітній заклад. Новину про можливу реорганізацію батьки дізнались ще29 лютого 2024 року. Як розповіла Суспільному голова батьківського комітету Леся Базик, відтоді хвилюються, аби їхню 11-річну школу не понизили до девʼятирічної.

У школі просторі класи, спортзал та відремонтована їдальня, тож зменшувати потужність школи вважають, зі слів директорки закладу Катерина Невгоденко, недоречними. Нині в Чигирині обирають школу на базі якої буде єдиний в громаді ліцей. Розглядають два варіанти — цей та ліцей №1.

“Коли були подані документи на розгляд комісії щодо спроможності закладу, ми передали думку батьків, вчителів та дітей про те, що 98% бачать цей заклад ліцеєм”, — зазначила Катерина Невгоденко.

Школа вміщує 1200 учнів, нині тут навчається 544, тож місця вистачить усім.

Чигиринський ліцей №2. Суспільне Черкаси


Леся Базик розповіла, що 4 квітня, разом з комісією, були на обстеженні ліцею №1. На її думку, він замалий, аби прийняти усіх потенційних учнів.

“У нас 200 дітей має випускатися щороку. А в ліцеї №1 поміщається 60 дітей, які матимуть змогу вступити до ліцею. Не може 140 дітей щороку просто їхати з дому. У них 14 кабінетів на весь ліцей, а в нас 14 лише на першому поверсі”, — повідомила голова комітету.

Ті, хто не зможе вступити до ліцею, змоги навчатись поблизу не матиме, розповіла учасниця батьківського комітету Валентина Гончаренко:

“Наше місто розташоване за 100 кілометрів до найближчого великого міста. Це не та відстань, яку мають щодня долати старшокласники. Тому ми хвилюємося, адже хочемо, щоб ухвалили правильне рішення. Щоб всі діти громади міста і сіл мали змогу здобути освіту в межах громади”.

У приміщенні ліцею №2 розташований дитсадок, а це не відповідає одному із критеріїв, зазначила директорка. Нині це питання вирішують, адже згідно з чинним законодавством не може бути ліцей разом в одному приміщені із садочком.

“У нас є комбінат: дах відремонтований, комунікації підведені. Його потужність 80 осіб — це все може зробити засновник міська рада. Ми готові якщо треба долучитися, бо розуміємо, що зараз не легкі часи й важко знати кошти”, — розповіла Леся Базик.

За словами директора ліцею №1 Анатолія Вовкогона, спроможність їхнього закладу ще вивчають. Чи відповідає він держкритеріям — визначить комісія. Та, з його слів, проблем із місцем для учнів у них немає:

“1 вересня 2027 року в середній школі, з пʼятого по девʼятий клас, буде навчатися 187 учнів — нині навчається 288. Наша школа має місця для 416 учнів, ми ще можемо вмістити понад 200. Наприклад, у нас зараз в громаді шестирічних дітей 200”.

Громади самостійно вирішують, як реорганізовувати школи, розповів начальник обласного управління освіти Валерій Данилевський. Згідно з освітньою реформою, з 1 вересня 2027 року мають запрацювати три типи шкіл: початкові, гімназії – від п’ятого до дев’ятого класу та ліцеї – з десятого до дванадцятого класу.

“Це повноваження місцевих органів, вони на місці мають зорієнтуватися, які заклади вони мають перепрофілювати”, — зазначив Валерій Данилевський.

Як пояснив начальник місцевого відділу освіти Віталій Синяков, рішення щодо Чигиринської громади ще не ухвалене:

“Комісія ще працює, адже ще остаточного засідання не було остаточного. Після закінчення роботи комісії матеріали будуть передані на розгляд депутатів, які і будуть ухвалювати рішення щодо формування мережі академічного ліцею. Є закон, де чітко прописані критерії. Ми нічого свого не придумуємо”.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100