реклама

реклама

Пластуни передали Вифлеємський вогонь миру громаді 23 грудня на відкритті ялинки біля Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, – про це повідомляє кореспондентка видання «Прочерк».

20221223_111846

Вифлеємський вогонь миру – це щорічна скаутська акція до святкування Різдва. Вогонь запалений у Вифлеємі на місці народження Ісуса Христа і шириться символічною естафетою по всьому світу – до Європи та країн інших континентів. Українські пластуни підхоплюють цю естафету вже 31 рік поспіль.

«Ми підходимо до великого свята – Різдва Христового. Триває війна і нам усім зараз не до радощів, але цими днями будемо вшановувати Сина Божого, який прийшов у цей світ, щоб спасти усіх нас. Якби не було Різдва, то і не було б надії. Тому, ми радіємо цій події, шукаємо сили в молитвах та піднімаємо свій дух для нашої подальшої боротьби», – сказав настоятель університетського Храму святих рівноапостольних Крила і Мифодія УПЦ КП Ігор Шемяков.

Напередодні Різдва в українських скаутів є традиція, яку вони поширюють кожного року. Цьогоріч пластуни отримали вогонь на кордоні з Польщею від дружньої скаутської організації. Починаючи від свята Миколая, запалена свічка переходить з Вифлеєму до Відня, потім до Кракова, Львова, Києва і вже звідти до Черкас.

Священник Ігор Шемяков зауважив: «Пластуни передають вогонь для того, щоб люди об’єдналися та разом прагнули до миру. Цього року нам дозволено переходити на новоюліанський стиль і святкувати Різдво із західним світом 25-го грудня. Ми маємо святкувати не дату, а подію – народження Ісуса, який прийшов, щоб дарувати життя. Запалений вогонь по всьому світу нагадує про те, що ця подія відбулася».

20221223_111100

Професор кафедри журналістики ЧНУ ім. Б. Хмельницького Юрій Колісник поділився власними думками з цього приводу: «Наразі в Україні триває перехідний етап щодо святкування Різдва. Значною мірою вся залежить від прихожан, а також від позиції українського патріархату та держави. Я вважаю, що нам потрібно іти за цивілізованим світом. Як казав Микола Хвильовий: подалі від Москви. Ми «змавпували» у росіян святкування 7-го січня, але потрібно повертатися до історичних витоків. До 1929 року Україна святкувала Різдво 25 грудня».

За словами Отця Ігоря вогонь був запалений саме у тій печері, де народився Ісус Христос. Всі бажаючі мали можливість перейняти Вифлеємський вогонь до своїх свічок. До своєї лампадки вогонь миру перейняв і ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

«Віками наші предки святкували Різдво Христове саме 25-го грудня. Нещодавно із колегами обговорювали, що при радянській владі було насаджено багато вигаданого. Наприклад, Дід Мороз, якого видумали у 1937 році. Тоді його важко сприймали, а тепер ми не можемо уявити без нього Новий рік, проте є Святий Миколай. Принесення Вифлеємського вогоню посилює нашу віру в Бога, у добро та світло. Знаково те, що ми проводимо цей захід, чуючи тренувальні вибухи. Кожен із них приближає нас до такої жаданої перемоги», – зазначив ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко.

20221223_112440

Також він додав, що у російсько-українській війні загинуло 12 випускників університету: «Через війну, яку розв’язала росія проти України, ми ще довго не зможемо по-доброму дивитися на схід. Ми ніколи не зможемо пробачити ті смерті, які вони нам принесли. В тому числі й до нашого університету, адже 12 наших випускників віддали своє життя за те, що ми могли жити, повертатися до правди та своїх витоків».

Присутні разом із священником помолилися та попросили благословення на наступний рік. Після передачі вогню дітлахи виконали колядки. Учасники заходу разом із ними заспівали славетну українську колядку «Нова радість стала».

«Сьогодні ми відкрили вертеп. Ми починаємо святкувати різдвяні свята. Для кожного у цей період  важливо підтримувати дух, настрій та бути поруч із близькими. Ми вважаємо, що це класна можливість зібратися разом і насолоджуватися тут і зараз», – поділилася голова студентської ради ЧНУ ім. Б. Хмельницького Євгенія Лядецька.

20221223_112143

Отець Ігор запросив усіх присутніх на Різдвяну службу 25-го грудня до Храму святих рівноапостольних Крила і Мифодія. Літургія почнеться о 9:00, потім передача Вифлеємського вогню та Холодноярський вертеп, що підготували пластуни.

«Ми особисто привезли вогонь зі столиці у Черкаси. Доклали максимум зусиль для того, щоб він безперервно горів. Також плануємо передати Вифлеємський вогонь до госпіталів для нашого війська, адже він потрібен їм як символ надії. Якщо люди не встигли отримати вогонь сьогодні, вони зможуть це зробити 25-го грудня та переглянути виставу Холодноярського вертепу. Цей вертеп є для нас історичним, тому що його частково написав патрон куреня імені Євгена Полодянчука, який у 2014 році загинув за українську незалежність в Донецькому аеропорту», – розповів пластун Ігор Медведєв.

Анастасія Бут

реклама

Коментарі  

 
+2 #3 Solid/// 27.12.2022 04:37
Точно дотомосна "УПЦ КП", чи все ж ПЦУ?
Та то дрібниці.
А дітей поморозили аж носи червоні (на відео)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #2 Алекс 25.12.2022 21:28
Я вас умоляю!!что бы еврери потратили деньги на перелет огонька?зажгли с комфотрки на кухне.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #1 Алекс 25.12.2022 21:17
Пластуни пластували з Вілеема???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100