реклама

реклама

Великий благодійний захід «Нескорена ARTнація» відбувся задля збору коштів на ЗСУ 21 січня у черкаській галереї «Мистецька Брама». Ярмарок, літературна сцена, промова історика, виступи музикантів, співаків та танцівників – все це організували дизайнерка Ірма Пашківська і хореограф шоу «Танці з зірками» Максим Гаражун, – про це повідомляє кореспондентка видання «Прочерк».

Благодійний мистецький проект «Нескорена ARTнація» реалізували вперше. Захід відбувся за підтримки танцювального простору «Ukrainian Dance Art» та громадської організації, яка займається проведенням творчих зустрічей, виставок та концертів «Чашка Кави.Че». За технічне забезпечення взялися «ShowPlus».

20230121_162752

Захід тривав протягом дня з 13 до 19 години. Події спланували таким чином, щоб кожен відвідувач міг прийти і подивитися на ті виступи, які його зацікавили. Спершу свою роботу розпочав DJ Silent, за годину розпочалися літературні сцени, у них взяти участь такі черкаські поети: Олексій Юрін, Вікторія Пожар, Ганна Клименко-Синьоок та Віталій Даниленко.

Подія являла собою не лише розважально-мистецький івент, але й містила освітню частину. Організатори заходу запросили виступити із розповіддю про українську ідентичність історика та науковця Юрія Присяжнюка. Після його промови українські пісні виконала джазова співачка ILAILA (Аліна Красавіна) під музичний супровід Дениса Мосяженка.

Об 16:00 ведучий Микола Король розпочав презентацію заходу та всіх його учасників. Окрім митців, які підготували виступи, до події також залучили майстрів, які представили та продавали власні вироби ручної роботи. Таким чином галерею розподілили на зони, у яких кожен з умільців розмістив свої витвори.  Першим відрекомендувався, черкасець Олександр Царь, який власноруч шиє шкіряні гаманці, чохли та сумки. Фотографиня Ольга Степанян надала для продажу свої постери, а художниця Владислава Долотий – власноруч розписані у патріотичному стилі шопери. Поруч із ними свої дизайнерські вбрання представила і голова громадської організації «Чашка Кави. Че», співорганізаторка заходу Ірма Пашківська.

Свої вироби з вовни для продажу представила майстриня та дизайнерка Людмила Яромира. Жінка вже більше 8 років створює головні убори та шарфи у техніці валяння.

Серед майстрів на події також був присутній скульптор Іван Фізер (продовжив справу батька)– художник-кераміст, власник простору для творчості «Art-Фізер», у якому також проводить благодійні виставки та творчі вечори. Чоловік надав для реалізації авторські скульптури та чашки з глини ручної роботи. Улюблена тематика Фізера для створення скульптур – фантастичні звірі. Саме такі вироби скульптор і представив у «Мистецькій брамі». Над цією тематикою він працює вже досить тривалий час. У кожного звіра є назва та покликання. Наприклад, «Деревиця» – володарка лісу.

На другому поверсі галереї була представлена виставка художниці Анни Ушакової. Після презентації усіх майстрів аудиторія мала можливість, щоб ознайомитися із їхніми виробами ближче. Опісля Ілля Перехрест у національному костюмі зашкварив гопака перед відвідувачами заходу. Далі співорганізатор заходу, хореограф Максим Гаражун станцював разом зі своєю партнеркою Вікторією Гаркавою. Їх виступи викликали захват у глядачів.

Максим Гаражун, триразовий чемпіон України зі спортивно-бальних танців, хореограф українського телешоу «Танці з зірками» розповів, чому вирішив організовувати благодійний захід саме тут: «До 18 років я жив у Черкасах, потім вступив до Київського університету культури, а згодом переїхав до Харкова і прожив там 7 років. Тому, багато хто думає, що я харків’янин, але насправді я черкасець. Потім я поїхав танцювати за Англію і планував їхати у США, але мені не дали візу, тому я відкрив танцювальну студію у Черкасах».

20230121_170833

Хореограф поділився, що ідея створення великого заходу виникла ще влітку: «Я відповідав за технічну організацію, а Ірма за мистецьку складову. Зараз я майже не танцюю, переважно тренерую, але для сьогоднішнього заходу хотів створити атмосферу шоу, тому вирішив виступити. Також я був знайомий з Юрієм Присяжнюком, істориком, який сьогодні розповідав про Україну. Знаю його, як цікаву та начитану людину. Був упевнений, він знайде про що розповісти, тому запропонував долучити його також, тим самим додали просвітницьку нотку до нашого дійства».

Після танцювальної частини відвідувачі мали час для спілкування між собою. Наприкінці заходу виступив музичний гурт «Буднітай». Вони виконали національні пісні, колядки та легендарний «Щедрик» Миколи Леонтовича. Виручені кошти передадуть благодійному фонду «Час Надії», який спрямує їх на підтримку наших військових у зимову та морозну погоду.

20230121_180903

20230121_162104

Засновниця благодійного фонду «Час Надії» Лора Когут зазначила: «Такі заходи потрібно проводити частіше. У нашому місті багато талантів, потрібно їх розвивати та залучати до благодійних проектів. Ми співпрацюємо з пані Ірмою вже не перший раз, на вилучені кошти завжди закуповуємо те, що потрібно нашим військовим. Наразі також маємо запити від них, наші подальші покупки залежать від суми, яку нам вдасться зібрати. Але можу сказати точно, що частину коштів ми спрямуємо на придбання сухих душів. Я сама знаю, що таке війна – це коли ти не можеш прийняти душ і вологі серветки твоє все. *Сухий душ – це чудовий винахід, який необхідний на фронті».

*Сухий душ (одноразовий душ, військовий душ) – це портативний гігієнічний засіб, що містить речовину, яка добре милиться та не потребує змивання. Польовий душ зазвичай складається з одноразового рушника та м'якої губки, на яку вже нанесений гіпоалергенний дезінфікуючий гель.


Анастасія Бут

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100