реклама

реклама

У кожної п’ятої черкащанки виявили захворювання молочних залоз, а у кожної 200-ої – рак, у результаті безпрецедентної профілактичної акції, що проводилась у місті з 20 вересня до 20 жовтня, зазначають у Черкаському прес-клубі реформ.


Пересувний мамограф Черкаського обласного онкодиспансеру, який проводив безкоштовну діагностику на захворювання молочних залоз у «спальних» районах Черкас, курсував містом до Дня боротьби із раком молочної залози, який світ відзначає 20 жовтня. У кожному із районів жінки отримували можливість зробити мамографічне дослідження, пройти обстеження онкохірурга, виміряти тиск та рівень цукру крові, а також зробити ЕКГ.

Загалом було обстежено до 1200 жінок, виконано до 3500 досліджень. У 202 жінок – кожної п’ятої – було виявлено ту чи іншу патологію молочних залоз: у 23 випадках – підозру на РМЗ, у 97 – фіброаденоми, кісти, у 76 – мастопатії, у 6 – рак молочних залоз. Усіх хворих, виявлених у результаті обстежень, було направлено до лікарів: 40 черкащанок – до обласного кардіоцентру, 20 – до обласної лікарні. На дообстеження до обласного онкодиспансеру направили 75 жінок.

Протягом дії акції до організаторів надходили прохання окремо відвідати підприємство, заклад чи установу, де працюють переважно жінки. Тому після закінчення дії акції пересувний мамограф продовжить працювати в Черкасах до середини листопада, а тоді знову вирушить у сільські райони області, де і проводив обстеження жінок протягом 8 років.

Очікується надходження в область ще одного пересувного мамографа, який буде направлено до Уманської центральної районної лікарні.

– «А я не знала» – цю фразу найчастіше доводиться чути лікарям від жінок, які стають пацієнтками онкодиспансеру. Жінки констатують, що не знали про ризик захворювання і можливість його уникнути або, принаймні, шанс вчасно виявити хворобу. Не знали чи не хотіли знати?.. Сьогодні в Україні, крім фізіологічних причин появи РМЗ, вкрай актуальними є соціальні фактори – страх перед хворобою або реальна непоінформованість жінок, – зазначає завідуючий хірургічним відділенням №1 КЗ «Черкаський  обласний онкологічний диспансер», головний спеціаліст із захворювань молочної залози Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської ОДА Олег Тюрін.

Рак молочної залози – це рак №1 серед жінок в Україні. Щороку в області з’являється до 480 нових жінок із РМЗ. Щороку в Україні помирає від РМЗ 8000 жінок, що можна порівняти з населенням 5 сіл.

Сьогодні Черкаси постійно випереджають середньообласний показник запущеності РМЗ – в обласному центрі він становить 30-35%.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100