реклама

реклама

Пам’ятну дошку народному артисту України Анатолію Пашкевичу урочисто відкрили 11 лютого у Черкаській обласні філармонії. Вшанування хорового диригента та композитора відбулося до 85-річчя з його дня народження, – про це повідомляє «Прочерк».

20230211_144357

До дня ювілею диригента у Черкаській обласній філармонії відбулися урочистості, під час яких вшанували пам’ять Анатолія Пашкевича. Керівництво та артисти філармонії у день народження народного артиста побували на черкаському кладовищі та поклали квіти до його могили.

У 1967-1973 роках Анатолій Максимович Пашкевич був головним диригентом Черкаського академічного українського народного хору. Хоч чоловік родом із Житомирщини, талант його розквітнув на Черкащині. За керівництва Анатолія Пашкевича Черкаський народний хор був добре впізнаваним. Композитор є автором музики до ряду популярних пісень, зокрема «Степом, степом…», «Батькове серце», «Мамина вишня», «Синові».

На заході була присутня і донька легендарного композитора Оксана Пашкевич. Вона разом із заслуженою артисткою України Людмилою Йосиповою під супровід Черкаського народного хору виконали пісню «Можна все на світі вибирати, сину…».

20230211_143414

«Сьогодні татові мало б виповнитися 85 років, тому ми вирішили так його пом’янути. З керівництвом філармонії відвідали його місце поховання, поклали квіти та згадали про нього у філармонії. Сьогодні його твори продовжують жити, тому ми запланували ще провести у філармонії вечір пам’яті, на якому артисти виконають всі пісні покладені на музику Анатолія Пашкевича», – розповіла Оксана Пашкевич.

Анатолій Пашкевич збирав, записував та аранжував народні пісні черкаського краю і писав авторські твори для народного хору.

«Анатолій Максимович був неординарною людиною з доброю душею та щирим серцем. Своє життя він віддав мистецтву, це відчутно у кожній ноті та мелодиці, які звучать сьогодні на різних рівнях в Україні та за рубежем. Коли ми віддавали шану на кладовищі, де похований Анатолій Максимович, я подумав, доля розпорядилася так, що один напроти одного спочивають два великі українці Василь Симоненко та Анатолій Пашкевич. Вони залишили нам послання: немає нічого важливішого за нашу Батьківщину. Ми маємо зробити все для того, щоб їхня творчість жила вічно», – сказав директор Черкаської обласної філармонії Юрій Федоряка.

01

Меморіальну дошку повісили біля кабінету, у якому писав свої пісенні шедеври Анатолій Пашкевич.

Директор філармонії Юрій Федоряка додав: «Цей рік багатий на ювілеї. У серпні будемо відзначати ювілей Анатолія Авдієвського, який в юному віці розпочинав з черкаського хору. Ми хочемо відкрити меморіальну дошку і біля його кабінету. У жовтні буде ювілей Раїси Кириченко, якій ми також плануємо відкрити пам’ятну таблицю. Хочемо, щоб ця традиція продовжувалася, тому що Черкаська обласна філармонія у світ пустила багатьох відомих людей».

Також він анонсував, що у червні на базі філармонії планують провести перший фестиваль Пашкевича та залучити до нього хорові колективи, з якими працював композитор.


Анастасія Бут

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100