реклама

реклама

323633581_899704411214074_2678473417483030694_n Нещодавно створена юридична компанія, одним з юристів-партнерів якої є черкаський журналіст Валерій Воротник, спеціалізується на військовому та воєнному праві, надає послуги громадянам та юридичним особам на території України, іноземним державним та недержавним організаціям, іноземним громадянам та особам без громадянства з’явилася у Черкасах.

Валерій Воротник каже, вирішив поєднати тепер журналістику з юриспруденцією. А підстави має, бо юридичний диплом вже лежав у шафі не один десяток років.

– До цього на волонтерських началах допомагав нашим військовим. Сам, попри наявність диплому, пройшов ще курси для юристів та адвокатів зі спеціалізації. Тепер ось маємо військово-юридичне бюро. Консультую бійців-захисників, та сам кримінальні справи не веду, хоча моя партнерка адвокат Марія Бородійчук займаються цим, – розповідає Валерій Воротник.

Коли почалося повномасштабне вторгнення, Валерій Воротник наприкінці лютого пішов до війська, бо ще в радянські часи закінчував Черкаський медичний коледж за спеціальністю військовий фельдшер.

– Я втрапив у ЗСУ, був начальником медпункту, потім виконував обов’язки начальника медслужби однієї з частин. Пізніше захворів і за станом здоров’я не зміг виконувати свої обов’язки. Проходив реабілітацію після лікування, сам бачив деякі моменти, з якими стикався. Це врешті мене довело до того, що став поновлювати юридичні знання, пройшов спеціалізовані курси за напрямком «Військовий адвокат», отримав сертифікат і десь з вересня почав допомагати людям писати різні матеріали, стали звертатися за консультаціями, – каже Валерій Воротник.

324309331_838713180525635_4200881893811717778_n Він наголошує: дезертирів не «відмазують». Більшість з тих, що звертаються по допомогу, мають вагомі причини, що передували кримінальному звинуваченню. Проте, побувавши у збройних силах, він побачив, що там є і негарні речі, тож слід надавати захист солдатам.

– Я намагаюся консультувати по медичних питаннях, бо це мені ближче. І бачу, що таких звернень багато. Чому? Бо багато звернень щодо непереведення обмежено придатних на інші посади, хибні висновки ВЛК, ненаправлення на лікування, ігнорування рапортів. Є люди, яких мобілізовували (особливо на початку війни) без проходження комісії. І було б непогано, коли очікування близького кінця минуло, щоб військкомати ініціювали повторне проходження мобілізованими медичних комісій. Зрозумійте, коли був початок повномасштабного вторгнення, то всі йшли на захист країни. І я в тому числі міркував, що або ворог буде тут і доведеться померти, або відвоюємо. Тоді я не думав про здоров’я, хоч мав суттєві проблеми. І тоді ніхто не питав.

Та зараз бачимо, що ситуація інша. Тож треба звертати увагу на права і свободи громадян. Ми не вигороджуємо дезертирів, ухилянтів! Просто кажемо, що у військових є і права, не лише обов’язки, і у командирів крім прав є обов’язки! Так, командири мають обов’язок піклуватися про здоров’я підлеглих. А виходить, що дехто після різного роду змін зі здоров’ям не може подати навіть рапорт, щоб пройти медкомісію, – роз’яснює Валерій Воротник.

Він наголошує, що армія керується не лише статутами, а й всіма іншими законами України.

– Наприклад, законодавство не врегульовує переведення обмежено придатних у інші частини. Написано що треба перевести, а в які і яким чином ні. Наприклад, обмежено придатний не можу служити в бойовій частині. Командири ігнорують цю норму, тому що навіть не знають як її можна виконати. І тоді людину звинувачують, що вона нібито ухиляється від служби. Можливо, за дотримання всіх норм і законів кращі були б і результати мобілізації. А так, лиш нещодавній приклад. Людина змушена була їхати за медичною допомогою додому з бойової частини на Сході. Бо у результаті відторгнення пластини рука не працювала, а безпосередній командир не відпускав додому на лікування. Більше того, поставив умову, що у разі поїздки до лікаря, проти бійця буде написана заява до ДБР про самовільне залишення частини - сумновідома стаття 407 ККУ, за якою йому загрожуватиме від 5 до 7 років ув'язнення. Та хворий згодився і уїхав, рятуючи свої життя, лікар в Черкасах негайно спрямував його на операцію. Тим не менше, в цей час у частині на чоловіка все ж таки заведуть кримінальну справу. Адже є факт самовільного залишення частини, і є великі прогалини не лише в законодавстві, але й у знаннях кадровиків збройних сил. Та боєць мав захистити свої права на здоров’я. Тож з одного боку, хтось може сказати, що не на часі, а з іншого боку, слід зважати і на права військових, бо вони такі саме як і інші повноцінні громадяни, які лише носять військовий однострій та користуються всіма правами та гарантіями для громадян України. бо все-таки ми будуємо правову державу і за кращу державу боремося, – сказав Валерій Воротник.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Або піде в пожежники 16.02.2023 14:16
Може в поліцію. Але працювати всерівно не буде!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100