реклама

реклама

Після мирної акції проти вирубки дерев, активісти виступили на початку сесії Черкаської міської ради, пише “ВиЧЕрпно”.

334398641_594545022545740_149408537782875670_n

“Ми вимагаємо у міської влади скасування містобудуваних умов. Можливо, є якісь інші варіанти, наприклад, дати забудовнику іншу територію”- сказав активіст Андрій Шемшур, – громада навіть готова за свій рахунок засадити дерева. Головне, аби це зупинити. “

Інші ж активісти згодні висадити дерева за свій рахунок, проте хочуть домогтися компенсації у забудовника.

– Я спокійно відношусь до того, що звинувачують когось. Це все гарно. Помилки окремих посадовців треба виправляти і ми, можливо,  не догледіли. Адже, коли я сам приїхав через два дні, я і сам був шокований”, – прокоментував міський голова Анатолій Бондаренко звинувачення в свою адресу.

Не включати питання лісу до порядку денного, аби краще його вивчити, першою запропонувала депутатка Любов Майборода.

– Зі всією повагою до вас, але ми навіть не бачили проєкт рішення скасування містобудівних умов. Тому пропоную створити тимчасову контрольну комісію та дослідити це питання, аби ця справа просувалася далі. Мене цікавить, чому після актуалізації Генплану, а це більше року, Департамент архітектури не надав розголосу ситуації, що забудовник продовжує готуватись до будівництва. Чому ця ситуація набула розголосу тільки після вирубки, – зазначила Майборода.

Депутатка також запропонувала доручити земельній комісії провести дослідження та контроль за дотриманням законодавства, а через два місяці прозвітувати.

Зі своєю колегою погодився й депутат Павло Карась. Він пропонує дати доручення Департаменту архітектури скасувати договір оренди із забудовником шляхом звернення до суду.

– Це рішення не підготовлене відповідно до юридичних норм. Воно буде точно скасоване в суді. Ми просто зіграємо на руку забудовнику. Тому пропоную не приймати популістичних рішень, а дати департаменту архітектури час на підготовку проєкту рішень, – сказав Карась.

Проте депутат Сергій Шмиголь каже, що наразі, окрім як скасувати містобудівні умови, аби зупинити будівництво, немає.

– Так ми хоч трохи виграємо час. Забудовник має на руках весь пакет документів і навіть правоохоронні органи не можуть його зупинити. Якщо забудовник сьогодні приїде дорізати вцілілі дерева, ніхто не зможе його зупинити. Тому якщо ми скасуємо містобудівні умови, то це рішення буде оскаржене в суді. Так, це рішення оскаржать в суді, але хоч потягнемо час, щоб юридично підготуватися і виграти цю справу в суді, – наполягав Шмиголь.

Департаменту архітектури, містобудування та інспектування Артур Савін запевнив, що департамент уже готує позов до суду.

– Ми маємо вчинити дію швидкої допомоги. Скасування містобудівних умов допоможе. Щоб зупинити цю забудову, якщо говорити про зупинення на тривалий термін, то у нас має бути позивна заява про розірвання договору оренди і заборона дії з власника з майном. Для того, щоб ми мали “подушку безпеки”, ми маємо дотримувати таких умов. Якщо ми хочемо реальних дій, то у нас ж два рішення: прийняття рішення зараз на сесії рішення про скасування містобудівних умов і створення департаментом архітектури документу про розірвання договору оренди, – заявила Надія Івашкова.

Депутат Друмашко Володимир запропонував на наступну сесію запросити забудовника.

– Ця ситуація тільки набуває розголосу, тому я хочу, щоб дали депутатам міської ради всю переписку: що казав забудовник, коли змінилася земельна ділянка і запросити забудовника на наступному сесію, аби ми могли побачити, хто це такий і щоб він пояснив свої дії, – зазначив Друмашко.

Водночас Пустовар Владислав запропонував депутатам зібратися та насадити дерева на місці масштабної вирубки.

Після тривалих суперечок між депутатами, шляхом голосування вирішили таки скасовувати містобудівні умови.

Нагадаємо, 20 лютого в мікрорайоні Лісовий почали зрізати сосни. Знищено вже понад 500 дерев. Забудовник, який планує вирізати 1,2 га лісу, будуватиме там “танхауси”. Детальніше про те, як забудовник отримав дозвіл на будівництво всупереч Генплану міста та судові тяганини, читайте у нашому матеріалі.

Спершу Анатолій Бондаренко відреагував на ці події дописом у фейсбуці, у якому назвав забудовників цинічними вандалами та запевнив, що кожен має відповідати за свої вчинки та за шкоду, яку він наніс суспільству. Далі ж очільник міста відгукнувся на заклик активістів та приїхав на зустріч з ними.

Наразі небайдужі черкащани роблять усе, аби зберегти вцілілі дерева. Для цього навіть організували чергування, щоб не допустити продовження вирубки лісу. А також активісти створили петицію на сайті міськради, яка зібрала необхідну кількість підписів менше, ніж за день.

реклама

Коментарі  

 
+11 #9 Светлана 03.03.2023 16:51
Ну, святі люди. Сяйво з їхніх німбів можна генерувати на освітлення міста. P.S.В оті всі пеньки потрібно тикати м.рдою всіх, хто розповідає, що бондаренко щось робить!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #8 Микола 03.03.2023 10:17
Міську раду повністю контролюють арики :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #7 Посадка 03.03.2023 07:24
дерев нічого не дасть,результат дасть тільки посадка депутатів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #6 Не відступати 03.03.2023 00:06
З'явилися проблиски надії на силу громадської думки. А жителям міста слід активніше проявляти свою позицію, щоб з ними рахувалася бандота. Окрім перейменувань у місті повно проблем, тож не треба спати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #5 Жорж 02.03.2023 23:00
сьогодні там проїзжав, подивився, дерева гарні були...Від дерев більше користі, ніж від депутатів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #4 2011 02.03.2023 15:13
савіних,чорнух, карасів -на фронт в БАХмут (нехай там мутять)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #3 Жорж 02.03.2023 14:58
Банка з павуками
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #2 Поет 02.03.2023 13:21
А скільки ще видано містобудівельни х дозволів із глобальними порушеннями! Подивіться на забудови у серці міста - та там не на одну кримінальну справу. А якість нових будинків?! Після землетрусів у Турції стрьомно жити не тількі у подібних багатоповерхівк ах, а у сусідніх будинках старої забудови.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #1 Максим 02.03.2023 13:03
Лол когда все вырубали они отменили гор условия и ещё смешит когда один предлагает высадить деревья там и толк? Через 50 лет выросту только))))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100