Перше в Україні дослідження про ставлення українців до стерилізації тварин провели та обговорили у рамках експертної платформи. Опитування презентували до Всесвітнього дня стерилізації тварин, який відзначають 28 лютого.

Дослідження стало особливо актуальним у зв’язку зі збільшенням кількості безпритульних тварин через війну. Проблема неконтрольованого розмноження стає нагальною, адже багато тварин залишись без дому, були покинуті чи втекли.

Опитування, проведене компанією Gradus показало, що 63% українців визнають проблему безпритульних тварин, а 82% вважають стерилізацію дієвим та необхідним методом для боротьби із неконтрольованим розмноженням вуличних котів та собак.

photo_2023-03-03_22-40-07

За результатами опитування, 91% опитуваних у Центральному регіоні України стикалися із безпритульними тваринами. З них 46% стверджують, що таких тварин у їхньому місті багато, 33% відповіли – «не багато», а 12% вважають, що зустрічі з вуличними тваринами є поодинокими випадками.

Також учасники дослідження оцінили ситуацію з безпритульними тваринами. На думку 63% опитуваних, це є значною проблемою, 27% відповіли – «це скоріше незначна проблема» і 8% не вважають це проблемою.

Обговорення дослідження відбулося за участі ветеринарних лікарів, зоозахисників, представників громадських організацій та бізнесу, який фокусується на добробуті тварин. За даними Організації захисту і порятунку тварин в Україні «UAnimals», одна пара котів та всі їхні нащадки протягом 7 років можуть народити 420 тисяч кошенят, а одна пара собак та їхнє потомство за цей же період – 84 тис. цуценят. Тому, стерилізація, на думку експертів, є найефективнішим і найгуманнішим рішенням для боротьби з неконтрольованим розмноженням безпритульних тварин.

Окрім стерилізації безпритульних тварин в ході експертної платформи також обговорили стерилізацію домашніх тварин, її протипоказання, можливі наслідки, зміна поведінки та харчування тощо. Також фахівці наголосили на обов’язкових профілактичних візитах до ветеринарного лікаря.

“Окрім того, що стерилізація допомагає попередити низку хвороб, вона також допоможе вберегти домашню тварину від потенційних втеч, що так само можуть стати причиною неконтрольованого розмноження і можливого негуманного поводження з її потомством. Бути відповідальним власником це не лише забезпечувати улюбленця якісним харчуванням чи водою у вільному доступі. Це також і про здоров’я та безпеку тварини”, – прокоментувала Аліція Немеш, менеджерка з комунікацій Royal Canin Ukraine.

Учасників дослідження у Центральному регіоні запитали, чи підтримують вони стерилізацію тварин, незалежно від того домашні вони чи безпритульні. Стерилізацію підтримує половина усіх опитаних у Центральному регіоні. Третина учасників дослідження виступають за стерилізацію лише у тому випадку, якщо для цього є об’єктивні причини, наприклад, медичні показання або умова переїзду. Лише 5% не підтримують стерилізацію за жодних обставин.

Експерти переконані, що стерилізація також впливає на тривалість та якість життя як домашніх улюбленців, так і безпритульних тварин. Вона може продовжити життя тварини на 3-5 років та суттєво зменшує ризик появи пухлин та низки інших захворювань. Фахівці дійшли висновку, що профілактичні візити до ветеринарного лікаря та стерилізація улюбленців допоможе покращити життя тварин та дозволить мінімізувати неконтрольоване розмноження.

Анастасія Бут

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Алекск 05.03.2023 04:14
Питання:хто буде оплачувати відлов,операцію стерилізації,ут римання ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100