реклама

реклама

Вони започаткували виготовлення власного паливного ресурсу з допомогою обладнання, розробленого студентом КПІ.

Шевченківська сільська громада з допомогою проєкту «Суходров» розпочала виготовлення власного паливного ресурсу, яким опалюють заклади соціальної сфери. Реалізувати проєкт вдалося спільними зусиллями громади, Фундації «Паритет», завдяки конкурсу «Час діяти, Україно!» благодійного фонду «МХП-Громаді», МХП та Програми U-LEAD.

IMG_1022

Як розповів Шевченківський сільський голова Сергій Смалько, коштом інфраструктурної субвенції громада ще раніше закупила подрібнювач та іншу необхідну техніку для перероблення матеріалу (гілок та деревини). Була спроба подрібнювати також і сирі гілки, яких дуже багато на території, але виникла проблема - вони не висихають, а пріють, саме тому їх неможливо використати для опалення:

Постало питання: як їх сушити? Тож вже у жовтні 2022 ми почали реалізовувати проєкт «Суходров». Наявність подрібнювача та обладнання для сушки дає нам можливість виготовляти щепу та дрова самостійно, що значно економить кошти місцевого бюджету. Подальшим розвитком проєкту стане створення палетної лінії. Щепою ми наразі забезпечуємо заклади соціальної сфери, у нас твердопаливні котли — ми відмовилися від газу, бо створюємо паливний ресурс з відходів”, - зазначив голова громади.

Голова правління Фундації «Паритет» Сергій Гончар розповів історію проєкту та пошуку фінансування на його реалізацію. За його словами, з початком системних перебоїв у енергопостачанні Фундація сконцентрувала свою діяльність на забезпеченні енергонезалежності громад Черкащини:

"Під час пошуку оптимальних рішень теплозабезпечення будівель ми натрапили на розробку студента Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського, уроженця м. Черкаси Владислава Кикотя – обладнання, що завдяки сонячній енергії дає змогу здійснювати підсушування гілок та виготовляти якісний ресурс для опалення. Проєкт «Суходров» - втілення в життя ідеї, що базується на ґрунтовних дослідженнях та розрахунках".

На початку реалізації проєкту виникла проблема: пошук фінансування та пошук громади з Черкаської області, яка буде зацікавлена у діях, спрямованих на енергоефективність та енергонезалежність. На цьому етапі ми отримали підтримку від Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Черкаській області, зазначає Сергій Гончар:

Ми вдячні U-LEAD за підтримку на етапі написання проєктної заявки, пошуку грантових можливостей для реалізації та у питанні налагодження дружніх стосунків з Шевченківською громадою. Проєкт вдалося втілити в життя спільними зусиллями громади, Фундації «Паритет», благодійного фонду «МХП-Громаді» та U-LEAD”.

За його словами, такі проєкти як «Суходров» своїм вкладом у енергонезалежність допоможуть країні на етапі відновлення після війни, бо кошти, які витрачають громади на енергоресурси, є значними. Їхня економія допоможе більше вкладати саме в реалізацію проєктів з відновлення та розвитку територій.

Наразі, як наголосив Гончар, благодійна організація шукає фінансування для реалізації проєкту щодо вдосконалення обладнання для використання його влітку: висушування овочів, фруктів, грибів.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100