Проєкт-експедиція про українську народну архітектуру "Стріха" має на меті показати автентичні архітектурні скарби, їх регіональні особливості та шляхи порятунку. Він складатиметься з пʼяти великих серій, що розповідають про архітектуру на сході, заході, півночі, півдні та у центрі України. У третій частині цього циклу документальних історій йдеться про зразки унікального українського модерну початку ХХ століття Полтавщини, споруди народних шкіл у Лохвиці, заповідник «Трипільська культура» на ЧЕРКАЩИНІ у селі Легедзине, та дерев'яні млини Черкащини як основні просторові домінанти українського села.

Героями проєкту стали власники та власниці унікальних хат, активісти, які займаються відновленням архітектурної спадщини, члени місцевих громад, а також експерти: архітектори, науковці та мистецтвознавці. Серед них - дослідник архітектури і краєзнавець Артур Ароян, який розповідає про будівлю Полтавського земства за проєктом Василя Кричевського, з якої розпочався відлік історії українського модерну. Співробітниця Лохвицького краєзнавчого музею Ольга Пальчик, яка розповідає про унікальну двокомплектну земську школу, споруджену в 1911 році. А також, краєзнавець та кандидат історичних наук Назар Лавріненко, що занурює глядача у різноманіття вітряних та водяних млинів Наддніпрянщини, та загрозу їх зникнення: з понад 10 тисяч вітряних млинів, сьогодні на Черкащині їх залишилося лише десятки.

image

Порушуючи тему збереження унікальних архітектурних пам'яток, проєкт закликає до діалогу про те, як можна реставрувати українську народну архітектуру (історичні будівлі, школи, церкви) та дати їй друге життя. СТРІХА – це також про відчуття дому, прихисток і дах над головою, які багато людей втратили через війну.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100