реклама

реклама

Протягом останніх тижнів ГО «Черкаська Молодіжна Рада» (СпівДія Хаб Черкаси) передавали ноутбуки представникам самозайнятої молоді у межах національного проєкту «СпівДія Ноут». На Черкащині їх отримали самозайняті люди. Так, завдяки проекту сьогодні ноутбуки отримали здобувачі освіти Торецького професійного ліцею, який переїхав в центр України, подалі від бойових дій. Ноутбуки отримала директор ліцею Інна Чернобровкіна, яка тимчасово проживає у Черкасах. Техніку вона передала здобувачам освіти, що нині базуються на Кіровоградщині.

Інна Чернобровкіна приїхала до Черкас 5 квітня минулого року. Каже, її родичі з Харкова перші приїхали сюди, до Черкас, а вона вже поїхала за їх рекомендацією.

СпівДія Хаб Черкаси: передача ноутбуків


– Щодо здобувачів освіти, то частину їх вивезли організовано в Київ. Це насамперед діти-сироти, бо у нас їх досить багато. Всього 18 осіб. Згодом вони переїхали у західну Україну, пізніше на Дніпропетровщину, а вже тоді нас прихистили в іншому безпечному районі – на Кіровоградщині. У переїздах сприяв наш департамент освіти і науки Донецької облдержадміністрації. Вже на Кіровоградщині наші слухачі осіли остаточно. Там прихистили наш заклад у професійно-технічному училищі №30, в Торговиці. Нам виділили один поверх у гуртожитку, діти там живуть і там також організовано навчальні кабінети. Інші – не діти-сироти – живуть по Україні в безпечних місцях, як вони змогли влаштуватися, і долучаються до навчання онлайн, а тоді приїздять до нас на Кіровоградщину на практику, – розповіла керівниця Торецького професійного ліцею.

Здобувачі освіти опановують професії штукатур, електрогазозварювальник, кухар, автослюсар, офіціант, продавець тощо. Є майстерні, проводиться виробнича практика.

– Зараз же я отримаю ноутбуки і передаю їх дітям-сиротам, що базуються на Кіровоградщині. Хоч живу в Черкасах, та також за графіком їжджу до нашого закладу освіти, який «переїхав» зі сходу в центр України. Викладачі у нас теж розкидані по Україні, проводять заняття онлайн, але за графіком їздять теж до здобувачів освіти, там всетаки практика. У нас є працівник, який допоміг нам оформити допомогу. Це дуже важливо, бо діти будуть краще навчатися. Так, у них є телефони, але ж це не ноутбуки. І на телефоні все так не побачиш під час лекцій, – каже Інна Вікторівна.

334496027_1584847135345869_8111358963955175280_n

Торецьк знаходиться між Бахмутом і Авдіївкою. Навчальний заклад там практично цілий, не рахуючи вибитих вікон, обладнання свого часу було вивезене в безпечні території кількома фурами. Керівництво закладу сподівається, що колись навчання відновлять таки у Торецьку, у себе вдома.

Загалом в межах "СпівДії Ноут" передбачається видача 5 тисяч ноутбуків. Зараз техніка передається самозайнятим особам та школам, незабаром розпочнеться видача громадським організаціям.

Національний проєкт «СпівДія Ноут» є результатом спільних зусиль Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine - USAID Україна), програми «Мріємо та діємо», що виконується організацією IREX in Ukraine у партнерстві з Міністерство молоді та спорту України та українською волонтерською платформою «СпівДія», а також компаніями @HP Inc. та Microsoft, які надали ноутбуки та ліцензійне програмне забезпечення.

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100