реклама

реклама

30 березня Міністерство охорони здоров’я повідомило, що в Україні з квітня рецептурні ліки можна буде купити і за електронним рецептом, а не лише паперовим.

МОЗ нагадало, що 60% препаратів на полицях українських аптек відпускають виключно за призначенням лікаря, це: антибіотики, протисудомні, гормональні і протизаплідні, препарати для серця і артеріального тиску, деякі протипаразитарні і протиалергічні, кроворозріджувальні, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні препарати і частина знеболювальних, від кашлю та заспокійливих.

Список цих препаратів міністерство не розширювало. Тобто фактично той самий німесил вам і раніше не мали права продавати без рецепта, а тепер також не мають права продавати без рецепта. Різниця лише в тому, що цей рецепт може бути електронним.

Фото Оксани Щербак

Фото Оксани Щербак


LB.ua склав невелику пояснювалку, що зміниться з 1 квітня, як це все працюватиме і які є варіанти, щоб якнайшвидше отримати рецепт.

Що зміниться з 1 квітня

Наказом від 15 березня 2023 року Міністерство охорони здоров’я ввело доступ до електронного рецепта на всі рецептурні препарати. Тобто тепер можна купити всі рецептурні ліки не лише за паперовим, але й за електронним рецептом. Це всі зміни.

До цього – з 1 серпня 2022 року – ввели електронний рецепт на антибіотики. З 1 листопада 2022 року – на ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.

Для чого це було зроблено? У МОЗ пояснюють: для пацієнта - щоб було зручніше і щоб не їхати в медзаклад за паперовим бланком; для медсистеми – щоб посилити контроль за обігом ліків, адже проблема самолікування серед українців доволі серйозна: згідно з дослідженням, проведеним у 2017 році USAID і БФ "Пацієнти України", 69% хворих в Україні займаються самолікуванням, не звертаючись по допомогу до лікарів.

"Якими б звичними та безпечними не здавалися ці ліки, їх застосування несе підвищений ризик. Неправильне вживання цих ліків може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання", – наголошують у міністерстві.

Тож з 1 квітня всі аптеки не продаватимуть цих ліків, якщо немає рецепта?

Вони і так не мали права робити це. Продаж рецептурних препаратів на відповідальності аптек. Їх зі свого боку контролює Держлікслужба.

"У них є визначені процедури відстеження дотримання відпуску ліків", – пояснили нам у МОЗі.

За порушення цієї вимоги Верховна Рада ще в листопаді 2021 року визначила штрафи для аптек – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн до 1 700 грн). Повторне порушення впродовж року – штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 700 грн до 3 400 грн).

Але як показує досвід введення е-рецепта на антибіотики, штраф не сильно рятує від вільного продажу препаратів – у багатьох аптеках і після 1 серпня можна придбати антибіотики і ніхто не запитає, де ваш рецепт.

З 1 січня 2022 року МОЗ оголошувало, що українські медзаклади починають вести облік споживання антибіотиків. Утім результатів у відкритому доступі не знайшли.

Тож не виключено, що така сама доля буде і е-рецептів на всі інші препарати з 1 квітня.

Як усе ж працюватиме е-рецепт, хто його може виписати

Відмінність е-рецепта від паперового в тому, що його можна отримати, не виходячи з дому – зв’язатися зі своїм сімейним чи профільним лікарем по телефону або ж записатися на онлайн-прийом через медкарт24 або в helsi.

Виписати електронний рецепт може будь-який лікар – комунальний чи приватний. Для отримання не потрібно мати підписану декларацію з сімейним. Але слід зареєструватися в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Чи підійде паперовий варіант

Так. У МОЗ вирішили поступово переходити на електронні рецепти, щоб у разі відсутності світла чи звʼязку в медзакладі лікар міг виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку.

У ньому лікар пропише спеціальну інформаційну пам’ятку з деталями призначення, номером і кодом для погашення рецепта в аптеці.

Як дізнатися, на які ліки потрібен рецепт

Виробник вказує це в інструкції. Її можна знайти на сайтах helsi, Державного реєстру лікарських засобів України чи онлайн-аптек. Там, у профілі лікарського засобу є рядок "Умови відпуску", де і вказано, чи потрібен рецепт для його купівлі.

Що буде із закупівлею ліків для військових

Це питання, яке турбує волонтерів, що закуповують ліки для бійців.

У МОЗ пояснили: "Військові адміністрації, підрозділи ЗСУ, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу гуртово безпосередньо в дистриб'юторів, і для цього не потрібен рецепт".

Щодо аптек у громадах, де ведуться активні бойові дії – там дозволено відпускати рецептурні ліки без рецепта лікаря, крім препаратів психотропних, сильної дії та отруйних речовин.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #6 Просто 01.04.2023 08:42
фармацептична мафія,на чолі з головаою комітету здоровя нації верховної ради радуцьким,виріш или посилити контроль за фінансовими потоками,а заодно і підчистить кількість населення які сидять на бюджетних грошах(інваліді в,пенсіонерів), дуже велику нагрузку вони несуть на бюджет,поки живі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 Типові Черкаси 01.04.2023 01:45
Це все дуже красиво, але той же Хелсі при спробі там зареєструватися каже, що медична карта не під'єднана до ЕСОЗ. В Черкасах своє, спеціальне рішення МІС під назвою "Мій Мед Кабінет", якого навіть в списку ЕСОЗ на сайті МОЗ нема. Отака у нас в Черкасах реформа охорони здоров'я.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Петрович 31.03.2023 23:49
Благими намірами вистелений шлях до пекла... Побачимо як це працюватиме. Скоріш за все, що ніяк.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 лох 31.03.2023 22:42
Турбуються благодєтєлі, щоб поменшало живих хворих. Особливо пенсіонерів в селах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Зінченко 31.03.2023 20:37
вам пропишуть Но-шпу, а ви купите Дротаверин, бо на більше коштів немає- от для чого це й робиться... а в рецепті буде чітко вказано назву і ніхто не продасть щось дешевше... така вона турбота про людей...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 правда 31.03.2023 19:52
оце народ кіпішує
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100