реклама

реклама

Міська влада Черкас продовжує працювати над підвищенням енергоефективності інфраструктури міської територіальної громади та впровадженням енергосервісу на об’єктах комунальної власності.

Відбулася чергова зустріч у форматі ZOOM-конференції з цього питання. У ній взяли участь перший заступник Черкаського міського голови Сергій Тищенко, очільники департаментів та підприємств, які залучені до роботи над проектом та голова правління ГО «Українська асоціація енергосервісних компаній» Олексій Корчміт із представниками проєкту ПРООН.

IMG_2317

Обговорювали законодавчі та практичні питання, які дадуть можливість пришвидшити впровадження в Черкасах проекту енергоефективності. Зокрема, КП «Міськсвітло» ближчим часом має провести інвентаризацію об’єктів вуличного освітлення та обладнання для подальшого обрахунку кошторису робіт і залучення інвесторів. Партнери проекту запевнили про свою готовність у разі потреби надати фахівців для допомоги.

«Наш ключовий момент – вчасно залучити інвестора, – наголосив голова правління Громадської організації «Українська асоціація енергосервісних кампаній» Олексій Корчміт. – Попередні розрахунки свідчать: договір енергосервісу щодо зовнішнього освітлення в Черкасах може бути найпотужнішим в Україні за обсягами залучених інвестицій. Ми бачимо можливість модернізації в місті від 5 до 7 тисяч світлоточок, тоді як в інших містах ця цифра вдвічі менша. Тобто потенціал проєкту в Черкасах великий».

При цьому координатор компоненту ЕСКО в пілотних містах Роман Палагусинець поінформував, що за результатами обстеження будуть визначені найбільш економічно привабливі напрями.

«Проєкт ПРООН розробить проєктно-кошторисну документацію для подальшого залучення інвестицій у місто, – відзначив Роман Палагусинець. – Ми повинні оперативно опрацювати всі підготовчі моменти для реалізації намірів меморандуму в Черкасах, аби встигнути до наступного опалювального сезону. У такому разі будемо мати досить суттєві інвестиції для утеплення стін, горищ тощо. Потім ми перейдемо до сонячних електростанцій».

Зрештою, дійшовши спільних узгоджень, учасники зустрічі подякували один одному за розуміння та конструктив.

«Питання залучення інвестицій і впровадження сучасних енергоефективних технологій у громаді Черкас – номер один для міської влади, – відзначив перший заступник Черкаського міського голови Сергій Тищенко. – Завдяки керівництву департаментів упродовж року ми проробили значну роботу. Це при тому, що рік був складним через воєнний стан, повітряні тривоги та екстремальні ситуації, в яких працювали енергетики та об’єкти комунальних підприємств міста. Але ми зацікавлені в тому, аби максимальна кількість інвесторів заходила в місто Черкаси. Разом із командою Черкаського  міського голови Анатолія Бондаренка ми врегулюємо всі проблемні питання, знайдемо оптимальні умови виконання меморандуму».

Наступним етапом реалізаціїї енергосервісу в Черкасах має бути затвердження істотних умов енергосервісних договорів на сесії міської ради. При цьому директор департаменту економіки та розвитку Ірина Удод поінформувала, що проект даного рішення вже готовий для розгляду депутатами на сесії.

Нагадаємо, що Меморандум про партнерство щодо запровадження енергосервісу для підвищення енергетичної ефективності інфраструктури Черкаської міської територіальної громади було підписано у травні 2022 року. Згідно з документом, у Черкасах було проведено тендерні процедури щодо 17 дошкільних навчальних закладів, з яких визначено переможця. Інвестором запропоновано для 10 об’єктів комплексну темомодернізацію (утеплення горища та фасаду, часткова заміна вікон), що дасть можливість економити теплову енергію в межах 45-60%. По 7 об’єктам буде проведено встановлення сучасних теплових пунктів та проведено балансування системи опалення, що дозволить економити до 25% теплової енергії. Також від інвесторів надійшли пропозиції щодо заміни ламп на енергозберігаючі на освітлювальній мережі міста та встановлення сонячних електростанцій на лікарнях міста.

Про це повідомляє пресслужба ЧМР.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100