реклама

реклама

Щоб відновити зруйновані стіни палацу Шувалова, шукають старовинну цеглу. Фахівці уже два роки досліджують живопис, оздоблення та засипані землею приміщення стародавньої будівлі. Аби відбудувати історичне приміщення, потрібен матеріал з тим самим первісним складом та формою, розповів архітектор-реставратор Анатолій Ізотов, пише Суспільне.

31b7e88d97ebc03f

"Розчистили вентиляційну систему, систему опалення, запустили повітря у сам палац", – розповів Анатолій Ізотов. Тож у палаці графа Шувалова вже дихається легше.

Пан Ізотов показав найбільш вцілілу кімнату палацу:

"Ми бачимо вхід з туалетної кімнати графині до ванної кімнати, яка передбачалася спільною як для графа, так і для неї".

Кахлі збереглися через століття. За два роки відновили вхід, що замурували під час радянської влади.

"З радянських часів цей дверний проріз заклали і перетворили на грубку. Пробили зверху отвори для димовидалення і порушили кладку", – розказав Ізотов.

Прохід відновили, знайшли ванну тих часів, а втрачені ділянки цегли поновили. Знайти матеріал ще шувалівських часів було не просто. Стара цегла, з якої створені стіни палацу Шувалова, значно більша за розмірами порівняно із сучасною. Саме стару цеглу шукають дослідники.

35b0644fe6719aca

"Сучасна цегла — вона іншого модулю і це не дасть можливості повторити, а в нас головне завдання нашої реставрації – застосувати матеріали і технології тих часів", – розповів Анатолій Ізотов.

Стін, які потребують відновлення, – багато.

"Ми бачимо перед собою зараз великий портал, зроблений з радянських часів, а у нас має бути стіна, в якій мають бути дверцята та маленьке віконечко", – розказав архітектор.

767595341f7c2d36

Креслення палацу, за якими фахівці крок за кроком поновлюють палац, знайшли у бібліотеці Данії. Розчистивши шар фарби, вапна та сучасного цементу, можна побачити, який первісний вигляд мав палац Шувалова, пояснив Анатолій Ізотов.

"Щоб відновити це наново, нам необхідна цегла, аби замурувати цей вхід, бо товщина там близько одного метра, і щоб сходи покласти на місце і відновити первісний вигляд".

Частину важливого приховує природа, додав пан Анатолій:

"Довкола нас є багато куп сміття, які з радянських часів, які — пізніше. Є цілі купи в самому палаці. І в цьому смітті ми підіймаємо, досліджуємо".

d51629c0230d859f

Знайти решту допомагає власна кмітливість реставраторів.

"Ми зі студентами прогулювалися, аналізували середовище і знайшли – лежать цілі стоси тієї цегли. Ми її сфотографували, зробили пост: відгукніться, чия цегла, аби зрозуміти, чи вони нам її продадуть, чи подарують для палацу", – розповів архітектор.

Потрібну для відновлення палацу цеглу шукатимуть у сусідніх з пам’яткою будівлях. Чим більше можливостей для відродження історичного приміщення будуть знаходити фахівці, тим краще.

23aa486080585dfd

"Робитимемо коштом місцевого, центрального, як в усіх бюджетах. Частину коштів — скинулися з аукціону", – додав Ізотов.

Наступними до відновлення фахівці планують взяти в роботу 91 кімнату палацу.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100