Ватутінська, Звенигородська, Канівська, Катеринопільська, Мліївська, Чигиринська громади стали переможцями конкурсного відбору на участь у мережі з розробки муніципальних енергетичних планів та обміну досвідом в цій сфері. Вони працюватимуть спільно з експертами U-LEAD над власними шляхами формування системи енергетичної безпеки та впорядкують їх в єдиний документ.

colleagues-enjoying-cup-of-coffee-close-up

Відбуватиметься така співпраця в рамках мережі з обміну досвіду «Розробка муніципального енергетичного плану» - піврічної програми підтримки громад, що бажають розробити муніципальний енергетичний план та створити горизонтальні зв’язки з іншими громадами.

Заступниця керівника Програми «U-LEAD з Європою» Олена Томнюк привітала громади – переможці конкурсного відбору та підкреслила, що U-LEAD продовжує здійснювати підтримку спроможності громад. За її повідомленням, в умовах війни Програмою було запроваджено три нові ініціативи з безпекових питань,  однією  з яких є створення системи енергетичної безпеки  в громадах.

«Ми пропонуємо громадам новий формат співпраці – розробка муніципальних енергетичних планів. Такий документ розроблятиметься вперше в Україні при підтримці Мінвідновлення. Експерти, які працюватимуть з громадами, входять до складу робочої групи з енергобезпеки в профільному міністерстві. Працюючи з громадами над таким документом, ми також отримаємо модельні плани, які зможуть у майбутньому стати прикладами для інших громад».

На участь в мережі з розробки муніципального енергетичного плану за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» претендувало 147 громад з усіх регіонів України, з них 48 перемогли у конкурсі і незабаром розпочнуть роботу над цим новим для України документом.

Яку допомогу надаватиме Програма учасникам? Разом з експертами громади пройдуть покроково весь шлях розробки муніципального енергетичного плану за методикою, розробленою профільним міністерством. Громади навчяться аналізувати стан енергетичних ресурсів своєї громади та формувати цілі для підвищення рівня енергетичної незалежності громади, - про це повідомив Сергій Слинько, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області.

За його словами, разом з експертами громади також опрацюють практичні комплексні заходи для формування системи енергетичної безпеки громади та отримають знання, навички про особливості написання проєктів для донорської допомоги в сфері енергетики.

Нагадаємо, розробка муніципальних енергетичних планів – є наразі актуальною темою для територіальних громад, адже у листопаді 2021 року прийнято Закон України «Про енергоефективність». У прикінцевих положеннях якого зазначається, що через три роки з моменту набуття його чинності всі громади мусять мати місцевий енергетичний план. Цей документ розробляється на 10 років і орієнтований на забезпечення сталого енергетичного розвитку громад і регіонів.

 Пресслужба Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100