реклама

реклама

16 липня заплановано офіційний візит Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Епіфанія до Сміли. Тут він зустрінеться зі своєю паствою, духовенством і очолить Божественну літургію у Свято-Покровському соборі. Напередодні цієї події ми звернулися до його настоятеля протоієрея Миколи Середича поділитися своїми очікуваннями від цього історичного візиту.

347565928_1422978035170217_7623240594356328989_n


Панотче, з якої нагоди Предстоятель ПЦУ вирішив завітати до Сміли? Чи це його плановий архіпастирський візит?

У січні цього року всі смілянські священики, котрі торік назавжди розпрощалися з УПЦ МП і перейшли під юрисдикцію ПЦУ, були прийняті її очільником Блаженнійшим Владикою Епіфанієм у його митрополичій резиденції у Києві. Він дав високу оцінку мужності парафін, котрі разом зі своїми настоятелями проголосували і юридично оформили свій перехід до ПЦУ. Сміла стала першим містом в Україні, де не поодинокі парафії, а всі разом зробили свій вибір. Щоправда, у декотрих панотців забракло мужності йти з нами до кінця, але то вже їх особистий вибір і позиція. Митрополит Епіфаній під час нашої теплої зустрічі відгукнувся на запрошення панотців відвідати Смілу — і от ця радісна подія наблизилася. Владика Епіфаній відвідує Смілу вже вдруге: уперше він був тут невдовзі після свого обрання Предстоятелем ПЦУ, освячував новозбудовану церкву на честь Різдва святого пророка і хрестителя Іоана. За цей час у духовному житті нашого міста відбулося багато разючих змін, передусім та, про яку ми щойно згадали: перехід майже усіх парафій Сміли до ПЦУ, тому Владика, можна казати, їде не в гості, а до себе, до своїх вірних, за що ми йому щиро вдячні. Адже Предстоятель нашої Церкви живе за надзвичайно щільним графіком, він настільки заклопотаний, зайнятий і служінням, і численними поїздками, і адміністративною діяльністю, і зустріччю з людьми різного рангу, що його нинішній візит, до якого ми готуємося, це висока честь і одночасно знаменна подія для Сміли.

Кого ви запрошуєте на цю подію і що від неї чекаєте?

Запрошуємо всіх без винятку: і наших вірян, і тих, хто ще плекає якісь сподівання, що все повернеться, розсмокчеться, забудеться, або не може звільнитися від того мотлоху, яким напхом напхані їхні голови, задурені, спантеличені ідеологією «руського миру». Нехай подивляться на нашу єдність, на піднесене богослужіння українською мовою, відчують його благословенний дух. Звісно, буде чимало гостей: разом із Владикою Епіфанієм служитимуть Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Полтавський і Харківський Афанасій, сонм місцевих і запрошених священиків, запрошені високі гості, добродії, керівники міста і територіальної громади. Але собор наш великий, здатний вмістити всіх, хто прийде, щоби разом з нами привітати свого Архіпастиря і разом з ним помолитися за Україну, за Смілу, за своїх рідних і близьких, за нашу Велику Перемогу над російськими агресорами. Візит Митрополита Епіфанія має для нас величезне духовне значення. Він, будемо сподіватися, підштовхне смілян, які ще досі вагаються з вибором, ведуться на балачки про якусь «винятковість» УПЦ московського патріархату, вдають із себе «гнаних за правду», «мучеників віри», до того ж отримують за це винагороди і не хочуть розпрощатися з тими ілюзіями, які завели цю структуру — УПЦ МП — у глухий кут, у самоізоляцію від українського суспільства, прирекли її жити життям секти з клеймом філії церкви-агресора, церкви-окупанта, церкви-злочинниці. Рік тому Сміла подала приклад, звільнившись від духовних кайданів москви, і ми готові прийняті у свою сім’ю всіх, хто хоче бути разом з нами. Ми глибоко переконані в тому, що намічений візит Митрополита Епіфанія ще більш згуртує віруючих навколо України та її благословенної Матері-Церкви.

Олександр Слєпцовський

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Європа 08.07.2023 11:35
Знову очільникам медальки роздасть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100