реклама

реклама

У Києві вперше відбувся всеукраїнський форум доброчесних громад «На шляху до євроінтеграції України». В підсумку його учасники підписали Декларацію розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування. До цієї ініціативи приєдналися і Черкаси. Документ підписав перший заступник міського голови Сергій Тищенко.

Декларація проголошує спільні цінності в розбудові доброчесності врядування, заснованого на європейській моделі «доброго врядування» («Good Governance») та подальшу співпрацю для їх виконання.

Форум мав на меті створити платформу для напрацювання та координації дій з впровадження доброчесності в органах місцевого самоврядування, для  відновлення та відбудови України на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції.

11_2

Один з головних важелів цього процесу – впровадження антикорупційної реформи в державі. Тому головні організатори заходу – Національне агентство з питань запобігання корупції, яке  забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику (політику доброчесності), та  Програма для України ULEAD з Європою.

«Сам факт підписання Декларації доброчесності під час повномасштабної війни свідчить про серйозність намірів України впроваджувати міжнародні стандарти розвитку українського суспільства, зокрема, антикорупційну реформу. В такий спосіб ми дякуємо нашим збройним Силам і підкреслюємо давню традицію українців, де громада завжди була вагомим чинником у вирішенні питань самоврядування, – зазначив перший заступник Черкаського міського голови Сергій Тищенко. – Впровадження культури доброчесності має стати невід'ємною частиною місцевого самоврядування. Адже вона дає можливість кожному жителю міста самореалізуватися, а владі – сприяти цьому».

Під час обговорення своїм досвідом ділилися представники міністерств,  міжнародних організацій та очільники територіальних громад України. Підкреслювали важливість проведення реформ, відновлення та відбудови держави без корупції. Наголошували на  необхідності відповідальної державної служби, усвідомлення ролі державних службовців і працівників органів місцевого самоврядування, взаємодії влади з громадянами та бізнесом.

«Такий діалог між контролюючими органами та представниками місцевого  самоврядування відбувся вперше в Україні. І Черкаси ставли одними з перших, хто підхопив ініціативу НАЗК України. Разом зі Львовом, Дніпром, Харківською і Херсонською областями  та низкою інших міст України задекларували свою готовність впроваджувати принципи європейської моделі самоврядування. Де серед головних принципів – відкритість і прозорість, співпраця органів влади, бізнесу та громади на всіх етапах», – відзначила директорка департаменту економіки та розвитку Ірина Удод.

Також під час форуму експерти Національного агенства з питань запобігання корупції презентували новий он-лайн курс «Доброчесна громада» https://bit.ly/3OjT4gD .

Тут зібрані кращі антикорупційні інструменти, роз’яснюються особливості антикорупційного законодавства для представників органів місцевого самоврядування.

Про це пише сайт міськради

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100