реклама

реклама

Вступна кампанія-2023 триває у закладах освіти Черкащини. Яким професіям надають перевагу абітурієнти?

– Основу економіки держави у воєнний та повоєнні періоди складають кадри, підготовкою яких займається професійно-технічна освіта. Саме майбутні випускники профтехів будуть найактивніше залучені до відбудови України, каже начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський.

82fe8233a224bbabd5dfff41870d6149

Станом на липень 2023 року в області функціонує сімнадцять закладів профтехосвіти, де щороку навчаються більше семи тисяч учнів за 109 професіями та їх комбінаціями, – озвучив підрахунки спікер.

Згідно з розпорядженням голови Черкаської ОВА від 29.06.2023 року, планові обсяги регіонального замовлення складають 2922 осіб на підготовку робітничих кадрів у поточному році.

2246 осіб – для закладів профтехосвіти області, що фінансуються з обласного бюджету, 676 – з бюджету міста Черкаси.

Валерій Данилевський відмітив:

– Порівняно з минулим роком, обсяги прийому цьогоріч на регіональне замовлення збільшили на 145 осіб: 46 осіб сфери громадського харчування, 30 – металообробної галузі, 46 – сфери обслуговування, 23 – лісового господарства.

Цьогоріч документи для вступу до профтехів подають як у паперовому вигляді, так і через електронний кабінет. Заяву на вступ розгляне будь-який заклад, незалежно від місця проживання. Зазвичай вступна кампанія триває до першого жовтня, проте, за ініціативи МОНУ, терміни можуть продовжити до першого листопада.

За словами начальника управління освіти і науки Черкаської ОВА, найбільшим попитом серед вступників користуються професії для таких галузей економіки: громадське харчування, сільське господарство, оброблення металу, будівництво, автомобільний транспорт.

Також він розповів, як проходить вступна кампанія у закладах вищої, фахової передвищої освіти:

– В області функціонує сім закладів вищої та двадцять один заклад фахової передвищої освіти, де здобувають професійну освіту понад 30 тис. студентів.

Так, за оперативною інформацією, до закладів вищої освіти Черкащини подано 8 929 заяв.

Серед абітурієнтів популярні такі спеціальності: інженерія програмного забезпечення, пожежна безпека, філологія, медсестринство, психологія, фізична культура і спорт.

До закладів фахової передвищої освіти подано 4730 заяв. Абітурієнти обирають професії, пов'язані з IT технологіями, аграрними науками та продовольством, а також управлінням та адмініструванням.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #1 Кем быть? 26.07.2023 20:17
На заводе хорошо,
в депутатах —
       лучше,
в депутаты я б пошел!,
воровать научат!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100