реклама

реклама

Пропагандисти рф поширюють фейки про спалахи епідемій у різних куточках України. За вигадами росіян, аби зупинити поширення кору у Черкаській області, жителям пропонують зробити неякісну вакцину. Мовляв, вона не пройшла належного випробування. Спростування російських фейків від аналітиків фактчекінгового проєкту VoxCheck.

 Фейк про епідемію кору в Черкаській області

 Російські пропагандисти намагаються довести, що на Черкащині почалася епідемія кору. Здебільшого причиною цього називають отруєну воду. Також пропагандисти переконують, що жителям регіону запропонували зробити щеплення не радянською вакциною, а китайсько-американською, яка, за вигадками росіян, навіть не пройшла належного випробування. Як доказ надають оголошення Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб з закликом імунізуватися.

Зображення, використане у дописі

369253813_685064536991590_6916931296284960176_n

ЯК НАСПРАВДІ?

Аналітики VoxCheck разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розвінчують фейки щодо медицини. Станом на середину серпня у Черкаській області не фіксували зростання кількості хворих на кір.

Однак лікарі готуються до можливого спалаху. Оскільки, як пояснив головний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач, кір може повертатись раз на 5 років. Останні спалахи кору в Україні фіксували у 2017-2019 роках.

Також в Україні недостатній рівень вакцинації від кору. Зокрема в Черкаській області він становить 85% при необхідних 95%. Відтак Кабмін оголосив про старт програми із довакцинації дітей проти кору, щоб діти, які з різних причин вчасно не щепилися, мали можливість зробити це перед початком навчального року. Пропагандисти використали документ Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, в якому йшлося про цю ініціативу, для власних маніпуляцій.

Яка ситуація з вакцинацією проти кору на Черкащині

На Черкащині щеплення потребують майже 6 тисяч дошкільнят. Для проведення кампанії з імунізації область отримала 10 тисяч доз вакцин. В Україні застосовують бельгійську вакцину «Пріорикс» (Priorix) та американську «М-М-РІІ» (M-M-RII). Вони є комбінованими, тобто захищають проти кору, паротиту і краснухи. Ці вакцини пройшли необхідні перевірки.

Твердження, ніби радянські вакцини були якіснішими, не більше ніж чергова пропаганда. Фахівці ВООЗ вказують, що тривалість імунітету від однодозної радянської вакцини була коротшою, ніж від препаратів, які використовували у Західній Європі. До цього додалися неналежний контроль якості вакцин та недотримання температурного контролю. Також у наказі Міністерства охорони здоров`я СРСР йшлося, що люди не отримували щеплення через велику кількість необґрунтованих медичних протипоказань, а лікарі не дотримувались термінів проведення вакцинації. Через все це рівень дитячої захворюваності підвищувався.

Як вберегтися від російської пропаганди

Варто знизити до мінімуму споживання контенту з російських, проросійських джерел. Від анонімних ресурсів, зокрема телеграм-каналів та Facebook-сторінок, краще взагалі відмовитися — особливо якщо вони публікують тексти, де багато емоційної лексики і немає фактів та посилань на першоджерела.

Будь-яку інформацію слід аналізувати та перевіряти. Наприклад, прочитати про медицину, захворювання та щеплення можна на сайтах Міністерства охорони здоров'я та Нацслужби здоров'я України. Це офіційні ресурси, яким можна довіряти.

Серед ЗМІ краще обирати ті, які мають гарну репутацію.  Їх можна обрати з «білого списку» Інституту масової інформації.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100