Україна пригрозила заборонити в'їзд ізраїльським паломникам до Умані, якщо не припиниться негідне ставлення та депортація українців з Ізраїлю. Водночас ані це, ані війна на території України ніяк не відбивається на настроях ізраїльтян, які своїх планів щодо паломництва не змінюють.

Про це повідомляють "Вести Израиль по-русски", пише news.obozrevatel.com. Так, попри загрози заборони в'їзду, хасиди планують побувати на могилі раббі Нахмана у дні осінніх свят.

49-річний ізраїльтянин Шарон Йосеф, який протягом 22 років організовував поїздки хасидів до Умані, висловив оптимізм, що ніщо не змусить їх порушити багаторічну традицію.

6a2d0c4140788852b074de655535d568  

"Ніщо не може мене зупинити, навіть війна", – сказав він в інтерв'ю студії Ynet.

Як заявив Йосеф, хасиди сприймають цю подорож як свій релігійний обов'язок. Тому він висловив сподівання, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу (прізвисько "Бібі"), а також голова МВС Моше Арбель мають втрутитися в цю ситуацію.

"Що ж до війни, то я впевнений, що Бібі може зателефонувати Путіну і сказати: "Зупини свої атаки на тиждень, наші хасиди приїжджають, щоб помолитися, а ми молимося не лише за Ізраїль, а й за весь світ. Адже це не просто так, а раббі Нахман" – заявив паломник.

Водночас головний рабин України Моше Реувен Асман також прокоментував погрози з боку Києва заборонити в'їзд хасидам. Так, він заявив, що не знає, наскільки серйозно налаштована влада щодо цього питання.

"Минулого тижня глава українського МЗС Дмитро Кулеба написав, що досяг домовленостей з Елі Коеном і що все гаразд. Однак пізніше посол України в Ізраїлі раптом написав, що це не зовсім так і що безвізовий режим може бути заморожений. Мені здається, що йдеться про погрози, так не поводяться.

Є тільки одне, що в Ізраїлі можуть виправити, – і тут посол має рацію. Це стосується негідного ставлення до українців у Бен-Гуріоні та депортації з країни, мені самому доводилося бути свідком цього. Я постараюся донести цю думку до нашого глави МЗС, ситуацію необхідно виправляти. Проблема виникла не сьогодні, вона триває вже кілька років", – заявив рабин.

Зазначимо, що українська влада вже неодноразово закликала громадян Ізраїлю утриматися від паломництва в Умань через побоювання щодо можливості обстрілів з боку російських сил. Однак ізраїльська влада не лише утримується від введення будь-яких обмежень для своїх громадян, але й навпаки, активно підтримує організацію таких поїздок.

"Кордони будуть відкриті, ми дозволимо в'їзд паломникам. Але важливо наголосити, що в нас немає можливості гарантувати безпеку тим, хто прибуває. Росія обстрілювала Умань протягом року, люди загинули, немає жодних гарантій, що це не повториться під час свята", – пояснив Подоляк.

Нагадаємо, що з 15 по 17 вересня євреї відзначатимуть новий рік Рош га-Шана, і в Умані передбачають, що частина хасидів, як і торік, усе ж таки наважиться приїхати до міста. Тому Черкаська ОВА закликала паломників максимально утриматися від відвідин Умані через війну, регулярні масовані обстріли України та можливі провокації з боку Росії.

реклама

Коментарі  

 
-1 #1 Алекс 24.08.2023 09:23
А *українцям* не дають дозволу на в'їзд
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100