У нас в Україні можливе якісне протезування за бюджетні гроші. Про це на брифінгу "Протезування в Україні: питання та відповіді. Онлайн інтерв’ю" повідомила радниця міністра соціальної політики України Олена Кульчицька. Захід відбувся у Українському кризовому медіа-центрі.

– Перший міф і головний – за протезування треба платити. Це не так. Бо виділені з бюджету кошти. Протезування в Україні безоплатне. На це з бюджету виділено цьогоріч 2,8 млрд грн, - говорить пані Олена.

381042635_624643496516466_6672323831777736308_n

Щодо почерговості, то тут теж все чітко. Перші хто має право, це діти, потім військовослужбовці і не має значення, які це військові, чи часів АТО, чи ООС, чи захисники, що отримали поранення саме зараз. Також не має значення рід військо. І ще раз: всі категорії охоплені безоплатним протезуванням. І гранична вартість для військових протезування втричі більша, ніж для цивільних осіб.

Звісно, слід акцентувати на тому, що забезпечуються протезами і цивільні, які постраждали від війни, і особи з інвалідністю, яким потрібне протезування через хворобу, травму абощо.

– Міф також той, що в Україні дадуть дерев’яну ногу. Ні, це не так. Всі світові виробники представлені в Україні. Ще один міф, що люди думають їхати за кордон, бо краще. Але правила протезування є визначеними в світі і є універсальними. І ми намагаємося підтягти всі наші стандарти під міжнародні. Для військових це обраховується в суму до 2 мільйонів гривень. Повірте, за ці кошти можна поставити протез якісного виробника, - каже спікер.

Водночас, історія з протезуванням – це на роки. Людина може схуднути чи поповніти. І це все впливає на протез, тому треба протезне підприємство підбирати ближче до проживання. А також держава компенсує реконструкцію лише за вироби, які внесені до держреєстру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Держава забезпечує протезування, але слід звернутися. І це краще, ніж їхати за гуманітарними протезами, – фахівець

– Протез має бути виготовлений не довше ніж протягом 45 робочих днів. При вторинній роботі 21 робочий день. Якщо людина перебуває в реабілітаційному центрі, лікар фізичної та реабілітаційної медицини має надати всю інформацію щодо протезування та подати відповідні документи. У складі мультидисциплінарних команд в терапевтичному відділенні мають бути асистенти терапевтів, які мають допомогти навчити використовувати протез. І має бути спершу щоденно не менше трьох годин роботи від фахівця, щоб навчитися протезом якнайкраще користуватися, - пояснює Олена Кульчицька.

Гроші за протез отримує не пацієнт, а протезне підприємство, коли укладе договір з відділенням Фонду соціального захисту інвалідів, потім підприємство виготовляє протез людині і тоді отримує кошти, коли є всі акти і коли передається протез.

– Є також рекомендація на першому етапі встановлювати традиційні протези, а потім вже людина може визначатися щодо інших новітніх технологій, які починають впроваджуватися, - зауважує фахівець.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100