Вірусні хвороби людей, тварин і рослин – це справжнє лихо людства. Відомо про понад 500 вірусів, які викликають різноманітні захворювання людини. На сьогодні 90% всієї патології захворювань – вірусної природи. І з кожним роком виділяються все нові і нові віруси, що пов’язано з їх надзвичайно високою мінливістю.

386641645_286778914165693_2133560995915746468_n

Віруси – особливий клас неклітинних форм життя, які не мають своїх білок-синтезуючих систем, але здатні до самостійної еволюції. Використовуючи клітини організму хазяїна, віруси живляться за його рахунок і нерідко завдають йому шкоди.

Наука досягла значних успіхів у боротьбі з вірусами. Одним із таких досягнень є розробка та впровадження нових чутливих методів діагностики, які використовуються в сучасних лабораторіях із вивчення вірусів.

Вірусологічна лабораторія ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оснащена сучасним обладнанням і може проводити діагностичні та профілактичні дослідження високоточними та високоспецифічними експрес-методами – ІФА, ПЛР.

Зокрема, проводяться дослідження матеріалу з метою виявлення антитіл до вірусів гепатиту А, С, кору, краснухи, антигену гепатиту В, вірусу гепатиту А, рота-, норо-, адено-, ентеровірусів.

Впродовж багатьох років вірусологічна лабораторія бере участь у програмах ВООЗ, а саме: з елімінації кору, поліомієліту на території України, вивчення мутаційних процесів вірусів COVID-19, поліомієліту, кору, грипу та ГРВІ. Для реалізації цих програм у вірусологічній лабораторії проводяться дослідження проб зовнішнього середовища (стічні води, вода водойм) з метою виділення штамів вірусів поліомієліту з подальшим секвенування в регіональному Бюро ВООЗ у м. Хельсінкі. У 2023 році виділено та підтверджено поліовірус 1 типу без мутацій у кількості 3 штамів вірусу поліомієліту.

Також продовжується відбір позитивних носоглоткових змивів від хворих на COVID-19. Зразки направляються до референт-лабораторії ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ», де відслідковуються зміни в генетичній структурі вірусів. Останні зміни були визначені як «Дельта» та «Омікрон».

З метою секвенування вірусу кору проводиться відбір зразків носоглоткових змивів та сечі від хворих із підозрою на кір та направлення до референт-лабораторії.

З питань організації та проведення вірусологічних досліджень звертайтеся за номером телефону: 36-07-17

Пресслужба Черкаського обласного ЦКПХ

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100